Bolji i od najdominantnijeg centra u istoriji NBA lige: Nikola Jokić pitao za "zdravlje" Šakila O Nila 1Foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Trijumfom u petom meču polufinala Zapadne konferencije (118:102) Denver Nagetsi poveli su sa 3-2 u serijalu sa Finiks Sansima i ušli u zonu u kojoj je, praktično, prolazak u narednu rundu gotovo zagarantovan.

Grabe Nagetsi ka novom plasmanu u finale Zapadne konferencije. Do zacrtanog cilja deli ih još jedan trijumf; ukoliko u narednom ne budu pobedili u Finiksu, imaće priliku da u majstorici pred svojim navijačima proslave prolaz u narednu rundu.

Kao i tokom sezone, i u plej-ofu Denver nepogrešivo predvodi impresivni Nikola Jokić. Naročito u serijalu sa Sansima, a nekako se potrefilo da mečevi sa Finiksom budu u periodu kada je Džoel Embid proglašen za MVP ligaškog dela sezone, srpski centar igra kao u transu.

Nakon što je u četvrtom susretu oborio lični rekord u plej-ofu sa 53 poena i 11 asistencija, Jokić je pružio možda i kompletniju partiju u meču u kojem su Nagetsi poveli sa 3-2.

Somborac je odbrani Sansa ubacio 29 poena, uhvatio je 13 lopti i iskreirao 12 napada. Mogao je sigurno da prebaci 30 poena, međutim, u poslednjoj deonici je odmarao, s obzirom na to da je Denver početkom četvrte četvrtine imao kapitalnih plus 24.

Sa desetim tripl-dablom u plej-ofu, Jokić je postao najuspešniji centar u datom parametru, u istorji NBA lige.

Srbin je uspeo da pretekne jednog Vilta Čembrlejna verovanto fizički najdominantnijeg igrača u istoriji NBA lige, naročito gledano iz perspektive perioda u kojem je nastupao za Filadelfiju i Lejkerse, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina 20. veka.

Vilt je bio visok 216 centimetara i u najboljim igračkim danima imao je oko 125 kilograma što su raritetni gabariti i za današnju košarku.

Čembrlejn je u sjajnoj karijeri, do pete utakmice između Denvera i Finiksa, bio najuspešniji centar po broju tripl-dabl učinaka u plej-ofu (devet), međutim, poslednjom partijom Jokić ga je pretekao.

Upitan posle utakmice da prokomentariše istorijski trenutak, Jokić je u šaljivom tonu „pecnuo“ Šakila O Nila.

– Hvala na komplimentima, nego, pitam se da li je i Šakil O Nil na toj listi – našalio se Jokić, svestan da ga je čuveni as slušao u studiju, odmah nakon meča.

O Nil je prihvatio šalu i šeretski replicirao Srbinu.

– Ne, zato što ja nikada nisam dodavao, velika srećice.

Koliko je Jokić dominantan od početka doigravanja pokazuje i podatak da je trenutno tek četvrti igrač u istoriji NBA lige koji je u prvih deset utakmica plej-ofa zabeležio četiri tripl-dabl učinaka.

U tom društvu su pomenuti Vilt Čembrlejn, Oskar Robertson i Medžik Džonson.

Osim što revnosno puni sve statističke kolone, Jokić je i šuterski toliko nadahnut da trenutno šutira uspešnije za tri poena u plej-ofu od Stefa Karija, najboljeg šutera današnjice.

Nakon gafa koji je napravio u četvrtom meču kada je, u želji da uzme jednu loptu koja je završila u prvom redu publike, odgurnuo Meta Išbija, vlasnika Sansa, zbog čega je platio kaznu od 25.000 dolara, Jokić je u petom imao nešto žešću komunikaciju sa Kevinom Durantom, koji ga je i odgurnuo, s obzirom na to da je špijunirao prilikom jednog kraćeg sastanka ekipe Finiksa, želeći da vidi koju će akciju da nacrta Monti Vilijams.

– Pokušavao sam da vidim akciju koju su želeli da nacrtaju. To bi nam pomoglo.

Jokić je trenutno, na deset utakmica u plej-ofu, na 300 poena, 100 skokova i 75 asistencija što je pre njega jedino beležio legendarni Oskar Robertson.

Razmišljajući o petoj utakmici, Jokić je delovao poprilično zadovoljno.

– Odigrali smo zaista pametno, jedino je druga četvrtina bila pomalo traljava. Kasnije smo igrali ono što inače igramo. Loše sma počeo utakmicu, ali sam se posle opustio i stvari su došle na svoje mesto.

Centar Denvera smatra da je njegova ekipa bila agresivna na obe strane terena, gotovo svo vreme i da je to bilo od presudnog značaja za konačan ishod.

– Mislim da smo na obe strane terena bili agresivni. Dovodili smo ih u teške pozicije. Iskreno, oni ne vrte previše akcija, ali su talentovani i efektni u njihovom sprovođenju, pa ih je teško sačuvati. U dva meča igrana u Finiksu nili su agresivniji i brži – zato su pobedili. Sada smo im otežavali šuteve.

Već u narednom meču, Jokić će imati priliku da po tripl-dabl učinku prestigne Džejsona Kida koji je karijeru završio sa 11 takvih učinaka u plej-ofu.

Na vrhu liste su Medžk Džnson sa 30 i Lebron Džejms sa 28 tripl-dablova u doigravanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari