ATP danas dobija jednog, a možda i obojicu koji će trofej podići prvi put 1Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

U predvečerje Rolan Garosa, vrhunca sezone na šljaci, koji kreće u nedelju, igraju se dva turnira na zemljanoj podlozi.

Finalisti u Ženevi su, znamo, Čeh Tomaš Mahač (44. na svetskoj listi), koji je u svom prvom polufinalu nadigrao prvog „reketa“ sveta Novaka Đokovića, a i Norvežanin Kasper Rud (7), drugi nosilac, osvajač 2021. i 2022.

 

Prvi put je polufinalista bio i Rudov rival Italijan Flavio Koboli (56), koji je propustio šansu koju češki teniser nije.

Izgubio je s 1:6, 6:1, 7:6 (7:4), a u trećem setu je vodio s 4:1, isto kao Đoković u prvom, pre potpunog preokreta.

Mahač i Rud se bore od 15 časova.

Norvežanin ima malo vremena za predah. I drugo polufinale je trebalo da se održi juče, ali je pomereno zbog kiše.

U Lionu se u 14.30 časova sastaju Argentinac Tomas Martin Etčeveri (29) i Francuz Đovani Mpetši Perikar (117), koji je dobio posebnu pozivnicu za učešće.

Pobednik svakako osvaja prvi trofej u svojoj karijeri.

Etčeveri ima dva finala. Prošle godine je dosegao do odlučujućeg meča na šljaci u Santijagu i Hjustonu.

Perikar, sin doseljenika iz Kongoa, nekadašnjeg fudbalera, najlošije je plasirani finalista u Lionu, gde se takmičenje održava sedmi put. Do sada je samo dvaput, 2023, igrao na glavnom turniru ATP, a u dvoranskim uslovima u Antverpenu je u četvrtfinalu izgubio od kazahstanskog igrača Aleksandra Bublika, koga je sada nadvisio u svom prvom polufinalu.

Od početka godine prvenca su se domogli Čileanac Alehandro Tabilo (Oklend, tvrda podloga), koji je Đokoviću preseo u Rimu, Čeh Jirži Lehečka (Adelaida, tvrda podloga), Italijan Lučano Darderi (Kordoba, šljaka), Argentinac Fakundo Dijaz Akosta (Buenos Ajres, šljaka), Australijanac Džordan Tompson (Los Kabos, tvrda podloga) i Nemac Jan-Lenard Štruf (Minhen, šljaka), koji je s 33 godine i 11 meseci postao treći najstariji pobednik prvi put, gledano od 1990.

Darderi i Akosta su u tim prilikama prvi put i igrali u finalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari