Brojanje para braće Glejzer 1Foto: EPA-EFE/ ALESSANDRO DELLA VALLE

Agonija Mančester junajteda od kako je klub napustio ser Aleks Ferguson kao da nema kraj.

Žoze Murinjo ni treću sezonu zaredom nema igru sa kojom bi ekipa mogla da konkuriše za titulu Premijer lige ili da pretenduje na pehar Lige šampiona. So na ranu navijača „crvenih đavola“ dosuo je šestoplasirani klub iz Čempionšipa, Derbi Kaunti, koji je u Liga kupu na sred „Old Traforda“ slavio posle penala sa 8:7 (2:2 u regularnom toku meča).

Iako je na prvi pogled glavni krivac slavni portugalski trener Žoze Murinjo, koji je na pojačanja za dve i po sezone potrošio 432,1 milion evra, novinar koji je ekspert za Premijer ligu, Vladimir Novaković, objašnjava za Danas da je problem mnogo dublji i da seže deceniju unazad, od kada su klub kupili američki biznismeni DŽoel i Avram Glejzer.

– Gazde Mančester junajteda su savršeno zadovoljne trenutnim rezultatima i uprava je u više navrata naglašavala da klub posluje pozitivno. Junajted je prošle sezone zaradio najviše para u Premijer ligi (670 miliona evra, ne računajući sponzorske ugovore – prim. aut.). Za njih je ustvari najbitnije da gravitiraju oko prva četiri mesta i da prođu grupu Lige šampiona. Ostalo ih praktično ni ne zanima. Sa aspekta navijača to možda deluje užasno, ali iz pozicije uprave kluba to je sasvim u redu. Tačno je da Junajted sve više počinje da liči na Arsenal, gde su finansije u prvom, a trofeji u drugom planu – objašnjava Novaković.

Uprkos varnicama na relaciji između uprave i Murinja, Novaković veruje da Portugalac ostaje na klupi „crvenih đavola“.

– Nije sporno da je on potrošio mnogo para, ali ako pogledate Mančester Siti i ostale, onda ipak Junajted nije trošio najviše. Murinjo je letos tražio centralnog beka, ali je neko iznad njega odlučio da ne treba nikoga dovoditi. Zatim se u prvim kolima Premijer lige videlo da upravo greške centralnih bekova dovode do primljenih golova. Junajted baš zato ima sistemski problem. Uprava Murinju dovede napadača (Romela Lukakuka) za 80 miliona evra, a onda nestane para za ostale pozicije. Ako pogledate kako Siti kupuje, oni su za taj novac prošle sezone doveli tri ili četiri vrhunska igrača. Naravno da će uprava da se brani da je uloženo dovoljno para, ali na kraju krajeva niti oni očekuju trofej od Murinja, a on ima alibi što ga ne osvaja. Ne verujem da će tražiti drugo rešenje na njegovom mestu, to bi bilo suludo. Ne verujem ni da će on sam otići jer je do sada uradio toliko da mu ostaje da vodi još samo reprezentaciju Portugala – dodaje Novaković.

Odlazak Aleksa Fergusona iz kluba 2013. godine bio je veliki udarac, ali Novaković tvrdi da su problemi počeli još u vreme Škotlanđanina.

– Godinama nije sistemski ulagano u igrački kadar. Junajted je već bio veoma slab i poslednje Fergusonove sezone, koja je osvojena na mišiće. Potom se lutalo sa trenerima, a Murinjo je ipak doneo izvesnu stabilnost u rezultatima. Upravi je potpuno u redu što je već prve sezone doveo Pogbu za 100 i kusur miliona i tako napravio bum. On se klubu isplatio kroz prodaju dresova, sponzorske ugovore i ostalo. Niko Murinja neće ni pozivati na odgovornost sve dok je klub u Ligi šampiona i posluje u plusu. A šta bi navijači želeli, to je već druga priča – zaključuje Novaković.

Brzo će zaboraviti Derbi

Vladimir Novaković navodi da će epizoda protiv Derbi Kauntija, na čijoj klupi sedi bivši Murinjov igrač iz vremena kada je vodio Čelsi Frank Lampard, brzo biti zaboravljena.

– Mislim da je Murinja jednostavno baš briga za Liga kup i da je isprobavao na tom meču ono što se ne bi usudio u Premijer ligi. Ove sezone u Ligi šampiona ima izuzetno jaku grupu sa Valensijom i Juventusom i ne sme da rizikuje da doživi kiks na tim mečevima. Ako pogledate meč protiv Derbija izveo je kompletno drugu odbranu sa drugim golmanom, a samo su Lingard i Lukaku igrali i na prethodnoj utakmici. Liga kup ne donosi novac i zato je možda i želeo da ispadne što pre – navodi Novaković.

Murinjovi potrošeni milioni

Pol Pogba – Juventus – 105 miliona

Romel Lukaku – Everton – 84 miliona

Fred – Šahtjor – 59  miliona

Nemanja Matić – Čelsi – 44,7 miliona

Henrih Mihtarijan – Borusija Dortmund – 42 miliona

Erik Bejli – Viljareal – 38 miliona

Viktor Lindelof – Benfika – 35 miliona

Diogo Dalot – Porto – 22 miliona

Li Grant – Stouk – 1,7 miliona

Aleksis Sančez – Arsenal – razmena za Mihtarijana

* cifre su u evrima

** ime igrača, klub iz kojeg je doveden, visina transfera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari