Borac i Split u problemu 1Foto: ABA/ Mornar media pro

Dugoočekivana Skupština ABA lige na kojoj će se odlučivati o epilogu takmičarske 2019/20. održaće se danas putem video-linka.

Čelnici regionalnog takmičenja uporno su čekali odluku Evrolige, na osnovu koje je u ponedeljak tekuća sezona praktično poništena. Niko gotovo ne sumnja da se ABA liga neće nastaviti, ali će biti važno saznati na koji će način prekid biti definisan.

Ukoliko bi se samo prepisalo rešenje iz Evrolige: niko nije šampion, identični učesnici naredne sezone, bez proširenja, onda bi usmeno obećanje dato čačanskom Borcu i Splitu moglo da bude preinačeno (učešće u ABA1, proširenjem na 14 klubova).

Istovremeno, pošto je odlukom Evrolige Crvena zvezda ostala učesnik i u takmičarskoj 2020/21, a Partizan dobio garantovano mesto u Evrokupu, kao četvrtfinalista u otkazanoj sezoni, mestu u drugom po rangu takmičenju u organizaciji „ECA“ mogla bi da se nada i Cedevita Olimpija.

Na današnjoj skupštini o svim odlukama odlučivaće se prostom većinom glasova 12 klubova učesnika takmičarske 2019/20.

Jasno je da bi eventualni nastavak sezone bio ravan čudu, pogotovo u okolnostima kada pet-šest klubova uopšte ne trenira, odnosno nema roster, pošto su se u međuvremenu rastali sa većinom plaćenijih igrača.

Otkazivanje sezone je praktično najrealnije, iako takva odluka sigurno neće biti po ukusu Partizana, Budućnosti i Mornara.

Ako se pogledaju rešenja u svim ligama koje su otkazane – Evroliga, VTB liga, Serija A, francuska liga…. šampion ne bi trebalo da bude proglašen, naročito jer ni regularni deo takmičenja nije bio odigran do kraja (ostalo još jedno kolo).

Konsenzus postoji oko toga, barem su razmišljanja bila takva na jedinom održanom sastanku od proglašenja pandemije, da ispadanja neće biti, odnosno da će elitni status sačuvati, pre svih, Mega, Krka i Zadar. Ukoliko bi se sezona poništila, to bi automatski trebalo da znači da bi i u narednoj sezoni trebalo da budu identični učesnici, odnosno da se liga neće proširivati.

Trebalo bi napomenuti da Borac i Split jesu bili najbolji u regularnom delu ABA 2 lige, ali da takođe u drugom po rangu regionalnom takmičenju nije odigran plej-of, u kojem su MZT (isti skor kao i Split na drugom mestu), odnosno Sutjeska (pobeda manje) mogli da budu ravnopravni takmaci.

Važno je pitanje, koje bi danas trebalo da bude „raščivijano“, i kako će se definisati „međunarodna“ pozicija Cedevita Olimpije, naročito u svetlu pozivnice, koju su, osim kluba iz Ljubljane, da naredne sezone učestvuju u FIBA Ligi šampiona, navodno dobili i Budućnost, odnosno Partizan.

Pre pojave pandemije, mestu u Evroligi nadao se šampion (izgubljeno garantovano mesto), dok su tri preostale najbolje plasirane ekipe obezbeđivale učešće u Evrokupu.

Partizan je, poslednjom odlukom Evrolige, dobio garantovano mesto, samim tim, nametnulo se pitanje da li bi uz Budućnost i Mornar i Cedevita Olimpija, kao peta na tabeli, mogla da učestvuje u drugom rangu takmičenja.

Dimitirs Janakopulos, prvi čovek Panatinaikosa, u jeku pandemije žalio se na mogućnost da usled nastavka sezone klub postaje obavezan da isplati 85 odsto od ugovora igrača, tačnije 80 ako se takmičarska godina poništi.

Konstantno se pisalo o tome da je Panatinaikos u velikim finansijskim problemima i da mu nije u interesu da se sezona nastavi, a onda je u ponedeljak objavljeno da je na Skupštini akcionara samo PAO bio za to da se takmičarska godina ne otkaže.

Navodno revoltiran otkazivanjem sezone u Evroligi, Janakopulos je za 3. jun zakazao konferenciju na kojoj bi, osim neophodnosti da se budžet za narednu sezonu smanji za 50 odsto, govorio i o mogućnosti da se Panatinaikos preseli u FIBA Ligu šampiona.

PAO je višegodišnjim ugovorom vezan za Evroligu, ako bi bilo koji od 11 klubova sa A licencom rešio da pre isteka ugovora prekine saradnju sa najelitnijim takmičenjem bio bi u obavezi da plati 10 miliona evra.

Jasno je da Panatinaikos nema „novca za bacanje“, pogotovo što prema trenutnoj projekciji, budžet za narednu sezonu neće biti veći od te cifre.

Kecmanova trojka najbolji potez ABA lige

Trojka Dušana Kecmana u finalu ABA lige proglašena je za najveći trenutak u istoriji regionalnog takmičenja. Na samo 0,6 sekundi do kraja posle trojke Bojana Bogdanovića za vođstvo, Kecman je u Zagrebu protiv Cibone postigao trojku sa tri četvrtine terena za titulu ABA lige. U finalu je Kecman dobio 58 odsto glasova, a Markus Vilijams, koji je u dresu Crvene zvezde u utakmici protiv Partizana dao 17 uzastopnih poena, 42 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari