Barsa zakazala El Klasiko u Beogradu 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Šesnaesti put u istoriji kluba, Barselona je uspela posle majstorice da eliminiše Bajern i plasira se na Fajnal-for u Beogradu (81:72). Nikola Mirotić (20p) i Nikolas Laprovitola (26p, 5/7 za tri) bili su junaci treće pobede Barse u sjajnom serijalu sa Bavarcima. Katalonci su tako zakazali El Klasiko već u polufinalu završnog turnira u prestonici Srbije, s obzirom na to da će se ukrstiti sa Realom u borbi za finale.

Neopisivo su se namučili Katalonci tokom svih pet mečeva, a ništa lakše nisu prošli ni u majstorici, naročito u prvom poluvremenu.

Sve dok su bili čvrsti u reketu, ne dopuštajući Barsi da kreira napade sa niskog posta, uz kontrolu šuta sa distance, gosti su imali rezultatsku prednost (31:37 na poluvremenu).

Posebno Jaramaz (17p) i Vajler-Beb imali su adekvatna rešenja u napadu.

Istovremeno, Bajern je agresivnim pristupom na perimetru, gradeći prednost, došao do osam lakih poena u kontrama, dok je Barsa imala velike šumove na relaciji spoljna-unutrašnja linija.

Bajern je pametno skupljao sa Kalatesa, puneći reket „pohapsio“ je Dejvisa i Šanlija, međutim, u konstantnoj rotaciji Jasikevičijus je u nastavku osetio da poroznost rivalske odbrane postaje veća na niskom postu kada su u igri bili Abrines, Laprovitola i Kalates. Sjajni Mirotić bio je inicijator munjevite serije od 7:0.

Prelomnom se ispostavila treća deonica u kojoj je Bajern primio čak 29 poena. Mirotić je sa niskog posta terao protivnika da konstantno puni reket i tako rotira da je u protoku lopte neretko Laprovitola demonstirao mirnoću u šutu sa distance.

Samo u trećem kvartalu, Argentinac je ubacio 13 poena.

Bajernu je ponestajalo ideje u napadu, izgubio je dubinu, ostao bez lakih poena, pritom i Lučića u napadačkoj produkciji (6p).

Pokušao je Trinkijeri raznim taktičkim varijantama, snižavanjem petorke da promeni momentum, međutim od momenta kada je razliku povećala na deset poena, Barselona je održavala prednost.

U silnom preuzimanju Bajerna, Laprovitola je vremenom i probijao odbranu, dok je Hanter torjkama iz nebuha (18p) učinio da meč do kraja ostane i rezultatski zanimljiv.

Bajern je imao svega 11 timskih asistencija, samo dvojicu košgeterksi korisnih igrača i učinak od osam ubačenih trojki, od kojih tri pogođenih iz nebuha.

Barsa je Mirotića i Laprovitolu, pak, maksimalno eksploatisala, dok je snaogm i atleticizmom u potpunosti iz uotrebe izbacila, gotovo kompletnu unutrašnju liniju rivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari