Bogdanović: Gajim Željkov duh rada i u NBA 1foto:Starsport

Zajedno su osvojili Evroligu 2017; izgradili su odličan odnos koji i danas neguju. Bogdan Bogdanović o trenerskim kvalitetima Željka Obradovića ima izuzetno mišljenje i uveren je da zbog pratećih stvari i čitavog hepeninga nije otišao u NBA.

U solidnoj je formi Bogdan Bogdanović ove sezone. Nedavno je u Atlanti Houks dobio novog trenera. Kvin Snajder zamenio je Nejta Mekmilana što bi trebalo da znači i da će klub započeti etapu u kojoj pozicija srpskog asa još uvek nije definsana.

U razgovoru za špansku Efe, Bogdanović je pričao o svojim očekivanjima u klubu; na koji način doživljava nastupe za reprezentaciju i u kakvim je odnosima sa zemljacima u NBA.

Ipak, akcenat je, tokom izlaganja, stavio na odnos i saradnju koju je imao sa Željkom Obradovićem u Fenerbahčeu.

– Najvažnija stvar sa Željkom je njegova mogućnost da se motiviše, da radi i napreduje dalje, da radi na pripremi svake utakmice i takmiči se za svaku pobedu. Kod njega ne dolaziš samo da bi trenirao i igrao. Ima mnogo, mnogo rada, baš su teški treninzi kod njega. Jako je uticao na moju karijeru U NBA ligi nemaš vremena za toliki rad, već napreduješ iz utakmice u utakmicu, analiziraš ih, u hodu možeš da radiš na svojim kretnjama i šutu. Ipak, nastavio sam da gajim Željkov duh rada u NBA – jasan je Bogdanović.

Nesumnja Bogdanović da bi se Obradović odlično snašao u NBA, međutim, zna i razloge zbog kojih nije želeo da se otisne u Ameriku.

– Sigurno bi. Zna mnogo košarke. Ali, moram da vam priznam nešto – rekao m je da ne bi mogao da izdrži tolike pauze zbog tajm-auta, šoua, zabavnog programa… On košarku shvata jako ozbiljno. Možda i previše ozbiljno. Takav je i poštujem ga jako zbog toga. Kada gledam sa strane, ne vidim nijedan razlog zašto ne bi došao. Njegovo shvatanje košarke i sporta je drugačije od onoga kako ljudi gledaju ovde.

Srbin je čestitao reprezentaciji Španije na osvojenom zlatu na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

– Pre svega bih čestitao Španiji na osvojenoj tituli. Ista govori mnogo o reprezentaciji, jer su mnogo vodili računa o svemu tokom turnira, postojala je jaka hemija. Osvojili su nekoliko medalja zaredom, postojala je i mala pauza, a i kada se generacija promenila patili su, ali su ostali na vrhu.

Španske novinare je zanimalo i to kako je Srbija doživela na Evrobsketu eliminaciju u osmini finala, sa Nikolom Jokićem u timu.

– Nikola nam stavlja veliki pritisak (smeh), ali i donosi ogroman kvalitet. Najsmešnije je to što je ekipa tu ne zbog novca ili nečeg sličnog, već samo zbog drugarstva.

Ponovo je Srbin pričao i o razlici između košarke u Evropi i NBA ligi.

– Drugačije je, drugačije su uloge, drugačije takmičenje. Ovde igraš noć za noć, mnogo je utakmica. Svi su psihički umorni. Sa plej-ofom kreće prava košarka. U Evroligi imaš nedelju dana da se spremiš, a domaća prvenstva koriste kao pripremu za evroligaške utakmice. U Evropi je više do taktike.

– To su gotovo drugačiji sportovi, ne mogu da se porede. Kao da poredite fudbal i košarku. Cilj je isti, da probaciš loptu kroz obruč, slična su pravila, ali način na koji se stiže do cilja je drugačiji.

Zanimljiv deo razgovora odnosio se na drugarstvo koje srpski igrači neguju u NBA ligi.

– Otkriću vam tajnu (smeh). Trudimo se da budemo najbolji mogući domaćini kada nam sunardonik dođe u goste. Postoji nepisano pravilo koje je tu godinama unazad – kada te neko tvoj zove i pita kada si slobodan da te pokupi, vodi te u restoran ili svojoj kući. Sve ti organizuje, ponaša se prema tebi kao prema članu porodice. Na kraju dana smo mi svi velika porodica.

Houksi ove sezone igraju ispod mogućnosti i kvaliteta sastava. Zbog loših rezultata ili nedovoljno dobrih napravljene su i određene kadrovske promene.

– Ništa, nemamo nikakva očekivanja, tako se spremamo. Posebno u sezoni kao što je ova, gde smo promenili trenera, uloge, situaciju… Ne možemo ništa drugo, osim toga da ostanemo profesionalni, fokusirani i radimo ono što se od nas traži. Pokušavamo da nađemo način da više pobeđujemo i podignemo se.

Atlanta je, s tim u vezi, u sličnoj situaciji u kojoj je bila pre dve godine, kada je, upravo, Mekmilan došao na mesto trenera usred takmičarske godine.

Njegov dolazak doveo je i do toga da Houksi dođu nadomak velikog NBA finala.

– Voleo bih da se nešto slično ponovi. Radimo jako da se to i dogodi. Naša ideja je da se uvek takmičimo i želimo da napredujemo.

Zadovoljan je Bogdanović saradnjom sa novim trenerom, inače čovekom koji je prava završio na Harvardu.

– Drugačije je, bio je u Juti osam godina, bio deo dugotrajnog procesa i bio je tamo od početka. S njim smo odigrali tek nekoliko utakmica i ništa se bne dešava preko noći. On je odličan trener, sa iskustvom. Razumem njegov pogled na košarku i šta želi od nas na terenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari