Biser La Masije: Ko je Ćavi Simons, fudbaler Lajpciga koji je dominirao protiv Zvezde? 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Gzavije Kventin Šej Simons, poznatiji kao Ćavi Simons, fudbaler je PSŽ-a na pozajmici u Lajpcigu, koji je u dve uzastopne utakmice protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona oduševio i srpsku, ali i svetsku javnost.

Simons je 25. oktobra postigao svoj prvi gol u Ligi šampiona u pobedi od 3:1 nad Crvenom zvezdom, a pored toga, proglašen je za igrača utakmice, pošto je takođe zabeležio asistenciju na meču.

I sinoć je na stadionu „Rajko Mitić“ briljirao, a pogotovo je nezaustavljiv bio u osmom minutu kada je „promešao“ odbranu Zvezde i savladao nemoćnog Omrija Glazera udarcem u dalji ugao.

On je proizvod čuvene Barselonine škole La Masija, a pridružio joj se 2010. godine.

Brzo je napredovao u La Masiji i postao jedan od najbolje ocenjenih omladinskih igrača katalonskog kluba, a Čelsi, kao i Real Madrid, su navodno pokušavali da ga još tih dana potpišu na duži vremenski period, no u tome i nisu uspeli.

Prvi profesionalni i to trogodišnji ugovor potpisao je za PSŽ u julu 2019. godine, pošto nije uspeo da dogovori dalju saradnju sa Barselonom.

U timu iz prestonice Francuske se prvo pridružio igračima mlađim od 19 godina pre nego što je debitovao za prvi tim u februaru 2021. Sa PSŽ-om je Simons osvojio titulu u Ligi 1 i Kup Francuske.

Ipak, 2022. godine se vratio se u Holandiju gde je sa PSV-om dogoovrio petogodišnju saradnju.

Iako se u početku očekivalo da produži ugovor sa PSŽ-om i pridruži se PSV-u na jednogodišnju pozajmicu, situacija se totalno promenila kada PSV više nije želeo ugovor o pozajmici.

Međutim, PSŽ je pregovarao o klauzuli u Simonsovom ugovoru sa holandskim gigantom gde je naveden mogući otkup od 6 miliona evra od strane „prinčeva“ koja stupa na snagu 2023. godine.

U svojoj jedinoj sezoni u timu iz Ajndhovena osvojio je Kup, kao i nagradu za najboljeg strelca Eredivizije.

Ovog leta se vratio u PSŽ sa kojim je potpisao četvorogodišnji ugovor, a potom je odmah pozajmljen Lajpcigu.

Simons je dobio svoj prvi poziv u nacionalni tim za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022.

Debitovao je u pobedi od 3:1 nad Sjedinjenim Državama u osmini finala, a Holandija je ispala u četvrtfinalu od Argentine.

Samim tim postao je najmlađi igrač koji je nastupio u nokaut fazi Svetskog prvenstva za Holandiju.

Rođen u Amsterdamu 21. aprila 2003. godine, Ćavi je sin Pegi Simons i bivšeg holandskog fudbalera Regilija Simonsa, koji je surinamskog porekla.

Ćavijev stariji brat Faustino (rođen 1996.), takođe je igrao fudbal, ali bez ikakvog većeg uspeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari