Belgijanke šampionke Evrope 1foto:FIBA basketball

Košarkašice Belgije osvojile su prvenstvo Evrope pobedom nad Španijom u finalu kontinentalnog šampionata – 64:58.

Belgijanke su došle do trofeja nošene sjajnom Emom Meseman, koja je bila superiorna u poslednjih pet minuta utakmice tokom kojih su preokrenule rezultat i nadoknadile šest poena zaostatka (54:48).

Meseman je briljantno predvodila saigračice, ubacila je gotovo sve poene u poslednja tri minuta za Belgijanke. Meč je završila sa 24 poena, dok je veliku pomoć imala od korpulentne Liskens koja je dala 18.

Posle dve bronzane medalje, Belgijanke su uspele da dođu do prvog zlata na kontinentalnim šampionatima.

Nije izgledalo da će Belgijanke biti te koje će se popeti na pobedničko postolje. Španija je dugo vodila, imala je i deset poena prednosti pred kraj treće deonice (48:38) ali nije uspevala da razuveri rivalke da preokret nije nemoguć.

Tokom većeg dela finalne utakmice, Španija je lakše dolazila do realizacije. Belgijanke defanzivno nisu znale kako da neutrališu kretnje bez lopte rivalskih bekova, koje su neretko iz bekdora po čeonoj liniji dolazile do zicer situacija.

Kasas (14p) i Karera (12p) nametale su se kao košarkašice kadre da Španiju odvedu do zlatne medalje, s obzirom na to da Alba Torens, ubedljivo najbolja igračica Španjolki na šampionatu nije imala svoje veče (svega 8 poena).

Belgijanke su, praktično do poslednje četvrtine, nekarakteristično mnogo grešile u organizaciji igre.

Do početka četvrte deonice imale su čak 18 izgubljenih lopti od kojih sama Meseman pet. Izgledala je najbolja igračica na turniru iscrpljeno i bez dovoljno energije. Uprkos umoru, selektor Belgije je gotovo uopšte nije vadio iz igre.

Pokušavala je Meseman da uspostavi konekciju sa bekovskom linijom, odnosno da olakša korpulentnoj Liskens da se bolje pozicionira u reketu.

U odnosu na Španjolke, Belgijanke nisu imale širok roster, naprotiv.

Samo njih šest u igri je provelo više od  deset minuta, s tim da od stratnih pet, njih četiri gotovo da nisu izlazile sa terena.

Španija je pred poslednju deonicu imala obećavajućih sedam poena prednosti (50:43) međutim u odlučujućoj četvrtini ostala je bez realizacije sa distance (0/6) uspevši da iz igre ubaci svega osam poena.

Manjak ideja ogledao se i u svega tri asistencije i čak pet izgubljenih lopti.

Kao da su dve reprezentacije zamenile uloge u odsutnim trenucima utakmice.

Meseman se oslobodila stega kada je bilo najvažnije. Nakon što je, večeras odlična Liskens poentirala za 52:48 u korist Španjolki, a Torens i saigračice nisu iskoristile dva vezana napada, Meseman je pogodila za 52:50 na šest minuta pre kraja utakmice.

Dvostruka šampionka Evrope u klupskoj konkurenciji pokazala je na delu kakve košarkaške kvalitete poseduje, kada je bilo najvažnije.

Pogođenom trojkom sa topa omogućila je prvo vođstvo saigračica na utakmici (54:55). Rešile su Belgijanke da do kraja meča forsiraju igru preko unutrašnje linije i nisu u proceni pogrešile.

Divno je Meseman asistirala za Liskens a kada je posle dva ofanzivna skoka realizovala oba penala naslućivala se istorijska pobeda Belgijanki.

Na 56:60 Španija nije uspela da realizuje nijedan napad, a pritom ih je Meseman naterala da je fauliraju. Posle pogođenih bacanja težine vođstva 56:62 slavlje Belgijanki moglo je da počne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari