Božidar Maljković potpisao pozivno pismo MOK: Srbija i zvanično ide na Olimpijske igre u Parizu 1Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković potpisao je večeras u Beogradu pozivno pismo i zvanično potvrdio učešće Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Na svečanosti u hotelu Hajat pismo koje je poslao predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah Maljkoviću je predala aktuelna svetska i evropska šampionka u skoku u dalj Ivana Vuleta.

Maljković je rekao da je sa velikim ponosom ozvaničio učešće tima Srbija na Igrama u Parizu, gde očekuje spektakl „kakav samo Evropa može da upriliči“. On je rekao i da očekuje da će sportisti u Parizu imati vrhunske uslove za boravak, život, treninge i takmičenja.

„Imamo više kvalifikovanih sportista u odnosu na isti period pred Igre u Tokiju, 50 njih je već obezbedilo svoje mesto, a mnogima tek predstoji borba za olimpijske vize. Posebno me čini srećnim to što naš tim i dalje raste, a učešće na Olimpijskim igrama je vrhunac i svojevrsno priznanje u karijeri svakog sportiste“, naveo je Maljković.

On je rekao da sportisti neće prikazati samo svoje umeće već i „najlepše osobine koje krase naš narod – istrajnost, upronost, slogu i patriotizam“ i da se zbog dobrih rezultata svojih sportista, Srbija naziva „malom zemljom velikih šampiona“.

Maljković je podsetio da je na prethodnim Igrama Srbija osvojila rekordnih devet medalja i ocenio da ima razloga za optimizam i za takmičenje u Parizu.

„Naša očekivanja se ne ogledaju samo u osvajanju medalja već i kako se sportisti odnose prema grbu i dresu i kako predstavljaju svoju zemlju i kako se za bore“, dodao je Maljković.

On je rekao da je OKS zajedno sa državom i sponzorima obezbedio sportistima vrhunske uslove i da oni ni u čemu ne zaostaju za svojim rivalima, odnosno da će moći sa njima ravnopravno da se takmiče.

U ime tima Srbije osvajač srebrne medalje iz Tokija strelac Damir Mikec rekao je da je učešće na Olimpijskim igrama vrhunac i san svakog sportiste.

„Kao neko ko je već četiri puta učestvovao na Igrama, taj osećaj ne može da se poredi ni sa čim i samo predstavljanje svoje zemlje na najvećoj svetskoj smotri je ogromna privilegija, svi živimo i radimo za taj trenutak. Evidentna je moć sporta da gradi mostove i okuplja ljude, sve nas vezuje ljubav prema sportu i svi imamo zajednički san, da stojimo na postolju i budemo ponosni predstavnici svojih zemalja“, naveo je on.

Mikec, koji je učešće u Parizu izborio kao šampion Evrope, rekao je da se sportisti ne takmiče samo za sebe, već i za porodicu, trenere i navijače.

„Biće pete Igre u nizu za mene, to predstavlja veliki izazov. Ogroman je uspeh kvalifikovati se na Igre, velika su očekivanja, konkurencija je ogromna. Ući u finale je velika stvar, a osvojiti medalju je san koji mnogi velikani sporta ne dosanjaju. Ubeđen sam da ćemo se sledeće godine radovati novim medaljama“, naveo je Mikec.

Ministar sporta Zoran Gajić poželeo je sportistima da budu zdravi i da obave pripreme kako dolikuje olimpijskim šampionima, isto kao i onima koje tek čekaju kvalifikacije.

On je dodao da država kroz Ministarstvo, OKS i savezi olimpijskih sportova pomno prate život i rad sportista i da se maksimalno trude da pomognu u ostvarenju ciljeva, a pozvao je naciju da veruje u njih.

Svečanosti su prisustvovali brojni sportisti koji su izborili učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, među kojima Vuleta i njen trener Goran Obradović, strelkinja Zorana Arunović, košarkaš Aleksa Avramović, brojni treneri, sportski funkcioneri, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva sporta i partnera OKS-a.

Do početka Igara u Parizu ostalo je još 235 dana, a do sada je 50 srpskih sportista iz 11 sportova izborilo plasman na to takmičenje.

Srpski tim je učestovovao na svim dosadašnjim Letnjim Olimpijskim igrama i osvojio 119 medalja, 34 zlatnih, 41 srebrnih i 44 bronzanih.

Najuspešnije igre Srbija je imala u Tokiju, koje su zbog pandemije korona virusa održane godinu dana kasnije 2021, kada je učestvovalo 78 sportista koji su osvojili devet medalja – tri zlatne, srebrnu i pet bronzanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari