ATP pokušava da "oslobodi" Vimbldon za Ruse i Beloruse 1EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Prema saznanjima Tajmsa, organizatori grend slema i Asocijacija profesionalnih tenisera razgovaraju o mogućem ukudanju presedan-zabrane.

Navodno, organizatori Vimbldona vode „krizne“ razgovore za ATP. Najbolji svetski igrači su zatražili od ATP da se bodovi sa Vimbldona ukinu ove godine ukoliko ostane na snazi rampa teniserkama i teniserima iz Rusije i Belorusije, jer je prva pokrenula rat sa Ukrajinom, a druga podržava njenu oružanu agrsiju.

Sveengleski tenis i kriket klub svoju raniju odluku opravdao je potrebom da se „ograniči ruski globalni uticaj na najjači mogući način“, u strahu od eventualnih uspeha i ko zna kakve propagande Danila Medvedeva i društva, a ovo mešanje politike i sporta izvedeno je u saglasju csa državnim vrhom Velike Britanije.

S druge strane, teško da bi im bilo prijatno ako prođe zahtev za ne računjanje 2.000 i manje bodova (kako kome) sa londonske trave za plasman na ATP listi, jer onda turnir ne bi imao takmičarski značaj.

Odluka ATP o mogućem ukidanju bodova će biti doneta do kraja sedmice. ATP, ali i WTA su kritikovali Vimbldon koji je prvi turnir koji je zabranio dolazak Rusima i Belorusima zbog rata u Ukrajini.

Nezvanično prvenstvo sveta u tenisu počinje 27. juna i završava se 10. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari