Bertans promašio šut za polufinale, Nemci preživeli uporne Letonce (VIDEO) 1foto:FIBA basketball

Malo je falilo da Denis Šruder, najbolji košarkaš Nemačke, bude i najveći tragičar u redovima „pancera“. Na kraju, nekadašnji košarkaš Partizana nije uspeo da Letonce odvede među četiri najbolje reprezentacije na Mundobasketu (81:79).

Imali su košarkaši nemače deset poena prednosti na dva minuta pre kraja četvrtfinalne utakmice, međutim u poslednjih 120 sekundi Letonci su pokazali zbog čega su najprijantije iznenađenje na šampionatu. Uspeli su da savladaju Španiju i Francusku i da na debitantskom učešću na planetarnoj smotri dođu među osam najboljih.

Dvadeset trogodišnji Artus Žagars je odigrao sjajan meč i gotovo sam je uspeo da iskreira potpunu dramu. Sa četiri vezana poena sveo je zaostatak Letonije na svega jedan posed u poslednjim sekundama utakmice.

Nemačka je imala napad kod rezultata 81:79 međutim, nalik kompletnom utisku u četvrtfinalnom meču, Denis Šruder je bio nesiguran, spor u donošenju odluka što je dalo Letoncima prostora da u poslednjim sekundama meča pokušaju da naprave istoriski podvig.

Bertan se iz punog trka podigao na šut za tri poena, možda je mogao još malo da sačeka sa donošenjem odluke, s obzirom na to da je Letonija imala nekih sedam sekundi za poslednji napad, međutim, novi košarkaš Oklahome Siti tandera mislio je da ima sasvim korektnu poziciju u kojoj bi trojkom doneo svojim zemljacima mesto u polufinalu.

Lopta jeste imala dobru putanju nakon izbačaja, međutim, ne i preciznost. Bertans je pao na kolena odmah nakon promašaja, dok su saigraču u reprezentaciji Nemačke pohitali Šruderu u zagrljaj želeći da mu pruže podršku, s obzirom na to d aje u borbi za polufinale odigra najslabiji meč na šampionatu.

U pobedničkom timu, oporavljeni Franc Vagner bio je najefikansiji sa 16 poena, njegov stariji brat Moric dodao je 12, a Obst 14. Šruder je duel okončao sa svega devet poena, četiri asistencije i isto toliko izgubljenih lopti.

U redovima Letonije Žagars je duel završio sa 24 poena, dok je četiri manje dao Davis Bertans.

Nemačka će se u borbi za finale sastati sa Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari