"Balon" je rešenje za granice 1Foto: STARSPORT

Osim što je početak sezone pomeren za dve nedelje zbog loše epidemiološke situacije u regionu, na poslednjoj sednici Skupštine ABA lige razmatrane su i druge opcije odigravanja takmičarske 2020/21.

Voljni momenat je nesporan i svih 14 klubova razmišlja u pravcu da se takmičarska godina završi na terenu.

Pandemija korona virusa, usko povezana sa činjenicom da se u ABA ligi nadmeću klubovi iz šest država, među kojima su dve članice Evropske unije (Slovenija i Hrvatska) nagnala je čelnike regionalnog takmičenja da urade Kovid protokol, razrade ga do tančina i proslede doktorima i predstavnicima svih 14 klubova na tumačenje i eventualnu doradu.

Sam sadržaj i način sprovođenja istog na delu, odrediće i fomat po kojem bi trebalo da se odvija takmičenje: ukoliko se uspešno „probiju državne granice“ ABA će funkcionisati po ligaškom modelu; u suprotnom, lako bi moglo da se desi, da po uzoru na Španiju, Nemačku i NBA, zaživi format „balona“ i da se određeni deo takmičenja organizuje u jednom gradu.

„Kovid“ politika svake od šest država se razlikuje u određenoj meri, a na kompleksnosti dobija zbog toga što Slovenija i Hrvatska funkcionišu po pravilima Evropske unije.

U skladu sa tim, prihvatanje Kovid protokola ABA lige od strane nadležnih organa svih šest država iz kojih dolaze klubovi biće od presudne važnosti da bi se takmičenje od starta odvijalo po ligaškom modelu.

U vezi sa tim, tumačenje stavki od strane doktora svih 14 klubova imaće esencijalnu težinu, imajući u vidu kompetentnost, veliko iskustvo, ali i mogućnost da se neki od predstavnika nalaze i u Kriznim štabovima država.

Slovenija, recimo, trenutno prihvata samo testove na kovid 19 koji su urađeni na teritoriji Evropske unije; istovremeno, svaki inficirani mora po pravilu da bude u dvonedeljnom karantinu na teritoriji gde je testiran.

Ukoliko kovid protokol ABA lige ne bi bio prihvaćen, na primer, u Sloveniji ili Hrvatskoj, čelnici lige bi razmotrili ideju prema kojoj bi se takmičenje organizovalo u jednom gradu.

Kovid protokol je dobio visoku ocenu od strane svih 14 klubova; vođeno je računa o svim detaljima: testiranje pre puta, bez stajanja tokom putovanja, testiranje po dolasku na predviđenu destinaciju, bez izlaska iz hotela, obedovanje odvojeno od ostalih gostiju, dezinfikovanje hale, svih predmeta, obezbeđivanje preventivnih sredstava za delegate, sudije…

Prema protokolu, timovi bi se testirali najmanje dva puta nedeljno; test ne bi smeo da bude stariji od 72 sata, a temperatura bi se merila na ulascima u hotel ili halu. Učesnici Evrolige ili Evrokupa bili bi testirani znatno češće…

Sam protokol urađen je na osnovu iskustva u Španiji i Nemačkoj gde su šampionati završeni u jednom gradu – Valensija i Minhen, u kojima tokom nadmetanja nije bilo zaraženih.

Rezultati testa i za tri sata

Svi članovi ekipa testiraće se po dolasku u hotel; do dobijanja rezultata neće smeti da izlaze iz svojih soba, a vremenski interval potreban da se obrade uzorci može iznositi svega tri sata. Tek nakon dobijanja rezultata, članovi ekipa mogli bi da cirkulišu po hotelu, ali nikako neće smeti da izlaze iz istog. Na putu do hale neće biti zadržavanja; na treninzima i utakmicama pridržavaće se svih pravila koja će podrazumevati da sve prostorije u dvoranama budu dezinfikovane i da se u toku utakmica najprometniji predmeti dezinfikuju što češće (lopte, košarkaške table…).

Pet gradova u opticaju

Ukoliko ideja odigravanja jednog dela takmičenja u jednom gradu zaživi, među kandidatima bi se našli: Beograd, Zagreb, Ljubljana, Podgorica i Banjaluka. Grad domaćin morao bi da ispuni stroge kriterijume u smislu posedovanja dve hale: jedna za utakmice, a druga za treninge. Optimalno dva hotela koja bi bila zatvorena za ostale posetioce, iz kojih ne bi bilo ulazaka niti izlazaka dok traje takmičenje. Svi učesnici bili bi testirani pre ulaska u predviđene objekte i potom na svaka dva do tri dana. ABA ligi će biti neophodna pomoć državnih organa, u obe solucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari