Bez odluke FSS o broju gledalaca 1Foto: STARSPORT

Odluka Fudbalskog saveza da se finale Kupa Srbije odigra u Nišu 24. juna zabrinula je Nišlije jer je njihov grad bio jedno od najvećeg žarišta epidemije korona virusa.

Izvori Danasa kažu da je zabrinutost građana Niša opravdana posebno što od prošle sedmice raste broj zaraženih, a broj novootkrivenih nosilaca korona virusa ume da bude i višestruko veći od republičkog proseka.

– Gledali smo slike sa stadiona Partizana u Beogradu na kojima se vide na hiljade navijača koji navijaju bez ikakvih mera zaštite, a odmah posle toga je skočio broj pozitivnih na korona virus u zemlji. Više hiljada navijača iz cele Srbije će doći na utakmicu u Niš, što naravno znači veću opasnost od prenosa ovog virusa. Gradsko rukovodstvo nije smelo da dozvoli da se u Nišu igra utakmica jer je to rizično za građane“, kaže Slobodan Ilić, lekar u penziji.

Međutim, čelnici Fudbalskog saveza ne smatraju da je održavanje finala Kupa Srbije posebno rizično za Niš. Portparol Fudbalskog saveza Milan Vuković rekao je za Danas da će utakmica biti organizovana u skladu sa merama države Srbije, koja je dozvolila masovna okupljanja u neograničenom broju.

„Objavljivanjem u Službenom glasniku 9. juna, na snagu je stupila naredba ministra zdravlja Zlatibora Lončara da su na javnim mestima na otvorenom prostoru na celoj teritoriji Srbije dozvoljena okupljanja, s tim da rastojanje između prisutnih lica iznosi najmanje jedan metar. Na ulazu za publiku, prilikom sportskog događaja kojem je dozvoljeno prisustvo većeg broja lica mora biti istaknuto obaveštenje o maksimalnom broju lica koja mogu da prisustvuju događaju dok ova mera traje. Sve ćemo to ispoštovati“, kazao je Vuković.

Na pitanje našeg lista zašto na stadionu Partizana nisu poštovane te mere, portparol je odgovorio „da je Fudbalski savez nadležan samo za organizaciju finala Kupa“. Vuković nije mogao da precizira koliko će gledalaca moći uživo da gleda utakmicu finala, jer tu odluku još nije doneo Fudbalski savez.

Gradski većnik resorno zadužen za sport Branislav Kačar nije odgovorio na pitanja našeg lista zašto je Grad Niš prihvatio organizaciju finala Kupa Srbije u fudbalu. Epidemiolog Branislav Tiodorović nije želeo da komentariše da li je epidemiološki bezbedno za građane da se u Nišu igra utakmica, već je kratko odgovorio „da ne zna ništa o tome“.

Derbi najveće okupljanje u Evropi

Veliki broj svetskih medija preneo je da je fudbalska utakmica između Partizana i Crvene zvezde okupila najviše ljudi na jednom mestu u Evropi od ukidanja restrikcija zbog pandemije korona virusa. Utakmici Kupa Srbije u fudbalu na stadionu Partizana su po zvaničnim podacima prisustvovala 15.803 gledaoca, na kome nisu primećene zdravstvene mere opreza među navijačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari