Borba za titulu ili za spas sezone 1Foto: STARSPORT

Večiti derbi koji se večeras u 30. kolu Superlige igra između Crvene zvezde i Partizana (18.00, TV B92) najverovatnije neće rešiti pitanje prvaka države.

Pobeda bi crveno-bele praktično promovisala u šampione, dok bi poraz bacio senku na već viđeni pehar na „Mitiću“, pošto je teško verovati da bi u ovako slabom prvenstvu čak i razlika od samo šest bodova bila nadoknadiva.

Nema potrebe naglašavati da će se meč zbog pandemije korona virusa igrati pred praznim tribinama „Rajka Mitića“, isto kao i jesenji duel u Humskoj. Nije isključeno da će se tenzija sa tribina preseliti u lože pošto su se uprave dva kluba posle prvog ovosezonskog duela prepucavale oko toga zašto su lica sa kriminalnim dosijeom, poput Veljka Belivuka, imala pravo pristupa stadionu u Humskoj.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević tvrdi da je derbi ipak prilika da se crno-beli vrate u trku za titulu.

– Pruža nam se prilika da unesemo neizvesnost do kraja prvenstva, a ako izgubimo, definitivno ostajemo bez šansi. Derbi će sigurno odlučiti da li smo u igri za titulu ili ne. Ništa mi ne znači pobeda u derbiju ako ne osvojimo titulu. Mi smo Partizan, imamo više ciljeve, ne mogu se zadovoljiti pobedom nad večitim rivalom ako nismo konkurentni za naslov. Ako izgubimo, definitivno ostajemo bez šansi – rekao je Stanojević.

Strateg crno-belih ne želi da se osvrće na to što je u prvom mandatu u Humskoj po pravilu bio bolji od večitog rivala.

– Ne bih poredio. Svako vreme donosi nešto drugo. Ako posmatramo statistiku, bilo je u poslednje vreme izjednačenih derbija najviše, nismo ni mi, ni oni često dobijali. Kad igramo bez navijača onda mi je svejedno ko je domaćin. Jedina je razlika što neću čuti pesme kakve bi se puštale da smo na „JNA“. Zvezda po utakmici beleži dosta udaraca na gol, dosta ih i daje. Možemo da izdvojimo Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija, izuzetno su opasni, dobro sarađuju sa Milanom Rodićem po levoj strani. Naravno da imamo svoj stil, želimo da se nametnemo, međutim, zavisi kako će Zvezda igrati. Sigurno naredni meč neće biti kao neki drugi u prvenstvu – dodao je Stanojević.

Šef struke Partizana podsetio je na to da su njegovi prethodnici na klupi crno-belih napravili niz pozitivnih rezultata protiv Zvezde koji, kako tvrdi, ima obavezu da ne prekine.

– To je pozitivna stvar, činjenica je da smo egal ili bolji poslednjih godina. Uz svo poštovanje crveno-belih i titula, oni ne mogu nikad da budu dominantni u odnosu na nas. Mora mnogo vremena da prođe, da dobije Zvezda narednih sedam ili osam derbija, pa da kaže da dominira. U poslednja četiri prvenstva pretrpela je samo četiri poraza, što je neverovatan podatak, ali je i za poštovanje što mi imamo dobar odnos u derbijima. Svaki je dokazivanje, ne znači mi ništa šta je bilo pre tri meseca. Verujem samo da će nam to dati motivaciju da nastavimo u istom stilu. Svi smo sprmeni, u dobro smo nizu, ponosni na sve urađeno dosad, idemo da se takmičimo i uživamo. Ako mi verujete, stvarno ne znam startnih 11 u ovom trenutku. I da znam, ne bih izdiktirao kao svojevremeno, jer sam svestan da večiti rival poklanja pažnju svakom detalju i analizira nas – napomenuo je Stanojević.

Napadač crveno-belih Dijego Falčineli tvrdi da mu je žao što još uvek neće imati priliku da oseti čar igranja derbija pred punim tribinama, kao i da ne razmišlja o tome da li će on ili neko drugi postići gol.

– Želim da pobedim, bez obzira postigao gol ili ne. Uvek hoću da trijumfujem, posebno u derbiju koji bi nam omogućio da zatvorimo šampionski razgovor. Imamo tim sposoban da Partizan dovede u probleme, a ne znam da li ćemo morati da iskoristimo prvu šansu da bismo pobedili. Žao mi je što nema publike, kao i svima. Osetio sam koliko navijači vole ovaj klub, svakodnevno nam to pokazuju. Ova utakmica je drugačija od ostalih, moramo da budemo i koncentrisani i jaki – izjavio je Falčineli.

Defanzivac Radovan Pankov smatra da je glavni adut pozitivna atmosfera koja vlada u ekipi.

– Očekivanja su ista kao i pred svaki derbi. Želimo da ostvarimo pobedu i to je cilj koji smo zacrtali. Međutim neće biti lako ni njima, a ni nama. I mi i oni smo u fantastičnoj formi i uveren sam da će biti jedan od lepših derbija bez puno seckanja igre. Već duze vreme imamo vrhunsku atmosferu u ekipi i sigurno da je upravo to nešto što mnogo doprinosi odličnim rezultatima koje prikazujemo. Naravno da nedostaju navijači, ali i pored toga što nisu sa nama, osećamo da su tu jer nam u poslednje vreme priređuju mnogo iznenađenja. Juče su nam poklonili grafit, a ja se nadam da ćemo im se mi sutra odužiti pobedom – naglasio je Pankov.

Štoper crveno-belih očekuje da će Partizan iz nužde morati da igra otvorenije i napadne njegov tim.

– Prevagu na derbiju može da donese momenat pojedinca, takođe i neki prekid. Večiti rival je za nama u bodovnom zaostatku i verovatno će morati da nas napadne i pokuša da spasi sezonu. Mi smo pokazali ove sezone da znamo da igramo i kada napadamo, ali i da smo jaki u kontrama, kada smo u podređenom položaju. Spremni čekamo derbi – zaključio je Pankov.

Novak Simović na centru

Sudijska komisija FSS odlučila je da na 164. večitom derbiju pravdu deli Novak Simović Elvis iz Lovćenca. U pitanju je arbitar kome će ovo biti treći uzastopni večiti derbi, pošto je na susretu večitih pravdu delio i jesenas u Humskoj, kao i prošlog proleća u polufinalu Kupa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari