Budućnost osvojila ABA ligu 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Budućnosti pobedili su Crvenu zvezdu sa 77:73 u četvrtoj utakmici finalne serije ABA lige i tako sa 3-1 u pobedama osvojili regionalno takmičenje i obezbedili učešće u Evroligi naredne sezone.

Po svemu sudeći, opravdano, iako ostaje mrlja na treću utakmicu serije koja je podigla mnogo „prašine“ u javnosti zbog protesta gostujućeg tima koji je bio nezadovoljan sudijskim odlukama, smatrajući da su direktno uticale na rezultat, ali u svim ostalim mečevima Budućnost je nadigrala svog protivnika i zasluženo slavila u velikom finalu.

Olako se ušlo u ovu sezonu, u kreiranje tima, tima koji je na početku sezone po rečima prvog čoveka ovog kluba Nebojše Čovića najbolji na Jadranu, a nije bilo baš tako.

Odmah se videlo da je Budućnost uložila enorman novac u svoj projekat, koji se u toku sezone u vidu dovođenja Džastina Dolmena nadograđivao.

I baš sve sve što Zvezda nije imala, imali su Podgoričani, brze niske plejmejkere koji su prodororima izluđivali protivničke odbrane, centre koji bez greške pogađaju sa linije penala i trenera, Aleksandra Džikića, koji je sve to uspeo da uklopi tako da njegov tim po pet puta u sezoni pobedi najveće pretendente na tron, Zvezdu i Cedevitu.

Zvezda je čitave sezone „živela“ od svog šuta za tri poena i od Alena Omića koji je lično uspeo da kreira poene koji nisu bili u stanju Matijas Lesor i Milko Bjelica na primer.

Problematična odbrana na koju nisu navikli navijači Crvene zvezde je poseban razlog zbog čega su ove sezone izgubljeni Kup i ABA liga, a ni šanse u domaćoj ligi Zvezdi nisu prevelike, s obzirom da se budi „uspavani“ šampion – Partizan.

Naredna sezona na Jadranu će biti još teža i zahtevnija jer se očekuje da značajna finansijska sredstva u svoj tim uloži i ljubljanska Olimpija, a i od Partizana se „traže“ pobede, pogotovo ako ostane dosadašnji trener Nenad Čanak i prva ovosezonska petorka.

U tom smislu je i Zvezdina budućnost neizvesna, makar kada se govori o sinonimu dominacije na Jadranu, jer je mala verovatnoća da će ikom u klubu biti jasno šta se noćas dogodilo, s obzirom na to da se od starta činilo da ovakav tim i očigledno ovaj trener ne mogu izneti teret sezone u nikad jačoj ABA ligi u poslednje vreme, a da su na sve takve „povike“ navijača, čelnici kluba ostajali nemi.

I ponovo se dolazi do značaja domaćeg terena u ovakvoj jednoj seriji i ponovo se dolazi do opšteg zanemarivanja jedne takve činjenice od strane svih u klubu i van njega i opet se ponavlja činjenica da u Beogradu u finalnoj seriji regionalne lige mora na tribinama da bude evroligaška atmosfera, da bi se domaći teren „odbranio“ u punom smislu te reči.

U ovoj finalnoj seriji evroligaška atmosfera je bila u Podgorici, pa i ne čudi na kraju što se košarkaši srpskog šampiona vraćaju „praznih šaka“ kući.

Što se tiče večerašnje utakmice, ona je samo „sezona u malom“, nepotrebni faulovi za 2+1 košarkaša Budućnosti, slaba realizacija slobodnih bacanja baš kao i čitave sezone koja se ponavlja iz utakmice u utakmicu, Milko Bjelica i Branko Lazić van šuterske forme, a sa ovako skromnim rosterom nijedan igrač ne bi smeo da bude van forme, makar u finalnoj seriji u kojoj se odlučuje na neki način o budućnosti kluba naredne sezone, prvi plej Tejlor Ročesti koji ima poene i asistencije u rukama, ali ponekad donosi i čudne odluke u fazi napada i prvi bek šuter Džejms Feldin koji čitave sezone igra „toplo-hladno“.

I večeras je na 70:68 za Zvezdu Ročesti izgubio jednu loptu, a Nikola Ivanović u kontri lagano položio u koš za izjednačenje, da bi od tog trenuka krenula serija koja je na kraju domaćoj ekipi donela toliko željenu titulu.

I večeras su svi u „crveno-belom“ dresu grešili kao što greše čitave sezone, a uz sve to povremeni bljeskovi Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca nisu bili dovoljni ni za šta sem za častan poraz i oprost od Evrolige naredne sezone.

Ostaje prava misterija na kraju ove zaista tužne priče zašto tokom sezone više prostora u igri nisu dobijali Nikola Jovanović i Marko Kešelj, pogotovo kada njihovim konkurentima za poziciju na terenu ništa nije išlo od ruke.

Da su bili na taj način „u igri“ čitave sezone, večeras bi možda doneli „majstoricu“ svojoj ekipi, ali to su samo neka od mnogobrojnih pitanja koja će se nesumnjivo u narednim nedeljama i mesecima naći pred čelnicima ovog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari