Atalanta nema za čim da žali posle debitantske sezone u LŠ 1Foto: EPA-EFE/ David Ramos POOL

Večeras mnogo boli ovaj poraz, teško mi je da prihvatim da smo ispustili polufinale i baš sam razočaran, ali sutra ću biti ponosan na ovaj tim i sve što smo uradili u Ligi šampiona – jedva je izustio vidno potreseni vezista Marten de Ron u noći poraza svoje Atalante u četvrtfinalnoj borbi sa papreno skupim timom Pari Sen Žermena (1:2).

I svaka reč je na mestu ovog Holanđanina, pošto će on i ostali momci iz Bergama, s razlogom, do kraja života premotavati foto-finiš utakmice na stadionu Benfike, jer su sve do tih nekoliko zadnjih minuta bili na pragu nove senzacije, a onda su sve prosuli.

I s(p)retnije „svece“ ispratili u Top 4 takmičenja u kom se su Francuzi redovni „gosti“, a skromna družina velikog srca sa severa Italije bila „padobranac“.

I kao debitant napravila toliki dar-mar u društvu bogataša, vitrina punih trofeja, da su strelac prvog od dva gola za preokret – Nejmar (s godišnjom zaradom većom od prihoda celog sastava poraženih), Mbape i druge zvezde iz Pariza do kraja strepele za već projektovan prolaz.

I, ne samo to, ljubitelji fudbala diljem Evrope su se tako emotivno vezali za ono što su poslednjih meseci (u)radili puleni mudrog Đanpjera Gasperinija da je bilo mnogo i iskreno tužnih na kraju bajkolike epopeje potpunog autsajdera iz grada, čiji je živalj, da cela priča poprimi obrise heroizma, najstrašnije stradao od korona virusa.

Oni hladnije glave će narednih nedelja i meseci lamentirati nad postavkama čuda kom smo prisustvovali, jer ne postoji bolji opis od te reči, s obzirom da je Atalanti trofej Kupa Italije iz daleke 1963. jedino osvojeno takmičenje u istoriji, a klupske ambicije poslednjih godina su se svodile na unosnu preprodaju talenata.

Sve do dolaska bivšeg Juventusovog đaka, koji je paralelno sa obavljanjem zadatka dobijenog od predsednika Antonia Perkasija (kupi jeftinu „sirovinu“ i napravi je vrednim i traženim „gotovim proizvodom), pomerao timske granice.

Od kako se on latio komandnog mesta u stručnom štabu, 2016. godine, u kasu se slio silan novac od Kuluševskog (35 miliona evra), Kristantea (21), Kaldare (19), Bastonija (31), Galjardinija (22)… a za to vreme su igrani Liga Evrope i Liga šampiona, u kom ćemo od jeseni opet gledati njegove momke, jer su Seriju A završili kao treći.

U njegovom/njihovom ultra ofanzivnom i agresivnom stilu, jer Atalantin fudbal kupuje gledaoce postavkom na gol više, neverovatnim presingom na protivnika i odvažnim držanjem, ma ko bio sa druge strane terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari