Lukmanov šou otvorio ranu, ali je nađen melem: Bajer uzeo i duplu krunu u Nemačkoj 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Verkself slavio u finalu Kupa Nemačke protiv Kajzerslauterna (1:0) i tako postao tek šesti nemački klub koji je takmičarsku godinu završio osvajanjem duple krune.

Lako su mogli da imaju rezultatski savršenu sezonu, međutim u sredu su u finalu Lige Evrope jedini put poklekli ove sezone, posle 51 utakmice bez poraza.

Lukman je het-trikom doneo trofej Atalanti, „boginji provincije“.

Trebalo je pulenima Ćabija Alonsa vremena da se barem malo oporave od nokauta u Dablinu (3:0).

Nisu imali dovoljno prostora za adekvatnu rekuperaciju, s obzirom na to da su samo tri dana kasnije igrali finale Kupa Nemačke na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Imali su naspram sebe nekadašnjeg bundesligaša, koji je ove sezone tavorio na samom dnu Cvajte, ali je plasmanom u finale napravio ogroman uspeh.

Pribojavali su se u Bajeru iskustva prekaljenog trenera Fridhelma Funkela koji je protiv ogromnog favorita taktički tako postavio igrače da su se defanzivno veoma dobro kretali i branili.

Možda bi rezultat bio ubedljiviji za novog šampiona Nemačke da kojim slučajem štoper Odilon Kosunu nije dobio drugi žuti karotn već u 44. minutu.

Čitavo drugo poluvreme Verkself igrao je sa igračem manje, ali je uprkos tome imao veću terensku incijativu i više prilika za gol.

Bajer je večeras postao tek šesti nemački klub koji može da se pohvali osvajanjem duple krune. To su pre Levera uradili Bajern Minhen (13 puta), Borusija Dortmund (2012), Verder (2004), Keln (1978) i Šalke (1937).

Najzaslužniji za trijumf bio je Granit Džaka koji je u 17. minutu fenomenalno šutirao sa nekih dvadesetak metara, lopta je sve vreme bežala od golmana koji nije imao nikakve šanse da zaustavi šut reprezentativca Švajcarske.

Kajzerlautern je jedva izbegao ispadanje u treću ligu i samim plasmanom u finale Kupa Nemačke trebalo bi da bude prezadovoljan.

U borbi za torfej bio je u potpunosti inferioran u Berlinu, ali je defanzivno pokazao da ume da se organizovano brani.

Bajer je dominirao terenom i kada je imao igrača manje, a u tom periodu igre protivnik je imao smao jednu bolju priliku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari