Stevan III osvajač - američki đak, a svetski prvak: Ko je Stevan Mićić koji je Srbiji doneo prvo rvačko zlato slobodnim stilom 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Od zlata Davora Štefaneka na Svetskom prvenstvu u Taškentu 2014, što je bilo prvo najsjajnije odličje našeg rvanja posle 1981, Srbija, grčko-rimska nacija po nomenklaturi rvačkog sporta, neprekidno žanje medalje na mundijalskim strunjačama.

U zbirku je svoje zlatno znamenje stavio i Stevan Mićić (27). Trijumfom u kategoriji do 57 kg slobodnim stilom izvadio je u beogradskoj „Štark areni“ i kartu da dogodine u Parizu još jednom učestvuje na olimpijskim igrama.

Njegov podvig pred domaćim poklonicima rvačke veštine je protkan pobedama protiv olimpijskog šampiona Rusa Zaura Ugujeva u četvrtfinalu i branioca titule Zelimhana Abakarova u polufinalu. Čečen, koji se do 2020. borio u „zbornoj komandi“, a zatim pod albanskom zastavom, postao je svetski prvak na šampionatu u našem glavnom gradu lane.

Mićić je lovore ubrao pošto je u odlučujućem dvoboju nadvladao Japanca Reija Higučija, srebrnog sa Olimpijskih igara u Riju 2016, a zlatnog iz Beograda prošle godine ali do 61 kg.

Mićićeva dostignuća svedoče o njegovoj zrelosti i ulivaju veru da će se u „gradu svetlosti“ naći na podijumu za medalje kao prvi srpski nosilac u slobodnom stilu (makedonski Albanac Šaban Sejdiu, jugoslovenski olimpijac, bronzani do 68 kg u Moskvi 1980. i do 74 kg u Los Anđelesu 1984).

U Tokiju 2021. izgubio je u prvoj borbi, ali je stekao dragoceno iskustvo i s najvećeg takmičenja. Dogodine je uzeo bronzano odličje prvo na Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir), i to do 65 kg, a kroz nepuna tri meseca i u Beogradu u svojoj standardnoj kategoriji. Oba puta u polufinalu ga je savladao Abakarov, kome je najzad pronašao ahilovu petu.

Mićić je u rvanju prošao sličan razvojni put kao Milorad Čavić u plivanju. Rođen je 4. aprila 1996. u gradu Mejsa u američkoj državi Arizoni kao prvo dete Stevana i Amerikanke Lori. Očevi roditelji Stevan i Zagorka su se doselili u Sjedinjene Države pedesetih godina prošlog veka. Nosi srednje ime Andrija, a pošto je nastavljač loze, može se reći da je Stevan III.

Detinjstvo je proveo među čikaškom srpskom zajednicom. Odrastao je uz jezik i običaje dedovine. Srednju školu je završio u Indijani, a već tada je ispoljio izvrsni talenat za rvanje u svojoj generaciji.

Na Univerzitetu Mičigen je nastavio da se rve i s knjigama i s protivnicima. Studirao je menadžment u sportu, a magistrirao je iz sociologije. Bio je finalista studentskog prvenstva SAD 2018.

U mlađim uzrastima važio je za nadu američkog rvanja. Na Svetskom juniorskom prvenstvu 2015. u Baiji (Brazil) osvojio je bronzu.

Za zemlju svojih predaka počeo je da se takmiči 2018. Prvo je te godine, stavljajući na znanje da će biti značajna uzdanica srpskom rvanju, uzeo bronzane medalje na Mediteranskim igrama u Taragoni u Kataloniji i na Evropskom prvenstvu u Kaspijsku u dagestanskoj ruskoj republici. Na „evru“ je posle poraza u polufinalu treći bio i u Rimu 2020.

Ima dve sestre, Ivanu i Tatianu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari