Burne reakcije italijanskih medija na eliminaciju Juventusa 1

Dan posle odlučujućih sat i po megdana Reala i Juventusa, rešenog spornim penalom za španski klub u 93. minutu, engleski sudija Majkl Oliver i Italijan na čelu Sudijske komisije Evropske fudbalske federacije, Italijan Pjerluiđi Kolina, razapeti su na stubu srama u medijima širom Apenina.

Tako je čuveni sportski dnevnik La gazeta delo sport u tekstu ispod naslova „Bes i ponos“, opremljenog velikom fotografijom kontroverznog starta Benatije na Vaskezu u foto-finišu utakmice okarakterisanom kao epska, preneo reči predsednika crno-belih iz Torina Andree Anjelija.

– Ovde nisu u pitanju bod ili dva, već prolaz dalje u velikom takmičenju koje donosi toliko novca i prestiža. Ne možemo da dozvolimo da se više ovakvi incidenti dešavaju. Iz nekog razloga, sujetni ljudi koji delegiraju sudije pokušavaju da dokažu da su nedodirljivi i konstantno biraju sudije koje su protiv italijanskih klubova – prozvao je bogati gazda trofejnog velikana sunarodnika Kolinu i, navodeći niz primera sličnih „krađa“ italijanskih ekipa u UEFA takmičenjima, obećao da će se lično postarati za primenu video tehnologije kao korektiva deljenja pravde u Ligi šampiona.

I Tutosport se priključio opštem zaključku da je Oliver svojom pištaljkom odlučio poslednji sudar prošlogodišnjih finalista LŠ, istina uz blažu konstataciju „Ne tako! Izuzetni Juventus je izbačen“, dok je Korijere otišao najdalje izričitom tvrdnjom „Kakva pljačka! Nepostojeći penal u 93. minutu sprečio Juve da izbaci Real“. Mišljenje kolega i anketiranih analitičara iz Italije podržao je i ugledni francuski L’Ekip, tako što je preko cele naslovnice stavio fotografiju Kristijana Ronalda kako se sprema da izvede jedanaesterac, uz očigledno ironičan komentar „Dobri stari Real“, ali i prema Realu poslovično negativno nastrojeni mediji sa prostora Katalonije. Na primer, u Mundo deportivo je osvanuo naslov „Gospodari suđenja“, dok je Sport bio još oštriji i izričitiji u svojoj opservaciji – „Pljačka veka!“

Na drugom „polu“ su španski mediji bliski Realu i Ostrvljani. Čuvena Marka kratko sugeriše „Bio je penal“, As staje iza reči trenera slavljenika Zinedina Zidana – „Kroz paniku do polufinala“, a engleski Dejli mej brani Olivera prenošenjem izjave eksperta za suđenje Grejema Pola.

– Majkla Olivera smo u elitnu grupu sudija promovisali tek u januaru, a on je takvu odluku opravdao vrlo jakim, ali pravičnim suđenjem na stadionu „Santijago Bernabeuu“. Oliver je bio dovoljno hrabar da svira penal, koji je – kad je izveden – odveo Real u polufinale“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari