Bosni otišao poslednji voz 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Na papiru još uvek ima mnogo nepoznanica oko plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine, ali u praksi je većina stvari u mnogim grupama rešena i već se može pričati o 13 od 24 reprezentacije koje će igrati završni turnir.

Najbolji primer za to je Grupa B u kojoj Srbija teoretski još uvek može da prestigne drugoplasirani Portugal, ali u praksi će do toga jako teško doći.

Bosna i Hercegovina je u Grčkoj izgubila 1:2 i tako praktično ostala bez šanse da će sustići drugoplasiranu Finsku koja im beži pet bodova. „Zmajevi“ u teroiji još uvek imaju promil šanse da se kroz kvalifikacije dokopaju EP, ali je realnost takva da se i selektor Robert Prosinečki, isto kao i njegov srpski kolega LJubiša Tumbaković, okrenuo samo ka baražu Lige nacija.

– Čudno je da ne možemo da odigramo dve uzastopne utakmice na visokom nivou. Izgubili smo utakmicu koju nismo smeli i za nas su kvalifikacije gotove. Sada ćemo samo razmišljati o Ligi nacija i tome ćemo podrediti mečeve u novembru – rekao je Prosinečki.

Od selekcija bivše Jugoslavije Hrvatska je praktično već osigurala igranje na EP, a to još samo treba sa bodom u novembru da teoretski zacementiraju. Severna Makedonija je vodila veliku borbu koju je izgubila od Poljske i Austrije u Grupi G. U istoj grupi je Slovenija potpuno razočarala i trenutno drži četvrto mesto. Crna Gora se u Grupi A nije oporavila od teškog udarca koji su joj pred meč sa Kosovom zadali tadašnji selektor LJubiša Tumbaković i pojedini igrači kada su odbili da se pojave na meču, pa je tako do sada sakupila samo tri boda i nije ubeležila ni jednu pobedu.

Najveća drama je u Grupi C gde Nemačka i Holandija imaju po 15 bodova, a Severna Irska 12. U novembarskim mečevima se Severna Irska upravo sastaje sa Holandijom, pa Nemačkom, tako da nije isključeno da neko od favorita na kraju izvisi. Do poslednjeg trenutka neće se znati ništa i u Grupi D gde Irska i Danska imaju po 12 poena, a Švajcarska 11.

Najveće iznenađenje ovih kvalifikacija je Kosovo koje za razliku od Srbije još uvek ima izgledne šanse za odlazak na EURO, uz napomenu da im kao plan „B“ uvek ostaje baraž Lige nacija. Jedini poraz u Grupi A Kosovo je doživelo u Londonu protiv Engleske (3:5), a kako stvari stoje verovatno će protiv „gordog albiona“ u poslednjem kolu u Prištini igrati odlučujući meč za plasman na EP (u pretposlednjem gostuju Češkoj).

Engleska se iz te grupe praktično već plasirala sa 16 bodova, dok Kosovo sa 11 poena juri Češku koja ima bod više. Najdosadnija je Grupa I u kojoj je odavno bilo poznato ko će ići na EURO, dok svi preostali mečevi još od septembra imaju maltene samo revijalni karakter. Belgija u ovoj grupi ima 24 boda, Rusija 21, a trećeplasirani Kipar tek 10.

Ovo EP biće karakteristično po tome što će na njemu učestvovati čak 24 reprezentacije koje će biti podeljene u šest grupa. Plasman u osminu finala izboriće po dve najbolje ekipe iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane (sistem kakav je nekad važio na Svetskom prvenstvu).

Ovaj EURO biće specifičan po tome i što će se igrati u čak 12 zemalja, od Azerbejdžana na krajnjem istoku do Velike Britanije na zapadu. Zbog ovoga je na primer Italija plasmanom na EURO već svrstana u Grupu A kako bi svoje mečeve igrala u Rimu. Rusija je zbog toga da bi igrala u Sankt Peterburgu svrstana u Grupu B, a Španija u Grupu E gde će domaćin biti u Bilbau. Oba polufinalna meča i finale biće igrani na „Vembliju“ u Londonu.

Srbija unapred saznaje rivale

Reprezentacija Srbije po završetku ovih kvalifikacija verovatno još uvek neće znati da li se plasirala na Evropsko prvenstvo, ali će zato već 30. novembra, posle žreba u Bukureštu, znati s kim bi mogla da bude u grupi. U žrebu za EURO 2020 biće izvučene takozvane krnje grupe bez imena četiri reprezentacije koje će kroz Ligu nacija u martu obezbediti plasman, ali će te ekipe tačno znati u koju će grupu ako izbore plasman biti svrstane.

Obezbedili plasman

Engleska*

Ukrajina

Portugal*

Hrvatska*

Španija

Poljska

Austrija*

Turska*

Francuska*

Belgija

Rusija

Italija

Finska*

*ekipe koje su praktično na EP, ali teoretski još nisu obezbedile plasman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari