Boris Beker o plejadi mladih tenisera koji nikako da doguraju do grend slem titule 1Foto: BETA AP Photo Tim Ireland

Uz sve poštovanje za njihove grandiozne karijere i manje ili veće obožavanje njihovih ličnosti, ljubitelji tenisa su se pomalo zasitili od neizmenične dominacije trenutno prvog reketa ATP liste Novaka Đokovića (Srbija), osvajača najviše grend slem titula Rodžera Federera (Švajcarska) i njegovog prvog pratioca na spisku najtrofejnijih asova „belog sporta“ Rafaela Nadala (Španija).

Iz tog razloga se sve nadaju da će neki iz plejade “mladih lavova” krenuti stazom uspeha ovog trojca. Ali, redovno bivaju razočarani, naročito posle najjačih turnira iz kategorije 2000, kao što je tekući Vimbldon, jer svi potencijalni naslednici velikih šampiona već pre osmine finala poispadali iz trke za prestižni trofej na travi čuvenog kompleksa u Londonu

Nekada i sam vrhunski teniser i bivši Đokovićev trener Boris Beker ne krije lično razočarenje zbog ranih eliminacija momaka od kojih se očekuju da načnu vladavinu Noleta, Rafe i Fedeksa.

– Rekao sam na početku da me ništa više ne bi obradovalo od toga da vidim neke mlade igrače kako stižu do polufinala ili finala, ali moje molitve nisu uslišene. Mnogi igrača, poput Denisa Šapovalova, Stefanosa Cicipasa i Aleksandera Zvereva izneverilo je naša očekivanja. Bilo bi u redu zaobići šestog nosioca Cicipasa, jer je igrao polufinale u Australiji i mislim da još mora dosta da uči o igri na travi – kaže popularni Nemac.

Sporo napredovanje pobrojanih i još nekolicine asova pokušao je da objasni na primeru svog sunarodnika Aleksandera Zvereva, inače učenika svojevremenog šampiona Ivana Lendla.

– Ima nešto što toj grupi igrača nedostaje. Pravi mentalitet možda i(li) neko da ih uputi u sve tajne. Provodim mnogo vremena sa Zverevom, kog znam iz mog rada sa Teniskim savezom Nemačke, znam i da radi sa Ivanom Lendlom. Međutim, njemu nije pomoglo što Lendla nije bilo nigde puna dva meseca pre ovog turnira. Ili imaš mentora, ili ga nemaš. Mislim da je važno okružiti se ljudima koji znaju šta je potrebno da se osvoje velike titule, ali to treba uraditi na pravi način – tvrdi Nemac, pod čijim patronatom je Đoković osvojilo više GS tantijema.

Velika trojka juče na terenu

Sinoć su svoje mečeve osmine finala igrala sva tri velika favorita za osvajanje ovog izdanja Otvorenog prvenstva Engleske: branilac titule Đoković protiv mladog Francuza Uga Umbera, Federer sa italijanskim kolegom Mateom Beretinijem, a Nadal protiv Žoaa Soze iz Portugala. Oni zajedno imaju 14 titula sa Vimbldona – najviše Švajcarac (8), upola manje Srbin (4) a najmanje specijalista za šljaku iz Španije (2).

Kraj i za prvi ženski reket sveta Barti

Sedmi takmičarski dan Vimbldona započeo je iznenađujućom eliminacijom prve teniserke sveta Ešli Barti u osmini finala. Snažna Australijanka neočekivano je poražena od Alison Riske (55. na WTA listi), koja je slavila s 2:1 (3:6, 6:2 i 6:3) i prekinula rivalkinu seriju od 15 pobeda. Na putu do ovog “skalpa” Amerikanka je savladala i najbolje rangiranu Srpkinju Ivanu Jorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari