Arogancija bez poznatog razloga 1Foto: Mega/ I. Veselinov

Neprofesionalnost, nadmenost, narcisoidnost, nepoštovanje javnosti sve su to opisi ponašanja u ophođenju Nikole Jokića prema srpskim medijima.

Čak i na ispraćaju iz Mege Dejana Milojevića, trenera koji je nemerljivo uticao na njegovu karijeru, as Denver Nagetsa nije našao za shodno da barem malo popravi utisak, koji je u suštini katastrofalan, s obzirom na to da godinama unazad sjajni centar ponekad i na drzak način odbija bilo kakvu saradnju sa srpskim medijima, pa čak i onu formalnu, kada je okupljanje domaćih novinara organizovano od strane Košarkaškog saveza Srbije.

U četvrtak uveče, u hali koja se nalazi u beogradskom naselju „Braće Jerković“, njegovo ponašanje postalo je i neprimereno; na molbe koleginica iz srpskih medija, da barem da „malecku izjavu“ od ignorisanja kroz osmeh, do drskog odbijanja, protekle su bile dve do tri sekunde.

Time je, košarkaš o čijem igračkom znanju, harizmi i spontanosti isti ti mediji svakodnevno revnosno izveštavaju, iako svojim ponašanjem i ophođenjem to Jokić ne zaslužuje, zadao nokaut profesiji kojoj su intervjui sastavni i neizostavni deo.

Zašto o tome, pak, srpski mediji uglavnom ćute ili tek u poslednjim pasusima tekstova nemušto provlače, drugo je pitanje, koje je takođe ilustracija stanja, ali i načina razmišljanja novinara koji u svom bitisanju ne žele nikome da se zamere, ma koliko bili „gaženi“ i ponižavani od strane, nesumnjivo košarkaške veličine, Nikole Jokića.

Teško je zaista ustanoviti konkretne razloge Jokićeve odluke da bude neprofesionalan i krajnje arogantan prema srpskim medijima.

Postoje mišljenja da je uzrok svemu navodno izmišljeni intervju, odnosno smelost novinara da tumače njegovo odbijanje da zaigra za reprezentaciju Srbije u više navrata, tačnije svaki put kada je trebalo da u Denveru ili izbori bolji status, odnosno potpiše petogodišnji ugovor vredan 146 miliona dolara.

– Prošle godine na Svetskom prvenstvu u Kini tadašnji portparol Košarkaškog saveza Srbije, saopštio je da je Nikola Jokić nedostupan za srpske medije. Ni na Mundobasketu se nije radilo o tome da novinari to čine za svoj groš, već zato što je javnost u Srbiji želela da čuje i sazna kako i na koji način razmišlja najbolji naš igrač. Bio je to čudan momenat; mislim da je i selektor Aleksandar Đorđević imao rigorozan stav u smislu medijskog eksponiranja reprezentativaca; poštovao se samo onaj protokolarni deo od strane FIBA, međutim čak i kada je od strane Saveza bilo dozvoljeno da odaberemo igrača sa kojim bismo obavili intervju, jedino je Jokić ostao nedodirljiv. U Fošanu sam pokušao i lično da mu se obratim, međutim epilog je bio isti – prepričao je dešavanja sa poslednjeg Mundobasketa Nikola Stojković, novinar Mocartsporta.

Većina srpskih košarkaša po odlasku u NBA naglo promeni ponašanje prema srpskim medijima; uprkos tome što u Americi ne smeju ni da pomisle da budu arogantni i da ignorišu obaveze koje imaju prema tamošnjim novinarima

Od Vlada Divca, Peđe Stojakovića, Marka Jarića, Vlade Radmanovića, pa do aktuelnih asova Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića, sve do Marka Gudurića koji je važio za izuzetno smernog, pristojnog i prema novinarima poslovično profesionalnog košarkaša, dok je igrao u Crvenoj zvezdi i Fenerbahčeu, međutim po prelasku u Memfis Grizlise postao je potpuno nedostupan za srpske novinare.

I Nikola Jokić savršeno zna, iako u Nagetsima ima status najvećeg i najznačajnijeg igrača, da bi odbijanjem saradnje sa američkim medijima naglo srozao svoj status i sasvim sigurno bio kažnjen od strane Denvera.

U Americi mu nije teško da bude vrcav, duhovit, da redovno daje izjave, intervjue, čak i posle provlačenja kroz „centrifugu“ nakon što je jedna njegova rečenica, izgovorena u slengu, od strane američkih novinara protumačena kao diskriminatorska.

Na ignorantski nastup Jokića prema srpskim medijima, navodno ne može da utiče ni Miško Ražnatović, njegov menadžer i čovek koji mu je bukvalno izgradio profesionalnu karijeru

O slabosti Saveza da i ne govorimo. Kao šerif se Jokić ponašao prošlog leta tokom priprema reprezentacije, naročito na poslednjem okupljanju pred polazak u Kinu.

Novinari su uredno pozvani da izveštavaju sa tog događaja; omogućeno im je da uzimaju izjave i rade intervjue sa svim igračima i niko, računajući i NBA asove Bogdanovića, Bjelicu, Marjanovića… nije izignorisao srpske medije osim Nikole Jokića.

As Nagetsa ušao je u hotel sa rođenim bratom koji je bio i u ulozi njegovog obezbeđenja. Samo su prošli pored novinara kao da su niža bića, seli u foaje koji se nalazi u hodniku hotela, ponašajući se kao da su došli na nečiju slavu.

Rođeni brat Nikole Jokića toliko je bio smeo i bahat da je na pitanje jednog iskusnog novinara koji bi mogao otac da mu bude – zašto ignoriše srpske medije, odgovorio na tako prost način kao da se sve odvija u kafani, a ne na događaju u organizaciji Saveza.

Uplašeni, valjda, da bi nekakvim prekorom mogli da ga naljute, toliko da ni napuštanje reprezentacije ne bi bilo nemoguće, u Košarkaškom savezu Srbije samo ćute i sležu ramenima, savršeno upoznati sa neprofesionalnim ponašanjem najboljeg igrača.

Ni predsednik Saveza, Predrag Danilović, kao ni ostali iz vrhuške ni jednom rečju nisu pokušali barem da se u ime Jokića izvine novinarima što godinama već ostaju uskraćeni, ali i poniženi od strane nekoga ko je uzor srpskim klincima i klincezama.

Bez njega u „Zlatnim momcima“

Radio-televizija Srbije imala je posebnu uvertiru pred početak Svetskog prvenstva u Kini prošle godine. Serijal „Zlatni momci“ bio je posvećen onima koji su reprezentovali našu zemlju na Mundobasketu. Napravljene su priče i sa našim NBA asovima; novinarska ekipa u Americi je posebne epizode posvetila Bogdanu Bogdanoviću, Nemanji Bjelici, Bobanu Marjanoviću, međutim Nikoli Jokiću se nije bio dopao ni takav format. Slobodan Šarenac, naš ugledni novinar, uradio je sve te priče; podstaknut dešavanjima sa oproštaja Dejana Milojevića od Mege, podsetio je javnost zašto nije bilo priče o Nikoli Jokiću u serijalu „Zlatni momci“: „A svi pitali zašto nije hteo da napravimo emisiju sa njim za onaj serijal pred SP u Kini. A dva su razloga zašto nije hteo: 1. Hteo je da bude siguran putnik za Kinu. 2. Nije hteo da ga snimimo. (Tačno je pod br 2)“, napisao je Šarenac na svom Tviter profilu.

Braća zaustavila intervju

Svi naši košarkaši u NBA ligi imaju ugovore sa agencijama koje ih zastupaju u SAD. Tako i Nikola Jokić, koga Miško Ražnjatović (Beobasket) zastupa u Evropi, ali u Americi ima druge marketinške agente. Oni vode brogu o tome kome će da da intervju, i to je sve strogo kontrolisano. Bio sam svedok jednog pokušaja intervjua u Somboru pre dve godine. Na gradskom bazenu novinarka sa kojom sam radio pronašla je Jokića, on je pomalo neobavešten počeo nešto da priča, ali odmah su došla njegova dva brata i zaustavila intervju- kaže za Danas Aleksandar Ostojić, novinar i urednik portala.

Zanimljivo je da Jokić nikad bilo kakvu ugovornu „vezanost“ nije naveo kao razlog za ne davanje izjava srpskim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari