Atalanta želi novo čudo 1foto: EPA-EFE/ PAOLO MAGNI

Ostala su još dva meča prve runde osmine finala Lige šampiona, sa samo jednim ali vrednim osvajačem elitnog evropskog klupskog takmičenja u kvartetu timova, jer su razne generacije fudbalera Reala skupile rekordnih 13 „ušatih pehara“, pa se od sadašnje očekuje da u duelima sa „malom“ Atalantom napravi rezultat dostojan slavne tradicije španskog velikana sa „Santijago Bernabeua“.

Po mogućstvu već večeras u Bergamu, mada „kraljevići“ nisu nikada bili oči u oči sa sportskim ponosom grada sa severa Italije, pa nisu na svojoj koži osetili koliko plavo-crni vole da napadaju (sa 53 gola drugi po efikasnosti u Seriji A), ali i često primaju golove (31 u 23 kola), odnosno koliko ih ne kompleksiraju ime i veličina rivala, o kome god da se radi. Toliko uživaju u igri i pomeramju klupskih granica da su Golini, Romero, Ilićić, Pesina, Zapata… u debitantskoj sezoni u LŠ, 2019/2020, stigli do četvrtfinala, gde ih je jedva zaustavio potonji viceprvak Pari Sen Žermen.

– Znamo koliko Atalanta može biti opasan protivnik, zaista imamo maksimalno poštovanje za našeg domaćina i njihov ofanzivan fudbal. Sa druge strane, Real se nikada nije zadovoljavao prolaskom grupne faze Lige šampiona, a u Italiju smo stigli posle serije pobeda u prvenstvu – reči su trenera Zinedina Zidana, osvajača čak tri LŠ sa Realom, kome su loši rezultati na svim frontovima u jednom trenutku ove sezone ozbiljno zaljuljali klupu, ali je uspeo nekako da popravi stvari, pa klub sa „Santijago Bernabeua“ drži drugo mesto u Primeri, sa -3 u odnosu na Atletiko.

Isto razmišlja i Francuzov zemljak iz Realove zadnje linije Ferlan Mendi.

– Atalanta je sa razlogom tu gde jeste. Moramo biti oprezni i ozbiljni protiv ekipe koja igra dobar fudbal i daje puno golova. Moramo biti svoja najbolja verzija da bismo pobedili i sa prednošću ušli u revanš – podvlači prvotimac iz redova favorita, čiji su veliki problem mnogobrojne povrede, pre svega kapitena Ramosa, prvog špica Benzeme i krilnog ofanzivca Azara.

Atalantin defanzivac Kristijan Romero u ime svojih saigrača i stručnog štaba najavljuje borbu prsa u prsa, sa jasnom željom da se prođe dalje.

– Real je klub velike istorije, sa nešto lošijom formom ove sezone, ali ne bavimo se njihovim problemima već smo fokusirani isključivo na nas. Verujemo u sebe i u to da možemo da izađemo kao pobednici iz ovog dvomeča. Naravno, za tako nešto su nam potrebne dve velike partije – kaže fudbaler italijanskog predstavnika a sigurno na pameti ima nedavnu goleadu protiv Milana, doskorašnjeg lidera Serije A.

U isto vreme, na neutralnom terenu u Budimpešti, snage će odmeriti Borusija iz Menhengladbaha i Mančester siti, ekipe sa toliko drugačijom formom i položajem u ligama Nemačke i Engleske da bi bilo čudo ako „već viđeni“ osvajač Premijer lige ne umaršira u Top 8. Kako to „građani“ rade od početka trke za  nacionalnu titulu, gde Mančester junajtedu i Lesteru beže 10 koraka posle 25 etapa.

– Dok sam radio u Nemačkoj naučio sam koliko je to veliki klub. Gledao sam i Borusijine mečeve u grupnoj fazi, sa Interom i Šahtjorom, to su bile neverovatne partije. Izuzetno poštujem njihov stil igre i očekujem zanimljive duele. Naravno, daćemo sve od sebe da prođemo dalje – objašnjava Žozep Gvardiola, nekada šef struke Bajerna a sada Sitija, sa kojim je nanizao 18 pobeda u svim takmičenjima, pa se gazde prebogatog kluba nadaju da će konačno biti osvojena i LŠ.

Njegov kolega Marko Rouz, pak, ne pomišlja na predaju. Iako Borusija ima tri poraza i jedan remi u skoru sa „plavim“ Mančesterom, a u tekućoj Bundesligi svako malo pravi ozbiljne brljotine.

– Jasno nam je šta nas očekuje protiv takvog trenera i sastava sa puno pojedinačnog kvaliteta, ali radujemo se tom izazovu. I verujemo da nismo bez šansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari