Budućnost poručuje da su odluke Skupštine ABA lige nevažeće: Sledeća sezona će biti neregularna, prvo vlasnička struktura, pa tek onda prijem Dubaija 1Predsednik Budućnosti Dragan Bokan. Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

 

Predstavnici KK Budućnost nisu učestvovali na Skupštini ABA lige, na kojoj je odlučeno da Dubai od sledeće sezone učestvuje u regionalnom takmičenju.

Nezadovoljni odlukama koje su donesene i proceduralnim greškama čelnici kluba iz Podgorice oglasili su se saopštenjem u kojem traže da se održi nova Skupština.

– Iz medija smo saznali da je Skupština ABA lige, bez prisustva predstavnika KK Budućnost Voli, i uz protivljenje KK Partizan, te ponovno konstantno onemogućavanje KK SC Derby da koristi svoja vlasnička prava stečena osvajanjem ABA 2 Lige još u sezoni 2020/2021, donela odluku o igranju KK Dubai u ABA 1 ligi već od sledeće sezone – saopšteno je iz Košarkaškog kluba Budućnost i dodaje se:

– Ako su ovi navodi medija tačni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA Lige doneo odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA ligom. Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registrovanog u Zagrebu, između ostalog neophodna za proširenje ABA 1 lige, pristup klubova iz drugih država samoj Ligi (po važećem društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori), odobravanje učešća klubova koji to nisu obezbedili osvajanjem ABA 2 Lige ili razigravanjem na kraju sezone.

– KK Budućnost Voli nema ništa protiv da se KK Dubaiu već od naredne takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje ugovora i statuta, a ne da se na način koji je primenjen na Skupštini, KK Dubai dovede u veoma nezavidnu situaciju: a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova društva jednostavno KK Dubai neće moći da igra ABA Ligu.

– Takođe , poslednjeplasiranim klubovima ABA 1 lige i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mesta u ABA 1 ligi već od sledeće sezone i ako je jasno da se ova takmičarska sezona mora završiti po sada važećim pravilima. Zbog toga očekujemo da će učesnici Skupštine koji su doneli pogrešne, pravno neodržive i nesprovodive odluke, ipak sagledati situaciju na pravi način i doneti odluku da se održi nova Skupština ABA lige na kojoj će na statutom i ugovorom propisani način (jednoglasno) donijeti oduke o novim zakonskim zastupnicima društva (što je trebalo da se uradi još na kraju predhodne takmičarske sezone), konačnom prijemu KK SC Derby u članstvo javnog trgovačkog društva (što je trebalo da se uradi na kraju takmičarske 2020/2021 godine) i na taj način konačno utvrditi vlasnička struktura sa 12 klubova članova društva, proširenju broja zemalja iz kojih će klubovi igrati ABA ligu (bez koje odluke KK Dubai ne može igrati ABA ligu), dozvoli da iz jedne države ABA 1 ligu može da igra šest ekipa ukoliko ABA liga ima 15 ili više učesnika, obaveznom preoblikovanju javnog trgovačkog društva u d.o.o. (na čemu se radi već skoro tri godine).

– Jedino na taj način će se omogućiti da KK Dubai uđe u ABA Ligu na velika vrata i da samo društvo i ABA liga funkcionišu na najvećem mogućem nivou. Ukoliko navedeno izostane i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1 ligu, i da će takmičenje od naredne sezone biti potpuno neregularno (ako ga uopšte bude). Ne može se isključiti i da pojedini članovi društva, pa i neki koji su na Skupštini glasali za sporne odluke zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima – navodi se na kraju saopštenja KK Budućnost iz Podgorice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari