Beogradski maraton obara rekorde 1Foto: Beogradski maraton

Preko 8.000 učesnika iz više od 70 zemalja očekuje se u nedelju na 32. Beogradskom maratonu, što je za oko 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kada je takođe oboren rekord po broju trkača.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić podsetio je na današnjoj konferenciji za medije da će od sledeće godine trke u glavnom gradu Srbije postati kvalifikacije za najveće svetske maratone, poput Londonskog, NJujorškog ili Berlinskog.

– Upravo je zbog toga veoma važno da ove godine pošaljemo što bolju sliku u svet. Posebno sam ponosan što ćemo imati 70 trkača koji dolaze iz Kine jer smo posvetili veliku pažnju kampanji koju smo imali na maratonu u Šenženu. Namera nam je da u narednim sezonama povećamo broj učesnika iz Kine pošto je u pitanju veliko tržište. Učesnici iz te zemlje bukirali su najbolje hotele u Beogradu sa četiri i pet zvezdica. Na ovom maratonu ćemo imati oko 3.000 gostiju iz 70 zemalja što je takođe impresivna i rekordna cifra – rekao je Nikolić.

On je naglasio i to da je Beogradski maraton ove godine dobio „maratonskog Oskara“ (AIMS Social Award), što je najveće priznanje koje jednom godišnje dodeljuje samo jednom od 450 zvanično priznatih svetskih maratona.

Meteorolog Nedeljko Todorović naveo je da će za trkače biti idealna temperatura između 10 i 15 stepeni Celzijusa, ali da je još uvek rano prognozirati da li će kiša zaobići Beograd u nedelju.

– Narednih dana nas očekuje promenljivo vreme i sve više kiše kako se bude bližila nedelja. U subotu će kiša padati ceo dan i u toku noći. Moguće je da kiša stane u nedelju između 7 i 8 ujutro, a da tokom maratona bude samo oblačno. Međutim, moguće je i da će se deo kiše preliti na nedelju prepodne, ali tačnu prognozu moći ćemo da damo tek u petak – zaključio je Todorović.

Beogradski vozači imaće posebnu zahvalnost prema Beogradskom maratonu pošto su gradske službe saopštile da su na trasi maratona i polumaratona popravljene sve udarne rupe i osveženja signalizacija na kolovozu. Iz Grada su zamolili Beograđane da tokom maratona ne pomeraju saobraćajnu signalizaciju. Dragan Bogosavac iz Uprave saobraćajne policije rekao je da nema ovlašćenje da u ime policije kaže kakav je plan organa reda u slučaju da se veliki miting opozicije, koji je najavljen dan ranije, nastavi i u danu maratona. Danas je od organizatora maratona dobio nezvaničnu informaciju da se ne očekuju nikakvi problemi i da ovo nije prvi put da se još neki događaj pravi uz maraton, odnosno da demonstranti nisu tu da bi ometali trkače već iz drugih razloga.

Promoter 32. Beogradskog maratona biće čuveni atletičar Pol Tergat, jedan od najboljih dugoprugaša i maratonaca svih vremena i osvajač 13 medalja na najznačajnijim takmičenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari