Baskonija i Duško Ivanović test zrelosti za Partizan: Šta mogu crno-beli u Evroligi bez Kevina Pantera? 1Frenk Kaminski. Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pobedama u večitom derbiju Partizan je napravio najbolju uvertiru za sutrašnje gostovanje Baskoniji (20.30).

Udahnuli su svež vazduh i napunili pluća košarkaši Partizana posle vezanih pobeda u evroligaškom i abaligaškom večitom derbiju.

Dobro raspoloženi otišli su na gostovanje Baskoniji koja je u međuvaremnu napravila određene kadrovske promene.

Crno-bele je dočekalo dobro poznato lice Duško Ivanović, koji je odlučio da prihvati poziv nakon otkaza u Crvenoj zvezdi i po četvrti put vodi klub iz Vitorije.

Susreo se crnogorski stručnjak sa brojni kadrovskim problemima oslikanim u tome da je tokom nedelje na treninzima imao tek šest ili sedam zdravih igrača.

Usled povreda bitnih protagonista, klub je juče obznanio da je angažovao Krisa Čiozu, omalenog plejmejkera koji ima i NBA iskustvo.

Baskonija je u nezavidnoj situaciji, posle uvodnih pet evroligaških kola zabeležila je svega jednu pobedu i u seriji je od tri vezana poraza.

Veliko je pitanje u kakvom će sastavu nastupiti sutra uveče, ali je jasno da ekipa ima dosta veći kvalitet nego što to rezultati pokazuju.

Procenti šuta sa distance (30 odsto) nekarakteristično su loši za ekipu koja ima u proseku 17 timskih asistencija i šutere formata Vanje Marinkovića, Markusa Hauarda, Meta Kastela sa pozicije petice, po potrebi i četvorke.

Određene procene tokom leta su bile nedovoljno dobre, s obzirom na to da je Kodi Miler-Mekintajer, kao plejmejker, veoma loš šuter (18,2 odsto) i da je teško mogao da bude adekvatna alternacija za Darijusa Tompsona koji je prešao u Efes.

Takođe, utisak je da mesta dvojke i trojke nisu dobro pokrivena i da osim Markusa Hauarda i Vanje Marinkovića ekipa nema pouzdana rešenja na tako važnim pozicijama.

Limiti su očigledni i nema sumnje da Duška Ivanovića očekuje ogroman posao kao i zadatak da ekipa povrati samopouzdanje koje je narušeno zbog učestalih poraza kako u Evroligi tako i Endesa ligi (skor 4-3).

Odlična prilika da Partizan ostvari „brejk“

Partizan će od starta sezone prvi put igrati u gostima bez pomoći Kevina Pantera, najboljeg i najskuplje plaćenog košarkaša. Amerikanac se oporavlja od povreda kolena i zadnje lože i sigurno će nedostajati crno-belima, kojima će rotacija biti dodatno skraćena zbog dužeg odsustva Mateuša Ponitke.

S obzirom na trenutno stanje u Baskoniji, crno-beli sa pravom mogu da se nadaju potencijalnom „brejku“ i drugom evroligaškom trijumfu u gostima od početka takmičarske godine.

– Idemo u Vitoriju da igramo protiv tima koji ima određene probleme sa povredama, ali očekujemo reakciju zbog promene trenera koji nas odlično poznaje. Ipak, ono što je važno da idemo u Španiju sa velikom motivacijom posle dve sjajne utakmice protiv našeg velikog rivala. Nema dileme da će i oni pokazati veliki nivo motiva, jer je svaka utakmica u Evroligi važna – poručio je Željko Obradović pred polazak na put.

Crno-beli su u abaligaškom derbiju odigrali možda i najbolju utakmicu od starta sezone. Procenti šuta su bili mnogo bolji, posebno za tri poena (44 odsto).

Na 34 realizovana poseda, Partizan je imao čak 23 asistencije što je odnos kakav Obradović sigurno želi da vidi na svakom meču.

Crno-beli su prošle sezone imali priliku da slave u Vitoriji ali je tada Markus Hauard odigrao neverovatnu simultanku, ekipu odveo u produžetak u kojem je domaćin slavio (103:96). Amerikanac je na tom meču postigao 33 poena, šutirajući za tri 8/12.

Postoji poprilična mogućnost da Hauard večeras ne nastupi zbog povrede, ali to svakako nije u fokusu analize protivničkih kvaliteta u stručnom štabu Partizana.

– Igrali smo dobru tu utakmicu, ali smo ušli u produžetak kako smo ušli i izgubili. To je zaboravljena priča. Ovo je neka nova Baskonija, znamo kako igraju. Imaju novog trenera koji će probati da donese nešto novo, ali mnogo važnije od toga kako će oni izgledati je kako ćemo mi izgledati.

Šanse da se Partizan vrati sa „brejkom“ poprilične su jer Baskonija ima jednu od najslabijih odbrana u Evroligi, sa prosekom od čak 87 primljenih poena, uz dopuštenih gotovo 37 odsto uspešnosti sa perimetra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari