Britanska vlada će imenovati regulatora za fudbal za nadzor finansija 1Foto: wikipedia

Britanska vlada objavila je kako će imenovati nezavisnog regulatora za nogomet koji bi se bavio financijskom problematikom vezanom uz vlasništva nad klubovima.

Regulator će imati ovlašćenja da klubovima izdaje licence na takmičenja, ali i da ih kažnjava u slučaju propusta, javlja Hrvatska radio-televizija pozivajući se na agenciju Hina.

Vlada će podržati deset ključnih strateških saveta koje je u decembru objavila bivša ministrka sporta Trejsi Kruč, a koji su se odnosili na proteste navijača zbog toga što niželigašima preti stečaj, dok su najbogatiji klubovi razmišljali o pridruživanju evropskoj Superligi.

„Fudbal spaja prijatelje, porodice i zajednice i stoga podržavamo program koji vode navijači kako bismo osigurali budućnost našeg nacionalnog sporta. Kako onih investicija vrednih 230 miliona funti, pa sve do ulaganja u osnovna igrališta kako bi se pojačao glas navijača u upravljanju njihovim klubovima“, kazao je britanski premijer Boris Džonson.

Jedan od zadataka regulatora biće i poboljšanje testiranja vlasnika i direktora pre nego što preuzmu klubove, ali i tokom boravka na pozicijama.

Time će se uvesti novi ‘test integriteta’ za sve vlasnike i izvršne upravljače klubova, kojim će se obuhvatiti i poreklo novca kojim se finansiraju klubovi.

Iz Premier lige su objavili da će prihvatiti vladinu reformu, ali kako nije bilo potrebe uvoditi regulatora, te kako je ona sama imala u planu uvođenje pravila kojim bi se u obzir uzeo glas navijača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari