Bogdanović kod Janisa u Milvokiju 1Foto: EPA-EFE/ JOHN G. MABANGLO

I tokom  NBA „balona“ nadomak Orlanda, u kojem je restartovana takmičarska 2019/20, nakon višemesečnog prekida prouzrokovanog pandemijom korona virusa, mogućnost da Bogdan Bogdanović napusti Sakramento na kraju sezone, veoma se često spominjala.

Srpski as imao je opciju u ugovoru na osnovu koje je automatski na kraju sezone 2019/20 postao ograničeno slobodan agent; istovremeno, zbog loših rezultata, uprkos solidnim potezima na NBA tržištu, Vlade Divac i Predrag Stojaković napustili su pozicije generalnog menadžera i prvog asistenta u menadžmentu Sakramenta što je sve zajedno nagoveštavalo da će posle tri korektne sezone uslediti „raskid“ između Bogdanovića i Kingsa.

Posle očajnog nastupa u plej-ofu, maltene čišćenja od strane Majamija u polufinalu Istoka (4-1), Milvoki je samo pojačao težnju da u ekipu dovede srpskog asa, sve u cilju da Janis Adetokunbo već naredne sezone bude daleko konkretniji sa Baksima u nadmetanju za titulu.

Iako „prelazni rok“ zvanično počinje 20. novembra, klubovima je dozvoljeno da pregovaraju; Baksi su, po svemu sudeći, iskoristili momenat i u dogovoru sa Sakramentom, iz Kingsa doveli Bogdana Bogdanovića.

Sam trejd poprilično je glomazan i za obe strane u pregovorima podrazumevao je opširniju razmenu igrača: osim Bogdanovića, put Viskonsina krenuće i Džastin Džejms, dok će u suprotnom pravcu stići Donte DiVićenco, Ersan Iljasova i DiDžej Vilson.

Srpski as trebalo bi sa Baksima da potpiše trogodišnji ugovor, a u uvodnoj sezoni da zaradi između 16 i 18 miliona dolara.

Milvoki je odlučio da u potpunosti rekonstruiše spoljnu liniju; pre trejda i dovođenja Bogdanovića, Baksi su se dogovorili sa Nju Orleans Pelikansima o dolasku Džrua Holideja, odnosno odlascima Erika Bledsoa i Džordža Hila, zameni dvojice „pikova“ kao i dva „pika“ prve runde koji će pripasti Pelikansima.

Milvoki je tako ostao bez trojice bekova koji su imali vrlo važne uloge u prethodnoj sezoni (Bledso, Hil, DiVićenco), Ersana Iljasove, koji je neretko bio startna četvorka i Vilsona, koji je bio puki epizodista.

Jasno je da će sa Holidejom i Bogdanovićem spoljna linija doživeti „konfiguracijske promene“, s obzirom na to da je Vesli Metjuz još ranije napustio ekipu.

Ako se uzme u obzir da je Kris Midlton ostao kao jedini vrhunski igrač na mestima beka i niskog krila trenutno deluje da bi Bogdanović kod trenera Majka Budenholzera mogao da dobije jednu od vrlo važnih uloga.

Baksi će do početka sezone 22. decembra morati da porade i na dubini rostera.

Pen Konaton, Kajl Korver i Sterling Braun, od preostalih igrača iz spoljne linije, prošle sezone bili su puki epizodisti, naročito Konaton i Braun tokom plej-ofa.

Braun u pojedinim utakmicama uopšte nije bio deo rotacije, tako da je jedino Korver imao određene solidne role i to isključivo kao šuter zadužen za „dalekometnu paljbu“.

Baksi su odlascima Bledsoa i Hila ostali samo sa novopridošlim Holidejom na mestu organizatora igre; iako i sam Bogdanović može da odgovori obavezama plejmejkera, trebalo bi očekivati da Milvoki do 15. decembra reaguje na tržištu slobodnih igrača i dovede adekvatnu konkurenciju nekadašnjem studentu čuvenog „UCLA“.

Bogdanoviću bi u Milvokiju moglo da svane; sa Janisom Adetokunbom, koji može da pokriva sve pozicije na terenu, imaće daleko više prilika da šutira sa distance bez posebnog pritiska od strane čuvara.

Grčki reprezentativac je jedan od asova koji nakon prodora do kraja preferira dodavanja u korner ili pod 45 stepeni, odakle bi Midlton i Bogdanović mogli da budu vrlo produktivni.

Srbin je prošle sezone za tri šutirao 37 odsto; njegova igra u izolaciji i prodori do obruča zavisiće i od toga kakva će struktura saigrača biti pod samim košem; trenutno su tu braća Lopez i iskusni Marvin Vilijams, što je poprilično tanko za krajnji cilj – osvajanje NBA titule.

Harden odbio 50 miliona za sezonu

Džejms Harden, najbolji igrač Hjustona i sigurno jedan od najdominantnijih u NBA, odbio je mogućnost da postane najplaćeniji košarkaš ikada. Naime, u želji da ga privole da ostane u Teksasu, Roketsi su mu ponudili dvogodišnji ugovor ukupne vrednosti od teško zamisliva 103 miliona dolara. Harden je imao mogućnost, da eventualnim pristankom, postane najplaćeniji košarkaš u istoriji NBA, međutim, odlučio je da se zahvali na opciji i ostane pri stavu da posle osam godina u Hjustonu, želi trejd u Bruklin. „Brada“ je nameren da se u Netsima pridruži Kevinu Durantu, nekadašnjem saigraču u Oklahoma siti Tanderima, odnosno Kajriju Irvingu. Harden ima ugovor sa Roketsima do 2022. uz opcionu godinu 2023. u kojoj bi zaradio 46.872 miliona dolara. Bruklin trenutno nema dovoljno prostora u budžetu, da pored astronomskih plata u narednoj sezoni za Duranta (39 miliona) i Irvinga (33,3 miliona) pronađe novčana sredstva slične „težine“ i za Hardena, tako da potencijalni trejd u praktičnom smislu deluje teško izvodljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari