Autsajder mora pasti 1Foto: Starsport

Ako se životi ljudi mogu promeniti u jednoj sekundi onda je večerašnjih 90 minuta sasvim dovoljno vremena za fudbalere Sfintul Georgia da naprave senzaciju protiv Partizana i svoju premijernu odiseju van granica Moldavije produže na treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Makar u teoriji.

Međutim, nekadašnji viceprvak Starog kontinenta, dvostruki učesnik Lige šampiona u ovom veku i čest akter LE, s umalo izborenim prolećem u istoj prošle sezone, u ovu bivšu sovjetsku republiku zapucao je rešen da ne dozvoli sebi reprizu blamova protiv apsolutnih autsajdera iz novije i ranije prošlosti crno-belih.

Ne samo zato što ga razlika u „godištu“ (klub iz Humske postoji od 1945. godine, a rival egzistira svega 17 leta), neuporedivo duža evropska tradicija, brojni domaći trofeji naspram takve „nule“ protivnika (do 2017. člana Druge lige), kudikamo veće mesto prebivališta, ogromna razlika u kapacitetu stadiona i budžetu obavezuju na tako nešto već najviše zbog očigledne razlike u kvalitetu igračkog kadra.

– Moldavci su tvrd „orah“, očekujemo tešku i jaku utakmicu, ali idemo da ih pobedimo – poručio je Milan Smiljanić pre jučerašnjeg odlaska na prvi evropski izlet od starta sezone 2020/2021.

Mada više trenira nego što igra, od kako se vratio na Partizanov deo Topčiderskog brda, ovaj iskusni vezista našao se među putnicima za Kišinjev. A, pre toga je sa ostatkom ekipe apsolvirao informacije šefa Aleksandra Stanojevića i njegovog tima saradnika o adutima i slabostima domaćina.

– Spremili smo se za njihov „prljav“ stil. Mi uvek hoćemo da igramo atraktivan fudbal, igrali smo ga i prošle sezone, ali svesni smo da postoji samo jedan meč i da moramo da se prilagodimo toj činjenici. U takvim okolnostima nam je rezultat važniji od lepršave igre. Veoma nam je bitno kako ćemo proći u ovim kvalifikacijama – objašnjava i uverava popularni Lola, za kog će biti pravo čudo ako ugrabi neki minut na novoj biti ili ne biti UEFA utakmici „parnog valjka“.

Aleksandar Miljković je tek nedavno opet zadužio dres Partizana, ali je već protiv Rada, prošle subote, zauzeo staro mesto startera na desnom beku. Isti posao biće mu poveren i protiv aktuelnog vicešampiona Moldavije, čiji su (mahom domaći) igrači u prvoj rundi kvalifikacija, posle regularnog dela bez golova, u penal seriji šokirali beloruski Šahtjor.

– Gledali smo poslednja dva dana njihove utakmice i videli ono što nas očekuje, tako da maksimalno spremni ulazimo u meč. Jedna je utakmica, svesni smo toga, kao i da kao favoriti ulazimo u duel. Šef nas je potpuno pripremio, znamo šta su nam zadaci i šta nas tamo očekuje – iskusni defanzivac prenosi opšti utisak o moldavskom predstavniku, uz ponovnu konstataciju da Sintful Georgi forsira igru s puno (ne) vidljivih faulova.

– Oni su „prljava“ ekipa, očekuje nas jedna fajterska utakmica, ali ne znam u kakvom stanju je teren. Na sve smo spremni. Samo da prođemo u sledeće kolo – podvlači još jednom Miljković, inače bez prave konkurencije na svom delu terena posle prodaje Nemanje Miletića.

Još da kapiten Stojković pokaže da mu je mesto među stativama pre nego (za potrebe domaće lige) „bonus“ igraču Popoviću, zadnja linija sve vreme drži širom otvorene oči, vezni red uspostavi dominaciju na sredini terena i gađa špica ili špiceve (ako Stanojević opet posegne za formacijom 4-4-2) korisnim loptama – a ne da svi zajedno ispolje slabosti iz prethodnog perioda – pa, da meč ima očekivan epilog. Mada dobijen, susret sa letonskim RFS-om (1:0) pokazao je šta i kako ne sme, mada se u Humskoj ne bi bunili da dalje prođu još jednim minimalcem.

Ništa ni od Čumića

Kruni se lista želja trenera Aleksandra Stanojevića, jer je posle levog beka Ivana Obradovića (izostao dogovor sa upravom) i Nikola Čumić otpao kao pojačanje. Mladi vezista je umesto u Humskoj, za šta je i sam navijao, završio na pozajmici u španskom drugoligašu Sportingu iz Hihona (s opcijom otkupa na kraju sezone za sedam miliona evra), a grčki mediji prenose da su poodmakli pregovori srpskog i grčkog velikana propali zbog navijača. Navodno, tifozi kluba iz Atine su zbog svojih „bratskih“ odnosa sa kolegama među najžešćim pristalicama Crvene zvezde izdejstvovali krah transfera bivšeg člana niškog Radničkog. Mada je Olimpijakos već poslovao sa Partizanom, pa tako sada pokušava da od istog pozajmi njegovog eks štopera Svetozara Markovića.

TSC motivisan, Steaua „osakaćena“

Za ostanak u trci za LE večeras će se boriti i fudbaleri TSC-a (21.00), ali bez rezultatskog pritiska, jer su prošlog proleća prvi put ušli u Superligu, a ovog leta debitovali na međunardonoj sceni i pobedom na terenu moldavskog Petrokuba (0:2) izazvali nekadašnjeg kontinentalnog šampiona Steauu (sadašnji FCSB). To, međutim, ne znači da ekipa iz Bačke Topole nije naoštrena za novi podvig, a rumunski predstavnik u Sentu dolazi bez celog stručnog štaba (vodiće ga trener rezervnog sastava) i prvotimca Andreja Mirona, pošto su njih sedmorica zaraženi korona virusom.

– Očekuje nas jedna velika utakmica protiv jednog od najvećih klubova na Balkanu. Iako u poslednje vreme nisu bili šampioni Rumunije, uvek su u vrhu, a i ove godine su dobro startovali u prvenstvu… Da bismo njih izbacili, moramo da budemo mnogo bolji nego u prethodnim utakmicama, da budemo koncentrisaniji i agresivniji, hrabriji i fanatični na terenu. Za ove utakmice se živi. Nadam se da ćemo u četvrtak uspeti da napravimo iznenađenje – hvali tuđe, ali i očekuje dosta od svojih izabranika Zoltan Sabo, trener TSC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari