Biti ili ne biti sa zemljom Šekspira: Zašto Srbija mora da pobedi Veliku Britaniju 1Foto: Peđa Milosavljević/STARSPoRT

Košarkaši Srbije večeras (20.00) u hali „Aleksandar Nikolić“ igraju protiv selekcije Velike Britanije odlučujuću utakmicu za plasman na Mundobasket koji će se od 25. avgusta do 10. septembra odigrati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Nema nikakvih posebnih računica, samo pobeda protiv autsajdera vodi dalje.

Izabranici selektora Svetislava Pešića prvu meč-loptu propustili su u petak u Atini protiv Grčke, meč u kome su u nekim periodima bili dominantni izgubili su u produžetku i sada preostaje da, u ponovo izmenjenom sastavu, izuzetno turbulentne kvalifikacije ipak uspešno privedu kraju.

Podsetimo, izgubila je Srbija u ovom ciklusu dva puta od Belgije, na jedvite jade savladana je Letonija, ali su dve pobede protiv Turske i jedna protiv Grčke otvorile širom vrata Svetskog prvenstva. U odnosu na utakmicu u Atini, nedostajaće Nikola Milutinov i Dejan Davidovac koji su se vratili u CSKA, i Nemanja Dangubić kome je omogućeno da se vrati u Promiteas, dok je neizvestan nastup Stefana Jovića koji se oporavlja od udarca zadobijenog u duelu sa Grčkom.

Posle obaveza u Evroligi, nacionalnom timu su se priključili Marko Gudurić, Luka Mitrović, Filip Petrušev, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović i Ognjen Dobrić koji su u konkurenciji za meč sa Britancima.

Velika Britanija je u ovim kvalifikacijama ostvarila samo jednu pobedu i to u prvom kolu na svom parketu protiv Grčke, pomišljalo se da će možda biti konkurentni, ali od tada su naređali uglavnom ubedljive poraze. Srbija u Njukaslu nije baš dominirala (68:74), bila je to prilično tvrda utakmica, dosta problema je pravio Gabrijel Olaseni sa 20 poena, Dušan Ristić i Danilo Anđušić pre svih ipak su stvari vratili na svoje mesto.

Pozivajući se na zdrav razum i košarkaški kvalitet jednostavno je zaključiti da Srbija ne bi trebalo da ima problema. Jedino što se vidi kao „problem“ je upravo „biti ili ne biti“, ulog je veliki, pa i pritisak.

„Došao je kraj kvalifikacija koje traju veoma dugo i po prvi put su u ovom formatu. Sada sve staje u jednu utakmicu u kojoj tražimo pobedu i potvrdu truda koji je uložilo više od 40 igrača za godinu i po dana. Prvu meč loptu u Atini nažalost nismo iskoristili, k pred nama je nova šansa koju smo zaslužili. Važno je da ovih šest igrača što su se priključili nakon obaveza u Evroligi što je bolje uključimo u sistem igre. Dobra stvar je što su oni već igrali u ovim kvalifikacijama i poznaju principe koje pripremamo. Velika Britanija će biti rasterećena i spremna da iskoristi svaku šansu koja im se ukaže. Zbog toga, zbog uloga koji je na stolu, maksimalna koncentracija i maksimalan pristup tokom svih 40 minuta moraju biti prisutni. Nadamo se da će i publika prepoznati da nam je podrška potrebna i da će doći da pozdravi ne samo 12 igrača koji će biti u sastavu, već sve igrače koji su dali svoj doprinos reprezentaciji Srbije u ovim kvalifikacijama“, rekao je selektor Svetislav Pešić.

Evropa na Mundobasketu ima 12 mesta, već su se plasirali Finska, Letonija, Nemačka, Grčka, Slovenija, Francuska, Litvanija, Španija i Italija, ostala su upražnjena tri mesta. Osim u grupi gde je Srbija, jednog putnika odrediće u međusobnom meču Gruzija i Island, s tim što Gruzijcima odgovara i poraz do tri razlike. U grupi K, Crnu Goru na Mundijal vodi pobeda protiv Češke kod kuće, a Bosnu i Hercegovinu pobeda nad Mađardskom u gostima uz poraz Crne Gore.

Grupa I

* Poslednje kolo, 27. februar
Srbija – Velika Britanija 20.00
Letonija – Grčka 20.30
Belgija – Turska 20.30
Tabela: Letonija 8-1, Grčka 6-3, Srbija 5-4, Belgija 4-5, Turska 3-6, Velika Britanija 1-8.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari