Bahrein nije Brazil, ali služi svrsi: Piksijevi Orlovi u Manami hvataju zalet za let na Svetskom prvenstvu 1foto: Fudbalski savez Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije igra prijateljski meč pre selidbe u Katar.

Selektor Dragan Stojković je utakmicu u glavnom gradu Bahreina, jednoj od komšijskih država Katara, nazvao „nebitnom“ i time jasno i na vreme stavio do znanja navijačima i medijima u Srbiji da ne treba da padaju u sevdah ili se potresaju posle predstojećih 90 minuta (18. novembar, 16.30), kako god da prođe ova provera u najmanjoj arapskoj zemlji.

U prvom redu zbog toga što kontrolne utakmice nemaju rezultatsku težinu, jer su im i inače primarni svrha i poenta uigravanje ekipe, isprobavanje taktičkih varijanti, testiranje pojedinaca… Dakle, sklapanje mozaika za važnije takmičarske izazove, na reprezentativnoj ili klupskoj sceni.

Drugo, radi se o generalnoj probi za Svetsko prvenstvo (20. novembar – 18. decembar), pa nema razloga ni opravdanja za maksimalno trošenje, jer valja fizičku i mentalnu energiju sačuvati za velike bitke. U slučaju Orlova sa Brazilom (24. novembar, 20.00), Kamerunom (28.11, 11.00) i Švajcarskom (2. decembar, 20.00) u grupnoj fazi borbe za Zlatnu boginju.

Sada više nego ikada, imajući u vidu da su Tadić, Mitrović, Sergej Milinković-Savić, Veljković, Gudelj… do prošlog vikenda „ginuli“ za bodove u Seriji A, Bundesligi, Primeri, Erediviziji… To jest, da su na okupljanje ovog ponedeljka došli umorni, kao uostalom igrači gro nacionalnih selekcija, pa ne čudi Piksijeva najava izostanka određenih fudbalera, pošto „nema potrebe da igraju“.

U tom smislu ćemo verovano gledati duel sa brojem izmenama većim od uobičajenog, kako niko ne bi bio previše opterećem minutažom i kako bi što više od 26 odabranih za Mundijal 2022 osetilo lokalnu mikroklimu, u susret loptanju u (za većinu) neobičnim atmosferskim prilikama za ovo doba godine.

Sigurno je da će Piksi sa svojim stručnim štabom gledati da, izborom formacije i konkretnih individualnih zaduženja, dobije ono što mu je potrebno za mundijlasku premijeru sa Kariokama, ali daleko od toga da je duel sa jednim tako, fudbalski, neuglednim protivnikom poligon za probe bilo kakve vrste.

To je rađeno i urađeno na vreme, prvo tokom maestralno odrađenih kvalifikacija za ovaj šampionat a onda i u poslednjem izdanju Lige nacija, gde će se Orlovi sledeći put odmeravati u A diviziji, odnosno sa prvim ešalonom državnih timova evropskog fudbala.

Pa opet, sve ovo ne znači da će se Kostić, Pavlović, Živković i ostali čuvati ne samo od povreda u minut do 12 nego i od pobede. Ono što neki karakter čini šampionskim jeste upravo ta konstantna potreba za dokazivanjem, čeličenjem samopouzdanja i „ćuškanjem“ konkurencije.

Svaki trijumf je poruka sopstvenoj psihi, ali i dolazećim rivalima, jer je uvek lepše strojevim nego mlakim korakom zagaziti u duboku vodu. Nema dileme da će Stojković sa svojim pulenima iskoristiti i najmanju priliku za slavlje na „generalci“, samo što će to činti sa svešću da ono pravo tek dolazi.

A, „dželat“ Portugala na njegovom terenu, u biti ili ne biti meču grupne faze, sam je podigao standarde i lestvicu očekivanja. Pošto su srpskim fudbalerima, još od te magične noći u Lisabonu, puna usta priče o plasmanu u drugu rundu Mundijala bilo bi i lepo i korisno da u pobedničkom ritmu i raspoloženju „prelete“ Bahrein.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari