Čanak otišao, problemi ostaju 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Nenad Čanak je odlučio da na svoja pleća preuzme odgovornost za slab start košarkaša Partizana ove sezone. Ostavka trenera crno-belih usledila je posle razočaravajućeg poraza od Zadra, i to u Beogradskoj areni, u večeri u kojoj je značajan broj navijača čak ostao ispred hale jer je neko mislio da nema potrebe da se štampaju karte i za gornji prsten, ne očekujući toliku navalu gledalaca za utakmicu ABA lige.

Strateg crno-belih postupio je verovatno onako kako mu je u tom trenutku naložila savest, svestan da je više od 8.000 navijača očekivalo laganu pobedu nad poslednjeplasiranom ekipom ABA lige, pa je impulsivno i bez velikog razmišljanja odlučio da se odmah posle meča pozdravi sa igračima i zahvali upravi na (prokockanom) poverenju.

– Smatram da sam jedini odgovoran za ovakvu situaciju i pet uzastopnih poraza. Meni je neshvatljivo da ekipa kod kuće gubi 20 razlike od tima koji nikog do sada nije pobedio – rekao je Čanak na rastanku.

I zaista, nije samo njemu neshvatljivo kako su crno-beli umesto da prekinu seriju poraza u Evrokupu i ABA ligi protiv poslednjeg Zadra dozvolili sebi debakl usred Arene, u kojoj nisu igrali još od 2014. godine. Navijači su verovali da je serija od četiri poraza samo prolazna epizoda i da će trijumf u Areni biti svetlo na kraju tunela, ali se ispostavilo da će mrak potrajati duže nego što se bilo ko nadao. Čanak je prošle sezone doveo Partizan samo do petog mesta u ABA ligi, mada mu to nije zamereno, jer je za to dobrim delom kriv njegov prethodnik, zbog takođe slabog starta u regionalnoj ligi. U Superligi Srbije zauzeo je drugo mesto u grupi, iza FMP-a, posle čega je u polufinalu eliminisan od favorizovane Crvene zvezde u dva meča.

Odlazak Čanka možda će rešiti samo delić problema u kome se Partizan nalazi godinama. Uprava se preko vikenda potrudila da što pre aminuje odlazak Čanka i po principu „o bivšem sve najbolje“ zahvali se treneru na radu. Međutim, niko iz uprave crno-belih nije se setio da pomene da je Čanak dva možda glavna pojačanja, Entonija Brauna i Stefana Jankovića, dobio tek pre otprilike nedelju dana.

Ako je verovati čaršijskim pričama, glavni kandidati za naslednika Nenada Čanka na klupi Partizana su bivši trener Bamberga Andrea Trinkijeri i Aleksandar Kesar, nekadašnji pomoćnik Duška Vujoševića i Dušana Ivkovića. U nekim kombinacijama pominje se i Aleksandar Trifunović, bivši igrač i trener Crvene zvezde. Iako bi mu navijači sigurno spremili „hladan“ doček, Trifunović je trenutno možda i najbolji stručnjak koji je trenutno slobodan, a da Partizan ima mogućnost da ga angažuje. U svakom slučaju, ko god da preuzme posao čekaće ga vraški težak zadatak. Navijači crno-belih već (pre)dugo sanjaju Evroligu, a za taj zadatak mora da se uđe u plej of ABA lige, a onda uz taktiku i dozu sreće nadigraju favoriti poput Crvene zvezde i Budućnosti.

Rezultati

Olimpija – Cibona 78:80

FMP – Crvena zvezda 72:81

Igokea – Krka 91:73

Partizan – Zadar 85:95

Cedevita – Budućnost sinoć

Mornar – Mega sinoć

Tabela

1. Crvena zvezda 5-0

2. Mega 4-0

3. Budućnost 3-1

4. Mornar 2-2

5. Olimpija 2-3

6. Igokea 2-3

7. Partizan 2-3

8. Cibona 2-3

9. FMP 2-3

10. Krka 2-3

11. Cedevita 1-3

12. Zadar 1-4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari