Budućnost „zgromila“ Real 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Pobede košarkaša Budućnosti u njihovoj povrartničkoj sezoni u Evroligi računaju se kao težak presedan, ali kada im pođe za rukom da budu više od pukog aktera mečeva onda to urade u velikom stilu.

Tako su u petak veče, u krcatoj „Morači“, „sravnili“ ni manje ni više nego moćni Real – 73:60 (19:15, 17:13, 20:20, 17:12).

I ne samo to, na putu do tek petog trijumfa u 19 kola podgorička ekipa je sve vreme držala u šaci aktuelnog kontinentalnog kralja, vodeći čak i s 15 poena u duelu s drugim timom na tabeli, za istoriju i dugo pamćenje u istoriji košarke u Crnoj Gori.

Drugo vezano slavlje zasluženo je fanatičnom i dobro osmišljenom odbranom, a koliko su domaći igrači bili odlučni i odlični u sprovođenju svih defanzivnih zadataka dobijenih od Jasmina Repeše najbolje ilustruje podatak da je samo jednom šuteru gostiju dopušteno da napravi dvocifreni poenterski učinak.

U isto vreme, izabranicima hrvatskog stručnjaka nije previše drhtala ruka pod protivničkim obručem. Naprotiv, kao protiv Darušafake, na istom mestu u prošlom krugu, momci u belim dresovima su zasipali Realovu mrežicu, u čemu je prednjačio Amerikanac Noris Kol, u decembru dovedeni plejmejker s dve NBA titule u karijeri (14 poena, 7 asistencija). Ogromnu podršku imao je od, takođe skoro angažovanog, gruzijskog centra Goge Bitadzea (13 p, 10 skokova), a nije zaostajao ni tandem iz SAD – krilni igrač Koti Tejlor Klark (12 sk) i krilni centar Erl Klark (10 p), kao ni Francuz Edvin Džekson (10).

Na drugoj strani, jedino je Serhio LJulj bio na tom nivou, s tim što je od 10 ubačenih poena samo dva dao iz igre. I to iz 10 pokušaja. Za dokaz više da osvajač poslednje ABA lige može (ne)prijatno da iznenadi kada to niko od njega ne očekuje. Kada ne ide njegovim vedetama, “omrse” se i objektivno slabiji sastavi i obrnuto, ako ih krene i grizu kao da se radi o borbi za život i smrt onda stradaju i velikani, kao što su Real, pre toga Barselona i CSKA.

Zato je teško proceniti šta će uraditi u sledećem izazovu, u istoj dvorani protiv Gran Kanarije, dok Real u narednih 40 minuta mora da se vadi za očajan šut u Podgorici – 10/27 za dva i 8/30 za tri poena – inače mu vodeći Fenerbahče još više pobeže u trci za evropski tron.

Jasmin Repeša: Na pravom smo putu

-Nama je svaka pobeda izuzetno važna. Verovali smo da možemo da dobijemo i jedan Real. Bitno je zbog samopouzdanja što je tako bilo, ali i da vidimo da u odbrani možemo da igramo na visokom novou, kao i da koristimo sve opcije u napadu. Znali smo da ne možemo sa Realom da igramo na 90+ poena, pa smo ga sveli na 60. To je ove sezone uspelo još samo Fenerbahčeu. Ako ponovimo ovakvu partiju onda smo na pravom putu. Potrebna nam je ovakva igra, ali i ovakva atmosfera kod kuće – rekao je iskusni trener Budućnosti posle velikog trijumfa pred više od 5.000 ljudi.

Pablo Laso: Bili su mnogo bolji

Budućnost je igrala mnogo bolje od nas, sa mnogo energije na obe strane terena. To je dobar tim, sa dobrim skakačima koji imaju brze ruke… Domaćin je bio i veoma motivisan, a mi nismo odgovorili kako treba. Nismo imali ni šutersku noć. Iz ove utakmice treba da naučimo nešto i da idemo dalje – tako je meč video trener Madriđana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari