Bibić srušio Koricin rekord na 5.000 metara star 49 godina 1Foto: STARSPORT

Reprezentativac Srbije u atletici Elzan Bibić srušio je večeras na mitingu u češkom gradu Ostravi rekord Srbije na 5.000 metara, koji je više od 49 godina bio u vlasništvu Daniela Korice.

Dvadesetjednogodišnji Novopazarac je u toj trci zauzeo osmo mesto vremenom od 13:26,56 minuta, što je za 4,64 sekundi bolje od rezultata koji je Korica postavio 30. juna 1976. godine u Helsinkiju.

„Fantastična trka za mene večeras, osećam se odlično. Oborio sam rekord star 49 godina“, rekao je Bibić posle trke.

„Očekivao sam dobar rezultat jer sam došao spreman. Taktika je bila ostati u drugoj grupi koja je bila planirana da se kilometri vežu po 2:37, kada sam prošao prolazno vreme koje je nagoveštavalo na četiri kilometra i osetio da mogu da pojačam, tu sam i osetio da ‘imam’ državni“, dodao je on.

Bibić je istovremeno srušio i državni rekord za mlađe seniore, koji je ostvarenjem od 13:34,63 minuta duže od 21 godinu držao Janko Benša.

On je svoj lični rekord na 5.000 metara popravio za čak 8,43 sekundi, a prethodni najbolji rezultat karijere na toj deonici istrčao je sredinom prošle godine u Hengelou, u Holandiji.

„Osećam da mogu još brže da trčim, ali ovo mi je prva trka posle dužeg vremena provedenog samo u treninzima… Bio sam fokusiran samo na trku i nisam se obazirao na protivnike. Želim da zahvalim Srpskom atletskom savezu, gradu Novom Pazaru, ljudima koji su me bodrili da dođem do ovog rezultata, svojoj porodici, treneru Zilkiću“, rekao je Bibić.

Među 12 atletičara večeras u Ostravi, najbrži na 5.000 metara bio je Jakob Kiplimo iz Ugande sa 12:48,63 minuta, ispred Etiopljanina Selemona Barege sa 12:49,08 i trećeplasiranog Italijana Jemaneberhana Kripe 13:02,26 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari