Bitno ali ne i presudno 1

Reprezentaciju Srbije večeras očekuje važan kvalifikacioni duel protiv Velsa, a u tim se posle kazne od tri meča vraća Nemanja Matić.

Trebalo bi to da bude veliko pojačanje za naš sastav, a dobro je da novi sistem igre selekcije Srbije nije nepoznat vezisti Čelsija.

– Igram u klubu u tom sistemu i svakako da je lakše kada ste uigrani i kada znate u svakom trenutku šta treba da radite i kako da se krećete – rekao je Matić neposredno pred ulazak u avion za Kardif.

Matić ne krije da mu je bilo teško da samo gleda prethodna tri meča u kvalifikacijama.

– Lakše je biti na terenu kada možete da utičete na igru, rezultat. Mislim da smo odigrali odlično te utakmice i najvažnije je da smo prvi na tabeli. Sad sam na raspolaganju selektoru i daću sve od sebe da pomognem ekipi.

Očekuje se pun stadion i bučna podrška domaćih navijača.

– Navijači će verovatno tražiti od svoje reprezentacije da od prvog minuta napadne i mi moramo biti spremni na sve. Ali svi mi igramo u dobrim klubovima i pred punim stadionima tako da to nije ništa novo za nas.

Po proceni kladionica Vels je blagi favorit a opet Srbija je trenutno prva na tabeli?

– Lako je pričati pre utakmice, a ako bi me pitali posle prvih deset minuta ko će da pobedi, onda bih možda znao odgovor, jer se vidi ko je kako ušao u meč, ko je spremniji. Sada je veoma teško prognozirati, a posao kladionica je da prognoziraju.

Matić kaže da ga raduje forma Tadića i Mitrovića u kvalifikacijama, ali i na terenima u Engleskoj?

– Igraju zaista dobro. Tadić je iskusniji igrač i od njega se to očekuje, dok je Mitrović u poslednjih šest meseci dosta sazreo, shvatio je koje stvari treba da radi na terenu, naravno i van terena. Shvatio je koji kvalitet ima i da treba da ga iskoristi – smatra Nemanja Matić.

Zoran Tošić nije više prva opcija selektora najbolje reprezentacije, ali je spreman da preuzme odgovornost kada se to od njega zatraži. On ne smatra da je meč u Velsu „ključan“ u kvalifikacijama.

– Ali može da bude veoma bitan ukoliko ostvarimo dobar rezultat i nastavimo tamo gde smo stali, odnosno da ostanemo na prvom mestu naše grupe. A opet u slučaju, ne daj Bože, neuspeha, ima dosta još da se igra, tako da u obe situacije pred nama je još mnogo važnih utakmica u kojima je neophodno da se ostvari dobar rezultat – tvrdi Tošić.

Vels je pokazao da je ranjiv, pogotovo protiv Gruzije. Tošić tvrdi da to ne sme da zavara.

– Protiv Gruzije su igrali sa, ako mogu tako da kažem, drugim timom, bez nekih standardnih igrača koji se sada vraćaju iz povrede ili suspenzija. U tom meču nisu ličili na ekipu sa evropskog prvenstva, mislim da smo ih dobro upoznali i mislim da neće biti nekih iznenađenja.

Vels nema mnogo izbora posle remija protov Gruzije, pred njima je imperativ pobede?

– Nisu ekipa koja vodi igru, opasniji su iz brzih kontri kada stvaraju najviše problema rivalu. I sa te strane moramo da budemo oprezni, a mislim da će lopta biti više u našem posedu. Selektor nam je sve predočio kroz analizu i znamo šta treba da radimo na terenu.

U kalkulacijama pred meč mnogi su skloni da priznaju kako bi i nerešen rezultat sasvim odgovarao Srbiji.

– Mislim da niko ne razmišlja o nerešenom rezultatu, svi smo pozitivni i želimo pobedu, ali u zavisnosti od toga kako se bude odvijala utakmica sumiraćemo da li je na kraju i nerešeno bilo dobro. Sve zavisi, ako vodiš, a onda primiš gol nisi zadovoljan ili obrnuto, ako gubiš a postigneš gol, drugačiji je osećaj i možeš da budeš zadovoljan – rekao je Zoran Tošić pred odlazak u Kardif.

Raspored i tabela

Vels – Srbija (20.45), Austrija – R. Irska (18), Gruzija – Moldavija (18).

1. Srbija 3 2 1 0 8 4 7

2. Republika Irska 3 2 1 0 6 3 7

3. Vels 3 1 2 0 7 3 5

4. Austrija 3 1 1 1 6 6 4

5. Gruzija 3 0 1 2 2 4 1

6. Moldavija 3 0 0 3 1 10 0 

Umesto cveta maka, crni flor

Reprezentacija Velsa odustala je, pod pretnjom FIFA, od ideje da na meču protiv Srbije na reveru tradicionalno nose cvet maka u znak sećanja na poginule vojnike u Prvom svetskom ratu, ali će na duelu u Kardifu ipak obeležiti taj dan. Velški fudbaleri nosiće crni flor na rukavima, a organizator je najavio da će pre početka utakmice u Kardifu za vreme dva minuta ćutnje na video-bimu stadiona biti postavljen cvet maka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari