Branislav Ratkovica: Junak iz "drugog reda" 1Foto: Starsport

Odlično je Branislav Ratkovica organizovao igru Partizana u 253. večitom derbiju.

Dobro se noseći sa Čarlsom Dženkinsom i Brankom Lazićem, sjajnim Zvezdinim defanzivcima, donosio je mahom rezonske odluke, vešto čitajući pogrešna postavljanja protivničkih visokih igrača prilikom branjenja igre dva na dva. Popularni Bane epitetom junaka iz „drugog reda“ sumirao je utiske posle trijumfa 86:81 kojim su crno-beli naneli prvi poraz najvećem rivalu u ABA ligi, onemogućivši ga da poboljša klupski i regionalni rekord od 20-0.

– Teška utakmica za nas, dali smo sve od sebe, poslednji atom snage da dobijemo jako kvalitetnog rivala. Bili smo koncentrisani svih 40 minuta i kad su preuzeli vođstvo u jednom trenutku (treća deonica) ostali smo prisebni. Odgovorili smo na njihovu fizičku igru, u suprotnom ne bismo imali šanse da ih dobijemo – osnovni je utisak iskusnog Ratkovice u razgovoru za Danas.

* Zvezda je u Evroligi jedna od tri najbolje odbrane. Uspeli ste da im ubacite 86 poena, pogađajući svaki put kada su možda mogli da naprave preokret. Delite li utisak da je ovo bila jedna od najzrelijih partija Partizana ove sezone?

– Igraju jako dobro na lopti, poseduju nekoliko odličnih igrača na liniji dodavanja, pritom je Kuzmić odličan defanzivac u branjenju „pika“. Izuzetno je pokretljiv. Odgovorili smo na njihovu agresivnu igru, nismo se povlačili već smo težili ka tome da borbenim pristupom neutrališemo njihove najveće kvalitete.

* Crveno-beli su najteže branili vaše napade sa dve četvorke. Odlično ste širili igru, terajući njihovu centarsku liniju da visoko izlazi čime im je reket ostajao maltene nebranjen.

– Odlično smo funkcionisali kada su pod košem igrali Birčević i Veličković. Generalno se najbolje snalazimo kada smo u takvoj postavci. Oni su jako kvalitetni rival, igraju sa puno samopouzdanja, timski i izuzetno agresivno.

* Utisak je da Zvezda nije imala rešenja za Veličkovića na niskom postu. Smenjivali su se nad njim Mitrović i Bjelica, skupljali konstantno sa strane pomoći što vam je ostavljalo prostora da dobrim protokom lopte uvek neko ostane sam na šutu.

– Novica izuzetno dobro rešava situacije na niskom postu. Ne samo kada je egzekucija u pitanju, već je u stanju da dobrim povratnim pasom ostavi saigrača u idealnoj poziciji za šut. Iskusan je, to nam dosta znači, jer je jedna od najsigurnijih opcija kada u napadu nemamo adekvatnih rešenja.

* Zvezda je ovoga puta popustila pod pritiskom. Sudije su im dodelile sedam tehničkih grešaka; kako ste vi izdržali da ne pokleknete pred takvim iskušenjem?

– Dogovorili smo se da pravimo što manje takvih gluposti, da probamo da se koncentrišemo na igru i da nemamo takve ispade. Uspeli smo u tome; imali smo par situacija, ali smo bili jako koncentrisani.

* Ovo vam je bio prvi duel sa Zvezdom pred vašim navijačima. Da li se ambijent može uporediti sa bilo kojim u kome ste igrali?

– Nikada zaista nisam igrao u nekom sličnom ambijentu. Nešto neverovatno, ništa bolje nisam osetio u životu. I kad ti ide i kad ti ne ide oni te uveravaju da je trijumf moguć. Bez njih ne bismo mogli da im pariramo, to je sigurno.

* Trijumf u večitom derbiju trebalo bi da bude najveća motivacija za naredno gostovanje Cedeviti. U slučaju eventualnog poraza Partizan bi pao na četvrto mesto, što sigurno nije opcija koju želite.

– To je apsolutno tačno, međutim do gostovanja u Zagrebu imaćemo još jednu utakmicu protiv PAOK. Pokušaćemo da pobedimo i u Hrvatskoj, da li ćemo to uraditi, videćemo. Oni su odličan tim, potrebno je da odigramo na ovom nivou, jer u suprotnom nećemo imati prevelike šanse.

Hečer insajder

– Kvalitetan su tim, igraju dobro na oba fronta. Hečer nam je pričao o svom bivšem timu, s obzirom da ima iskustvo igranja u grčkom prvenstvu predočio nam je kakva nas sve iskušenja očekuju protiv PAOK – apostrofirao je Ratkovica Hečera kao saigrača koji ima najrelevantnije podatke o narednom protivniku crno-belih u Ligi šampiona, pošto je u dva navrata, uključujući i prošlu sezonu, nastupao za PAOK.

Čitava porodica na tribini

Na svim značajnijim utakmicama Branislav Ratkovica ima veliku podršku sa tribina od strane svoje supruge, ali i oca i brata Mladena, inače fudbalskog menadžera. „Svi su bili tu i podržavali me: supruga, njen otac, moj brat, otac takođe. Puno mi to znači i hvala im što dolaze i podržavaju me“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari