Bertomeu ponovo na udaru Evrolige 1Foto: EPA/ DANIEL DAL ZENNARO

Trinaest klubova-akcionara Evrolige nezadovoljno je načinom rada Đordija Bertomeua, njenog izvršnog direktora. Pravo je čudo kako je Katalonac zadržao poziciju letos, kada je sedam klubova na sastanku u Atini zatražilo njegovu smenu sa mesta predsednika Borda.

Prema pisanju grčke Gazete, predstavnici 13 klubova sastali su se nedavno sa Bertomeuom, a njih osam izrazilo je nezadovoljstvo radom izvršnog direktora.

Razlozi su, naravno, finansijske prirode i preveliki troškovi kojima je upravljao direktor.

Usled ogromnih finansijskih gubitaka, prouzrokovanih i pandemijojm korona virusa, Makabi i Milano bili su najgalsiji i izričiti u tome da način poslovanja Evrolige mora da se menja, tačnije da prihodi moraju biti mnogo veći, a rashodi kontrolisani. Takođe, pojedini klubovi žele fleksibilniji pristup u razradi trošenja novca, tačnije da finansijski fer-plej bude modifikovan, a ne u formi da se može trošiti u srazmeri prihodovanog novca u jednoj sezoni (što, pak, drugim klubovima odgovara, čitaj nemačkim).

– Prihodi moraju biti da budu daleko veći od trenutnih. Takođe, ostaje nejasno kako će se dogovor sa Unjom igrača sprovesti posle zahteva najvećih agenata u Evropi za novim pregovorima. Suprotni stavovi 13 klubova su i o ugovoru sa IMG kompanijom koji ističe 2026, uz mogućnost produžetka na još jednu deceniju – navodi Eurohups.

Pitanje promene rukovodstva nije zvanično pokrenuto ni na jednom sastanku do sada, međutim, već postoje imena koja različiti klubovi predstavljaju kao moguće naslednike Bertomeua.

– Da budemo precizniji, iz različitih izvora kao mogući kandidati se pominju generalni menadžer Žalgirisa Paulijus Motiejunas i generalni menadžer Bajerna, Marko Pešić. Međutim, postoji očigledan kontraargument za bilo kog generalnog medažera da bude imenovan u izvršnog direktora Evrolige i činjenica da mora da bude postignut konsenzus klubova čini proces velikih promena dugim“, ističe Eurohups.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari