Bićemo još atipičniji 1Foto: STARSPORT

Mega Leks je prošle sezone bila apsolutnih hit u Srbiji i regionu. Trofej u Kupu Radivoja Koraća, upotpunjen je plasmanom u finale regionalne ABA lige i polufinale domaćeg prvenstva.

Prava nagrada za učinjeno bio je izbor Timotija Lvavua u prvoj rundi Drafta od strane Filadelfije kao 24. pika, odnosno Radeta Zagorca u drugoj rundi kao 35. pika Boston Seltiksa, koji su ga automatski prosledili u Memfis. Činjenica da su „ljubičasti“ najplodnije „NBA tlo“ u Srbiji i regionu olakšalo je nastojanja čelnih ljudi kluba da i ovog leta dovedu neke vrhunske talente iz Evrope poput Kostje Mušidija, Vlatka Čančara, odnosno Ognjena Čarapića. Ostanak Zagorca, iako je imao primamljive ponude, trebalo bi da olakša nastojanja stručnog štaba Dejana Milojevića, da uprkos brojnim kadrovskim promenama, i ove sezone „cilja u centar mete“ na svim takmičarskim poljima. Mega u četvrtak duelom sa Olimpijom započinje „avanturu“ u regionalnoj ligi, u kojoj, sasvim izvesno, više nije sinonim za kvalitetnog sparing partnera.

– Svake sezone ista priča, igrači dolaze i odlaze… U skladu sa tim, biće nam potrebno vreme kako bismo se uigrali. Verujem da kako sezona bude odmicala, da ćemo biti sve bolji i bolji – kratkim uvodom u razgovoru za Danas Dejan Milojević predstavio je neminovnost sa kojom se susreće tokom svakog „letnjeg prelaznog roka“.

Odigrali ste više od deset prijateljskih utakmica za vreme priprema. Da li ste zadovoljni urađenim, s obzirom da ste radikalno promenili tim, naročito na mestu pleja i u centarskoj liniji?

– Nisam zadovoljan tokom priprema, ne zbog ostvarenih rezultata, već zato što su nas povrede sasekle. Stalno je neko bio bolestan ili povređen, što nam je u mnogome otežalo rad.

Prethodne sezone ostvarili ste impozantne rezultate, zaključno sa prvim trofejem u istoriji kluba (Kup Radivoja Koraća). Koliko je moguće da sa promenjenim igračkim kadrom postignete nešto slično?

– Sigurno da želimo da uspostavimo kontinuitet dobrih rezultata. Ciljevi su nam da u svakom takmičenju doguramo do same završnice. E sad, koliko će to biti dostižno videćemo u toku sezone.

Kako biste ocenili konkurenciju u ABA ligi, pred sam početak sezone?

– Mislim da će ABA liga biti još kvalitetnija u poređenju sa prethodnom sezonom. Ekipe se još uvek uigravaju, pojedine i formiraju. Gostovanja će biti naročito teška, maltene na svakom gostujućem terenu biće teško ostvariti pobedu i to važi za sve ekipe, pa i one najkvalitetnije. Eventualni kiksevi na gostujućim terenima direktno će odrediti raspored timova na tabeli.

Ko su po vama najveći favoriti u regionalnom takmičenju?

– Nema sumnje da Crvena zvezda, Budućnost i Cedevita za nijansu odskaču u odnosu na ostatak konkurencije. Ta razlika nije toliko velika, da je nedostižna za ostale timove, ali svakako postoji. Naravno da se nikoga nećemo plašiti….

Specifičnost Mege, u odnosu na konkurenciju, jeste mogućnost dovođenja ekstra talenata iz Evrope. Koliko je dobro, ali i opterećujuće, što tinejdžeri iz inostranstva u vama vide sredinu iz koje će direktno ići na NBA Draft?

– Slažem se apsolutno sa vama da nam je iz sezone u sezonu sve lakše da dovodimo ekstra talentovane igrače, ne samo iz regiona, već i Evrope. Radimo na tome da ti mladići shvate na vreme da postoji ogromna razlika između izuzetno talentovanog i formiranog igrača. Da bi pojedinac talenat pretočio u kvalitet mora puno da radi i da bude apsolutno posvećen košarci. I oni sami, kada dolaze u Megu, imaju izvesna očekivanja, predstave i perspektivu kluba, što je naravno potpuno u redu, ali nije garancija uspeha, ukoliko se maksimalno ne posvete radu.

Možete li da napravite komparaciju prošlosezonskog i tima Mege koji će se takmičiti u ovoj sezoni?

– Još uvek ne mogu da napravim poređenje jer smo u fazi uigravanja, ali svakako mogu da konstatujem da ćemo biti još atipičniji… Naš stil igre biće drugačiji u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu, jer u ekipi nećemo imati klasičnog plejmejkera, što će svakako uticati i na samu organizaciju i koncepciju.

Ambiciozno i u Ligi šampiona

Prvi put u istoriji kluba Mega će ove sezone igrati u jednom međunarodnom takmičenju. Osim početnih izazova u ABA ligi „ljubičaste“ očekuje i takmičenje u novoformiranoj FIBA Ligi šampiona. „Imamo neke svoje ambicije i ciljeve u FIBA Ligi šampiona, međutim još uvek nemamo predstavu kako ćemo uopšte funkcionisati igrajući paralelno u dva takmičenja. Potrebno je vreme da bih stekao neki konkretniji utisak, ali svakako da određena očekivanja postoje“, ocenjuje Milojević.

Čarapić van stroja par meseci

Mega je uspela da angažuje osamnaestogodišnjeg Ognjena Čarapića, sigurno jednog od najtalentovanijih plejmejkera u Evropi (1998, 190 cm). Nažalost, mladog Crnogorca zadesio je veliki maler neposredno po dolasku iz podgoričke Budućnosti. „Čarapić je nažalost doživeo povredu stopala i sigurno će pauzirati dva do tri meseca“, razočaran je Milojević što od starta neće moći da računa na momka koji je bio velika želja Partizana i Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari