Batistuta Piksija svrstao u rang sa Maradonom i Krojfom 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U Firenci i danas navijači ustanu na pomen njegovog imena; vrhunac fudbalske karijere dostigao je igrajući u Seriji A. Oduševljavao je publiku načinom na koji je u dresu Fiorentine davao golove; lepršava frizura samo je još više naznačavala njegovu brzinu, snagu i savršen instikt i sve dok ga povrede nisu usporile Gabrijel Batistuta slovio je za jednog od najboljih napadača na svetu. Fenoimenalni Argentinac danas je posetio Beograd; u superlativu je govorio o selektoru Srbije, iznevši neke zanimljive komparacije.

Za devet godina igranja u Fiorentini, u periodu kada je Serija A bila najkvalitetnija liga na svetu, Gabigol, kako su ga od milošte zvali, postigao je 167 golova na 269 utakmica.

Nažalost, već sa trideset godina počeo je da oseća posledice čestih povreda skočnih zglobova; neretko je pravio pauze zbog zdravstvenih problema, zbog čega je već u Romi, kasnije Interu bio samo senka fudbalera, tačnije napadača koji je mogao da se poredi sa Van Bastenom, Papenom, Romarijom…

Rodom iz Santa Fea, jedan je od retkih Argentinaca koji su igrali za tri najveća tamošnja kluba. Počeo je u Njuels Old Bojsima, a po sezonu je igrao za River plejt i Boku Juniors, pre nego što je 1991. stigao u Firencu.

U poseti Beogradu, danas 53-godišnji fudbalski penzioner, istakao je da je uvek poštovao srpske fudbalere, njihov karakter, srčanost i borbenost i da nikada nije voleo da igra protiv njih.

Uprkos tome što se Dragan Stojković Piksi, danas selektor Srbije, malo zadržao u Seriji A, u dresu Verone, Batistuta je u superlativima govorio o njegovim fudbalskim kvalitetima, znanju i kreaciji.

„Piksi je bio izvanredan fudbaler. Stavio bih ga u rang sa Maradonom, Krojfom… Bez obzira na protok vremena, takvi igrači ostaju veličine a to je i danas, sasvim sigurno, Piksi.“

Upitan za komparaciju Maradoninih i Mesijevih fudbalskih kvaliteta, odnosno, sa kime bi se bolje slagao u timu, Batistuta je želeo da bude diplomatičan, svestan da bi u njegovoj zemlji stavljanje na bilo koju stranu izazvalo polemike.

„Nemoguće je napraviti takav izbor. Možemo samo da budemo ponosni što smo imali i imamo takve igrače i što su među 5-6 najboljih igrača u istoriji dva Argentinca.“

Batistuta je govorio i o fudbalskim kvalitetima Luke Jovića, koji je ove sezone startni centarfor Fiorentine, čije je uspehe u protekle dve seozne obeležio Dušan Vlahović, pre nego što je prošle zime potpisao za Juventus.

„Luka je bio u realu, najvećem klubu na svetu, ali, nažalost, nije puno igrao. Sada u Fiorentini ima šansu da igra redovno i pokaže da zaista može da bude jedan od najboljih igrača u timu.“

Kao i svaki Argentinac, naročito kada je reč o jednom od najboljih napadača 90-ih godina 20. veka, Batistuta je biranim rečima pričao o Maradoni.

„On je naša legenda, neko zbog koga smo svi mi počeli da igramo fudbal. Ni danas ne možemo da verujemo da ga nema.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari