Armenulić: Beker ili možda Sampras 1Foto: Starsport

Nakon serije neuspelih pokušaja da se vrati u vrh tenisa sa koga je skliznuo posle osvajanja Rolan Garosa prošle godine, Novak Đoković prekinuo je dugogodišnju saradnju sa trenerom Marjanom Vajdom, kondicionim trenerom Gebhartom Filom Gričom i fizioterapeutom Miljanom Amanovićem.

Srpski teniser kazao je da „su svi zajedno osetili da im je potrebna velika promena“, a da on sam ima osećaj da počinje sve iz početka.

 – Sviđa mi se ovaj izazov. Lovac sam i jedan od mojih najvećih ciljeva je da se ponovo vratim u pobedničku formu – rekao je drugi teniser sveta.

Odluka da raskine saradnju sa trenerom sa kojim je ostvario svoje najveće uspehe ne iznenađuje teniskog stručnjaka Radmila Armenulića, koji kaže da je očekivao tako nešto.

– Kada rezultati krenu nizbrdo, jasno je da nešto mora da se promeni. Ceo stručni štab mu je postao kao porodica i više nisu imali potreban autoritet. Mislim da je dobro uradio i nadam se da će da oformi tim sa nekim stručnim trenerom – kaže Armenulić. Na pitanje ko bi mogao da bude novo lice u Đokovićevom štabu, sagovornik Danasa odgovara da se nada povratku Borisa Bekera ili mogućnosti da Pit Sampras zauzme neku ulogu u Đokovićevom timu.

Posle osvajanja Frenč opena, što je bila četvrta uzastopna grend slem titula, srpski teniser nije osvojio nijedan turnir osim u Torontu i Dohi početkom godine. Istovremeno u ovoj sezoni nije stigao ni do jednog polufinala što ga je kao branioca titula koštalo velikog broja bodova. Sada ga očekuje odbrana titule u Madridu gde će igrati uz podršku porodice i menadžera.

– Moja karijera je uvek išla uzlaznom putanjom, a sada doživljavam kako je to kada vas put odvede u drugom pravcu. Želim da pronađem način da se vratim na sam vrh jači i otporniji nego pre. Veoma sam uveren da ću u uspeti, iako je reč o procesu koji ne može da se desi preko noći – rekao je srpski igrač, dodajući da neće žuriti sa odlukom o novom sastavu svog tima.

Komentarišući Đokovićevu odluku da raspusti stručni štab, koju su strani mediji označili kao „šok terapiju“, sportski novinar Nebojša Višković kaže da javnost ne zna sve činjenice, i da se samo može nagađati.

 – Novak je jedini koji je provodio sve to vreme sa njima i nadam se da radi ono što je najbolje za njegovu karijeru, a vreme će pokazati da li je ovo ispravna odluka. Meni je žao što je Vajda otišao, ali kao i u svakoj vezi dođe do nekog zasićenja i nekih problema – objašnjava Višković dodajući da ne veruje da  bi Beker mogao da se vrati u tim, i da za sada nema naznaka ko bi mogao da zameni Vajdu.

Masters u Madridu, koji je Novak Đoković osvojio dva puta, počinje u ove nedelje, a najveći favorit je Rafael Nadal, koji je nakon dva odigrana finala osvojio turnir u Monte Karlu, a potom i Barseloni. Španac je i sam početkom ove godine doneo odluku sličnu Novakovoj kada je prekinuo saradnju sa svojim stricem Tonijem Nadalom, koji je bio uz njega od tinejdžerskih dana, i odlučio da nastavi da radi sa Karlosom Mojom.

Vajda: Siguran sam da će Đoković ići napred‘]

Marjan Vajda i Novak Đoković započeli su saradnju 2006. godine i od tada do danas srpski teniser je osvojio 30 masters i 12 grend slem titula. Prošle godine nakon što je prekinuo saradnju sa Borisom Bekerom, drugi igrač sveta kazao je da ne razmišlja o dovođenju novog trenera odnosno da Vajda preuzima ulogu nemačkog stručnjaka. Povodom okončanja saradnje, pedesetdvogodišnji trener iz Slovačke rekao je da je pružio sve što je znao kao trener i da je „vreme provedeno sa Novakom jedan život“. „Stigli smo do momenta kada smo shvatili da je potrebna nova energija u timu. Novak može još da ide napred, i siguran sam da hoće. Uveren sam da će ostati u samom vrhu tenisa još dugo i da će pružiti nove pobede i nove radosti njegovim fanovima i svim istinskim ljubiteljima tenisa. I dalje ćemo se konsultovati, viđati, družiti, jer mi smo ipak porodica“, rekao je Vajda.

Grič i Amanović: Nastaviće da pobeđuje‘]

Kondicioni trener Gebhard Fil Grič i fizioterapeut Miljan Amanović kazali su da su uvereni da će Novak Đoković nastaviti da pobeđuje.  „San svakog trenera je da sarađuje sa profesionalcem i sportistom koji je toliko posvećen onom što radi, kao što je Novak. Stalno je pomerao granice na kondicionom planu, a dopada mi se i što stalno pronalazi nove načine kako da napreduje u svim segmentima. Ne sumnjam da će se vratiti na sam vrh. Novak je šampion, ratnik i samo mu je nebo granica“, kaže Grič. Miljan Amanović, koji je i Đokovićev kum, dodaje da se ništa neće promeniti u njihovom odnosu. „Novak je moj najbolji prijatelj i moj brat. Proveo sam više vremena sa njim nego sa mojom porodicom u proteklih deset godina. Ništa se neće promeniti u našem odnosu, jer smo povezani na toliko načina“, rekao je  Amanović.

Težak žreb za Jelenu Janković

Jelena Janković na početku turnira u Madridu sastaće se sa četvrtom teniserkom sveta Dominikom Cibulkovom, pokazao je žreb u petak. Ukoliko srpska teniserka pobedi, u drugoj rundi sastaje sa pobednicom dve kvalifikantkinje. Najzanimljivije lice na mastersu u Madridu biće Marija Šarapova koja na startu igra protiv Anastasije Pavljučenkove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari