Miroslav Ciro Blazevicfoto EPA

Miroslav Ćiro Blaževič poznat je našoj javnosti ne samo kao odličan fudbalski trener već i kao dobar retoričar, harizmatičan čovek i vrlo neposredna osoba. U nedavnom razgovoru za Sportske Novosti, Blažević je otkrio brojne zanimljive stvari iz odnosa sa Robertom Prosinečkim ali i Zdravkom Mamićem.

Decenijama več kruže glasine kako je Miroslav Ćiro Blažević praktično poklonio Roberta Prosinečkog Crvenoj zvezdi zbog pogrešne odluke i procene da u datom trenutku nije imao kvalitet za zagrebački Dinamo.

„Novinari su pisali da sam budala, kako nisam vidio takav talenat. Naravno da sam ga video. Igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom u Zagrebu. Pre nje potpisao sam ugovor s Prosinečkim. On je zaigrao, dao gol i bio sam spokojan. A sad ću otkriti što nikad nikome nisam rekao, žao mi je što je lošeg zdravlja kao i ja, ali vreme je da ljudi posle 34 godine saznaju istinu: Ante Pavlović (sekretar FS Jugoslavije prim.aut) poništio je taj ugovor s obrazloženjem da nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Crvenu zvezdu. To je istina, sve drugo su laži“otkrio je Blažević, a kao dobrog odnosa sa Prosinečkim tvri da se i danas srdačno pozdrave.

„Prosinečki i ja se ljubimo, grlimo i volimo svaki put kad se vidimo, samo čekam kada će reći istinu. Dosta mi je priča da je Ćiro darovao Zvezdi Prosinečkog. Nije tačno. Prosinečki je bio dete, njega je vodio otac u kompaniji s Pavlovićem koji je imao relacije u Zvezdi, bio je glavni sekretar Saveza i obećao im je da će sve srediti. Iza mojih leđa. Bio sam previše administrativno naivan, nisam znao da je u stanju poništiti što sam potpisao“, stava je hrvatski stručnjak.

Nikada Ćiro Blažević nije prežalio način na koji je protumačen prelazak Prosinečkog u redove najvećeg srpskog ali i kluba na prostoru bivše Jugoslavije.

„Koliko je toga bilo što je bolelo i moju suprugu i porodicu, ali ja sam stoički sve podneo. Zapamti koliko je godina prošlo, a prvi put kažem istinu. Tu je moja žena Zdenka pokraj mene, u Švajcarskoj sam naučio da je laž osobina budala. Nikad ne lažem“, tvrdi nekadašnji selektor Hrvatske.

Međutim, istina je da je Ćiro u radio programu rekao da Prosinečki nikada neće biti igrač.

„To sam rekao u vreme kad je vladao neverovatan antagonizam između očeva Zvonimira Bobana i Prosinečkog. Bili su veliki talenti, ali imali su taj problem. Da ste bili trener na mom mestu ne biste mogli da spavate kako da pomirite Đuru Prosinečkog i Marinka Bobana. Mene je njihov odnos dovodio do ludila. Svako je video da su to dva bisera, ali rekao sam pokojnom spikeru na radiju Ivici Jurišiću da Prosinečki nikad neće biti igrač. Budala sam bio, mlad sam bio, sada bih to klinac rekao. Ali to sam učinio u duhu strategije kako da spasim sve. Ali, najvažnija stvar u celoj priči je da je Pavlović poslao Prosinečkog u Beograd. Pitajte Prosinečkog, neka kaže“, uverava Blažević.

Kada je njegov odnos sa Prosinečkim u pitanju, Blažević se prisetio još jedne anegdote i to sa Svetskog prvenstva 1998. godine.

„Od prvog dana Mundijala 1998. godine vikao sam da ćemo biti prvaci. Znao sam da imamo adute, da ćemo sve razbiti. Niko od nije verovao. Tek kad smo pobedili Nemačku u četvrtfinalu priznali su da šef ima pravo. Ali ko je kriv što nismo bili prvaci – Ćiro. Kako sam kriv, a u stvari nisam. Opet Prosinečki. On je trebao ući u polufinalu, kad je Blan bio isključen. Tada uvek jednog tehničara ubaciš u ekipu, pravog pasera da napravi razliku i odmah se vidi igrač više. Ali on je dan pre otišao s treninga. Novinari Tomislav Židak i Predrag Jurišić nazivali su ga svaki dan i palili – kako ti ne igraš, kako je ispred tebe Kruno Jurčić? Izmislio je povredu. U tom času ne znam da li je stvarno povređen“, naveo je iskusni fudbalski stručnjak.

Blažević je neko i ko odlično poznaje ćud Zdravka Mamića, godinama unazad prvog ideologa u načunu upravljanja zagrebačkim Dinamom.

„Zdravko Mamić je jedinstvena pojava u našem društvu od samostalnosti Hrvatske. On je fenomen. Ima kapacitet da se približi bilo kome. Ako sutra odluči da dođe kod Pape, prekosutra će biti kod Pape. Imao sam dosta lepo razdoblje s njim, bio sam siguran da bismo u tandemu mogli nešto napraviti. Međutim, njegova doktrina je bila drugačija. Kad je došao na poziciju, prvo je mene isterao. Iako sam osvojio prvenstvo. Shvatio sam da mu smetam. Njemu je Mirko Barišić prepustio da sam vodi klub, u njemu je video čoveka koji je to u stanju. Krenuo je svojim putem… Sigurno je da sam imao ogroman uticaj na njega, nadam se pozitivan. Ne bi mogao u svakoj prilici da se ponaša komotno i spretno da nije uzeo dosta toga od mene, ali doktrine su nam bile sasvim suprotne. Zato sam nedavno izbacio paralelu – Mamiću, ja sam tebi učinio mladost sretnom, a ti meni starost nesretnom! Molim, idemo dalje“, iskren je Blažević, koji pak, za učinjeno na rezultatskom i finansijskom planu ima samo reči hvale za Mamića.

„Napravio je rezultat i obeležio istoriju jednog slavnog kluba. Od siromašnog Dinama stvorio je Juventus. Ne želim mu uskratiti zasluge za rezultat, ali u mojoj je doktrini da sport mora biti apsolutno regularan i ne sme se povrediti.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari