Bajern osvajanjem "kovid" Lige šampiona postavio rekorde i nove putokaze 1Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Moćno, dominantno, moderno, atraktivno, originalno… tako je izgledao način na koji su fudbaleri Bajerna po šesti put u istoriji kluba postali prvaci Evrope.

Bavarci su se u nedelju uveče izjednačili sa Liverpulom na trećem mestu večite liste osvajača „uška“ odmah iza neprikosnovenog Reala (13 titula) i Milana (sedam), sa istorijskom šestom zvezdicom na grbu, na čijoj se površini isijavaju inicijali kovida 19; koji je uspeo da natera čelnike UEFA da završnicu Lige šampiona u Lisabonu pretvore u turnir najboljih osam ekipa na čijem je kraju, na jednu dobijenu utakmicu, pehar podigao ubedljivo najbolji tim – Bajern.

Nemački velikan krunisao je nikad viđenu dominaciju u Ligi šampiona (perfektnih 11 pobeda od grupne faze zaključno sa finalom) golom 24-godišnjeg Kingslija Komana kojim je savladan Pari Sen Žermen.

„Sveci“ su kapitulirali pred svojim „dečakom“ stasalim u njihovoj školi fudbala, poreklom iz Gvadalupea, odakle korene vuku i Nikolas Anjelka, odnosno Antonio Marsijal, proslavljeni francuski fudbaleri, takođe prepoznatljivi, između ostalog, po fantastičnoj brzini.

PSŽ je tako ostao i dalje sinonim za astronomsko trošenje novca u relativno kratkom periodu (za 11 godina samo na pojačanja potrošil više od milijarde evra), dok je Bajern nagnao čelnike UEFA da od 2025. (rok poslednjeg usvojenog plana) donesu dugoročne promene sistema takmičenja u Ligi šampiona.

Aleksandar Čeferin, prvi čovek evropske kuće fudbala, priznao je odmah posle finala da je uslovljena promena zbog korona virusa omogućila atraktivniju i otvoreniju igru u sistemu na „jednu dobijenu utakmicu“.

– Jasno je da smo na ovakvu završnicu bili primorani, ali evo, svedoci smo da je napravljena dobra stvar, nešto novo i uzbudljivo. Kada jedan tim postigne gol, onaj drugi mora odmah da krene po izjednačenje, nema čekanja. U situaciji kada imamo dve utakmice ostaje vremena za tako nešto i u drugom meču, ima više prostora za kalkulisanje – utisak je Čeferina, svesnog da bi buduća promena pravila u korist turnirske forme same završnice Lige šampiona naišla na brojne oponente iz „finansijskog sektora“.

– Nosioci prava za prenose mogli bi da se požale i da kažu: ali mi u ovakvoj situaciji imamo manje mečeva, manja je zarada. Mislim da ćemo sve to razmatrati kada kriza u potpunosti bude iza nas – naglasio je predsednik UEFA, sigurno zadovoljan što je na kraju organizacijom završnice u Lisabonu nadoknađen projektovani gubitak od sedamsto miliona evra, da se kojim slučajem Liga šampiona nije završila.

Sa prosekom od skoro četiri gola po utakmici; perfektnih 11 pobeda; drugom triplom krunom u istoriji kluba (uz Barselonu, Bajern je jedini evropski tim koji je ponovio jedinstven podvig osvajanjem prvenstva, nacionalnog kupa i LŠ) i neodoljivim ofanzivnim stilom igre, Bavarci su u prestonici Portugalije bili daleko najbolji tim.

Trener Hansi Flik zamenio je Nika Kovača u trenutku kada se činilo da je sezona propala. Sinonim za večitog asistenta, nemački stručnjak neuporedivo je ubrzao igru svog tima, odbranu pomerio u protivnički šesnaesterac, a građenje napada tako da štoperi na centru igrališta započinju sa markacijom rivalskih napadača.

Bajern je u Lisabonu najviše i najbrže trčao; imao najveći broj preciznih dodavanja i posed lopte. Savršen i konstantan presing na protivničkoj polovini, oličen u organizovanom pritisku svih igrača, osim štopera, od Alkantare i Gorecke načinio je odlične kreativce, a od Kimiha i Dejvisa najbolji bekovski par na svetu, Komana i Gnabrija u ultra opasna krila, a Milera i Levandovskog u napadače koji u šesnaest metara mogu gotovo sve.

– Otežavali smo život rivalu tokom čitave utakmice. Samo pogledajte kakvu smo defanzivu imali 92 minuta. Levandovski je od početka do kraja meča jurio za loptom vršeći sjajan presing… Bio je to kompletan timski učinak – poentirao je Hansi Flik, arhitekta Bajernove igre.

Leva zaslužio Zlatnu loptu

Nije postigao gol u finalu protiv PSŽ, ali s obzirom na prikazano tokom sezone, pogotovo u završnici Lige šampiona, Robert Levandovski je zaslužio da dobije Zlatnu loptu za najboljeg igrača na svetu. Sjajni poljski napadač u Lisabonu je prvi put u karijeri podigao „uška“ čime je samo „začinio“ fenomenalan učinak od 55 golova u takmičarskoj 2019/20.

Popularni Leva je u Bundesligi dao 34, u nacionalnom kupu šest, a u Ligi šampiona čak 15 golova. Samo dva gola delila su ga od Kristijana Ronalda, rekordera po broju golova u LŠ u jednoj takmičarskoj godini. Frans fudbal je početkom pandemije, odnosno prekidom sezone, odlučio da zbog korona virusa ove godine neće biti dodeljena Zlatna lopta.

Predsednik PSŽ obećao pehar LŠ

Naser Al-Kelaifi , predsednik Pari Sen Žermena, dao je garancije navijačima da će njegov klub osvojiti Ligu šampiona, nedugo pošto je ekipa izgubila u finalu od Bajerna.

„Tužni smo. Vrlo sam ponosan na moje igrače, imali smo sjajnu sezonu, sjajno smo odigrali turnir ovde, imali smo sve što treba za pobedu. Radićemo da pobedimo sledeće sezone. Verujemo više nego ranije. Obećavam da ćemo osvojiti Ligu šampiona. Ovo je naše prvo finale, a Bajernovo 11. Imali smo sjajnu sezonu, stigli smo do finala, osvojili smo četiri trofeja. Vratićemo se jednog dana, radićemo na tome“, uveren je prvi čovek Pari Sen Žermena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari