Beton, čelik, staklo, pravilna kružna forma za 52.000 gledalaca: Kako će izgledati Nacionalni stadion u Surčinu? 1Nacionalni stadion. Foto: Screenshot/RTS

Do decembra 2026. godine ceo kompleks kod Surčina koji se gradi za potrebe EXPO 2027 mora biti završen. Nacionalni stadion koji će se tamo nalaziti biće kružnog oblika, a tribine će biti delimično natkrivene. Ekipa RTS-a proveravala je kako teku radovi.

Mesecima se prave pristupne saobraćajnice, dovlači kamen za tampon zonu – najpre za izgradnju stadiona nadomak Surčina. Odmaklo je i projektovanje. Prema planu svetskog arhitekte Marka Femvika očekuje se da će projekat biti gotov do proleća, kada počinje i izgradnja.

„Stadion je kružni, ima pravilnu kružnu formu, 52.000 mesta za sedenje. Biće delimično pokriven, znači tribine će uglavnom biti pokrivene, ali ovaj središnji deo će biti otvoren. Znači neće biti pokretni krov, ali to je jedno jako lepo arhitektonsko rešenje“, navodi Boban Veličković, šef tima za nadzor projekta.

Na licu mesta i na prezentacijama vidljiva je veličina celog kompleksa i posebno stadiona. Gradiće se po zahtevima vodećih fudbalskih federacija, bez atletske staze koja je predviđena za olimpijske stadione.

Da bi se ostvarila prisnost navijača i igrača, odnosno postigao medijski spektakl, publika je bliže terenu, a završna obrada može biti skromna ili vrlo bogata, kaže Boban Veličković

„Naš stadion će biti nešto što je, kako da kažem, srednje, ali će biti veoma lep i sigurno u ovom trenutku jedan od najlepših u Evropi kada ga budemo završili. Beton, čelik, staklo, zelena fasada“, navodi Veličković.

Gradski menadžer Miroslav Čučković ističe da beogradske elektrane moraju da naprave veliko energetsko postrojenje sa sistemom i za hlađenje i za grejanje.

„Naša direkcija će napraviti kanalizacioni vodovodni sistem do ove tačke kako bi napojili ovaj prostor zdravom pitkom vodom i odveli sve otpadne vode“, naveo je Čučković.

Projektanti, izvođači i gradska uprava, od najvišeg rukovodstva dobili su precizne zadatke, odnosno rokove. Biće i novca, kaže gradski menadžer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari