"Bacili su na mene kamen na ulici": Još jedna reprezentativka Italije meta rasizma u svojoj zemlji 1EPA-EFE/John G. Mabanglo

Posle fenomenalne odbojkašice Paole Egonu o vređanju zbog boje kože progovorila i uspešna atletičarka afričkog porekla Zajnab Doso.

Mlada atletičarka osvaja medalje pod zastavom Italije, ali kao ni njena tamnoputa zemljakinja nije prihvaćena na Apeninima, gde živi od malih nogu, tj. od kada se sa roditeljima preselila iz Obale Slonovače.

Naprotiv,  tvrdi da često trpi rasistički motivisane uvrede na javnim mestima, o čemu je italijansku naciju obavestila putem svoje objave na instagram profilu.

„Nedugo nakon što smo došli u bar prišla nam je jedna gospođa i tražila da joj damo novac. Odgovorili smo joj da nam je žao, ali da nemamo ništa da joj damo. Na to mi je tihim glasom rekla ‘“trana ku***o“.

Zamolila sam je da to kaže naglas, nakon čega je počela vikati „strana ku***o, vrati se u svoju zemlju“. Nisam šokirana time što me je nazvala ku***om ili zato što je rekla da se vratim u svoju zemlju, već time što su svi oko nas ćutali, a neki su se i smejali“, napisala je ogorčena Doso.

Osvajačica bronzane medalje u štafetnoj trci na 4×400 metara na nedavnom prvenstvu Evrope svoju užasnu priču ilustrovala je još jednim primerom.

„To nije prvi put da je imala problema, a prethodni put joj se desilo dok je na ulici bila sa sestrom. Nedavno su na moju sestru i mene bacili kamen. Ne da nas povrede, nego da nas prestraše. Rekla sam sestri „To su budale, zaboravi“. Bilo bi lepo da oni koji su pobedili na izborima pošalju snažan signal protiv rasizma.

Vulgarni se danas osećaju jačima, veruju da mogu slobodno da povise glas i prođu nekažnjeno. Ko god bude na čelu države, treba jasno i glasno da kaže da to nije tako“, apelovala je doskorašnja vlasnica najbržeg vremena na 60 metara u nacionalnim okvirima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari