Bliži se plej of NBA lige: Finiks strah i trepet na Zapadu, na Istoku Boston i Milvoki korak ispred svih 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Regularni deo NBA lige polako ulazi u samu završnicu i ljubitelji najkvalitetnije košarkaške lige na svetu sa zadovoljstvom trljaju ruke jer uskoro počinje plej in za popunu mesta za plej of.

Kako stvari stoje u obe konferencije, jasno je ko kakve pozicije zauzima pred plej of.

Pre svega da napomemo da će po najboljih šest ekipa u obe konferencije izvaditi „vize“ za plej of, a od po preostale četiri ekipe u obe konferencije, samo će po dve ući u doigravanje.

Igraće sedmoplasirana protiv desetoplasirane, odnosno osmoplasirana protiv devetoplasirane ekipe i pobednici tih utakmica će nastaviti sezonu.

Na Zapadu očigledno duvaju neki novi vetrovi.

Denver će u doigravanje ući sa prve pozicije, ali tim iz Kolorada se nalazi u izuzetno lošoj formi.

Verovatno da će proći prvu rundu plej ofa, mada ako im protivnici budu Lejkersi, može se dogoditi i da ispadnu odmah.

Drugo mesto na Zapadu obezbedili su Memfis Grizlisi koji se čine kao laka meta u plej ofu zbog vansportskih stvari.

Njihov plejmejker Dža Morent je ušao u velike probleme pred kraj sezone kada je suspendovan na osam utakmica zbog niza prekršaja koje je počinio van terena.

Morent je najpre optužen da je napao mladića i da mu je pretio pištoljem, da bi zatim nosio vatreno oružje u jedan noćni klub, a da nevolja po Amerikankca bude veća, tim pištoljem je mahao u separeu kluba što su snimile nadzorne kamere, a taj snimak je ubrzo osvanuo na društvenoj mreži Instagram.

Zbog toga se u Tenesiju više priča o njegovom ponašanju negoli o košarci i iz tog se razloga Memfis čini kao idealan protivnik za prvu rundu plej ofa jer je tim isuviše rastrzan stvarima koje nemaju nikakve veze sa košarkom.

Treći na Zapadu su Sakramento Kingsi.

Najprijatnije iznenađenje u ovogodišnjoj sezoni je zasigurno tim iz Kalifornije koji se plasirao u plej of nakon 17 godina pauze.

Predvodi ih fenomenalni plej Deandre Foks i Kingsi će za svakog biti „nagazna mina“ u doigravanju.

Na četvrtom mestu se nalazi Finiks, najveći kandidat da ode u Veliko finale.

Tim iz Arizone se značajno pojačao tokom sezone kada je u stigao jedan od najboljih košarkaša današnjice Kevin Durent.

On je početkom februara došao u Sanse u trejdu u kome su Bruklin Netsi zauzvrat dobili Mikela Bridžisa, Ti-Džej Vorena, Kamerona Džonsona, Džeja Kraudera i četiri pika prve runde – 2023, 2025, 2027. i 2029. godine.

Netsi su odlučili da ponovo krenu u reizgradnju ekipe, dok su Sansi uložili apsoslutno sve kako bi se na kraju ove sezone „dočepali“ prstena.

Sada su Krisu Polu, Devinu Bukeru i Deandre Ejtonu pridodali i Kevina Durenta, napravivši najmoćniji kvartet ove sezone u NBA ligi.

Iako se Durent po dolaksu u Finiks mučio sa povredama, a čak se i pred jednu utakmicu povredio prilikom zakucavanja pa je još nekoliko nedelja dodatno bio van parketa, statistika je neumonjiva kada se on nalazi u prvoj petorci ekipe iz Arizone.

Naime, Finiks Sansi imaju 8-0 sa Kevinom Durentom u sastavu, a on ove sezone u proseku beleži 29 poena po utakmici uz fenomenalne procente šuta: 61,7% za 2 poena, 40,4% za 3 poena i 91,9% sa linije slobodnih bacanja.

Upravo su Sansi zaslužni za pravi haos koji se dešava na tabeli od petog do desetog mesta.

Naime, prema nekom uvreženom mišljenju sve ekipe beže od petog mesta i potencijalnog susreta sa Sansima u prvoj rundi plej ofa.

Ipak, trenutno se na petom mestu nalaze Golden Stejt Voriorsi koji predvođeni Stefom Karijem, Klejom Tompsonom i Drejmondom Grinom jedini možda mogu da se suprostave Finiksu.

Odmah ispod njih su Los Anđeles Klipersi koji predvođeni Polom Džordžom i Kavaijem Lenardom imaju isto velike ambicije u ovogodišnjem plej ofu.

Potom slede ekipe koje su trenutno na pozicijama plej ina Nju Orleans Pelikansi, Los Anđeles Lejkersi, Minesota Timvervolsi i Oklahoma Siti Tanderi, dok su Dalas Meveriksi izgubili i svaku šansu da se nađu u plej inu.

Inače ekipe od petog do desetog mesta su u razmaku od samo dve pobede i situacija na tabeli se još uvek može promeniti u zavisnosti od rezultata ekipa.

Od timova koji su u plej inu najozbiljnije deluju Lejkersi.

Čini se da su Lebron Džejms i Entoni Dejvis spremni da odvedu tim veoma daleko ove sezone.

Franšiza iz Grada anđela je očigledno pogodila kada je u toku sezone dovela Rasela Vestbruka, a veliki doprinos ekipi daje i srčani Džered Vanderbilt.

U svakom slučaju jedno je sasvim jasno: čeka nas pakleni plej of na Zapadu.

U istočnoj konferenciji je situacija nešto drukčija.

Tamo se čini da su za klasu jači Milvoki Baksi i Boston Seltiksi od ostatka konkurencije.

Čak ni trećeplasirani Filadelfija Seventisiksersi nisu na nivou vodeće dve ekipe na Istoku.

Najprijatnije iznenađenje Istočne konferencije su svakako Bruklin Netsi koji su uprkos trejdu Durenta u Finiks na šestom mestu tabele.

Takođe u istu kategoriju moramo svrstati i Njujork Nikse koji su već obezbedili učešće u plej ofu i to sa petog mesta.

Klivlend Kavalirsi igraju prelepu košarku i vidi se da je timu iz Ohaja prijao dolazak Donovana Mičela iz Jute u septembru prošle godine.

Potpuno su podbacili Čikago Bulsi koji su tek u finišu sezone uhvatili poslednje, deseto, mesto koje ih preko plej ina može odvesti u doigravanje, iako u svom timu imaju zvezde poput Zeka Lavina, Demara Derouzena i Nikole Vučevića.

Ipak i na Istoku ima par potencijalnih „nagaznih mina“ u plej ofu poput Majami Hita.

Predvođeni ratobornim Džimijem Batlerom, ekipa Erika Spolstre je puna veterana koji su u stanju je da se suprostave svakom rivalu iz Istočne konferencije.

Osim što igraju veoma agresivno u odbrani, u napadu mogu da računaju na sjajnog šutera Tajlera Hiroa pa će biti zanimljivo videti da li će franšiza sa Floride nekom favoritu na Istoku „pomrsiti“ račune.

Tek u ovom delu sezone treba očekivati od zvezda Bostona i Milvokija da „eksplodiraju“.

Sa jedne strane Džejson Tejtum, a sa druge Janis Adetokumbo, posebno u plej ofu zablistaju, a mnogi navijači učekuju spektakularne partije od njih dvojice i ove sezone.

Mišljenje mnogih sa one strane Atlantika je da je roster tima iz Masačusetsa „popunjeniji“, te da će u eventualnom sudaru ekipa u finalu konferencije dosta toga zavisiti od individualnih kvaliteta igrača ekipe iz Viskonsina.

Regularni deo sezone se završava u noći između nedelje i ponedeljka, a utakmice plej ina su na programu u toku naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari