Cedevita Olimpija u produžetku savladala Crvenu zvezdu 1Foto: Cedevita Olimpija

Cedevita Olimpija je u drugoj utakmici polufinala plej-ofa ABA lige posle produžetka savladala Crvenu zvezdu- 88:80 (24:29, 19:15, 16:10, 17:22, 12:4), izjednačila u seriji na 1:1, i odluku o finalisti odložili za majstoricu koja će se igrati u Beogradu.

Meč je bio u nekim periodima i filmski zanimljiv, posebno u samom finišu regularnog dela kad su kod rezultata 76:73 za domaćina gosti promašili šut za tri poena, loptu je dohvatio Mitrović i poentirao iz reketa.

Snimak je pokazao da je vreme isteklo u trenutku kad je on prvi put došao u kontakt sa loptom, izbačaj je naravno usledio kasnije, ali su sudije donele presedan odluku da je bilo nekog faula pri skoku, priznale poene i dosudile dodatno slobodno bacanje.

Mitrović je i njega pogodio i odveo meč u produžetak, ali je veo sudijske konstrukcije ostao da lebdi i sve vreme nastavka i prilično pomutio inače zanimljivu i pravu fajtersku plej-of utakmicu. Naime, nepun sekund do kraja, ni u mnogo bitnijim takmičenjima, ni u mnogo očiglednijim situacijama, ne sviraju se faulovi, ali arbitri su ovde zakuvali bez ikakvog razloga.

U produžeku igra i energija Zvezde se raspala, desilo se suprotno od očekivanog momentuma, i Ljubljančani su na krilima Murića, inače igrača utakmice došli do pobede i nastavka polufinalne serije. Pokušavali su crveno-beli sa distance i iz neizgrađenih pozicija, ali nije išlo, domaći su bili za nijansu strpljiviji i to je presudilo pobednika.

A meč je za aktuelnog šampiona počeo kao iz snova, pogodili su gosti bukvalno sve i baš brzo, trojke su šutirali 6-6, Holins, Kalinić i Volters su tako dali retko viđen uvod, a ekipa je za čas otišla na dvocifreni plus. Izgledalo je da je prevaziđen onaj početni grč pred gostujućom publikom, ali je priča veoma brzo dovela do buđenja i egala.

Glavni napadački šrafovi Ljubljančana Blažič, Pulen i Ferel bili su daleko od sjaja, ali je Edo Murić osetio svoje veče, a i Dragić je bio bolji nego u poslednje vreme. S druge strane, Holins i Volters su posle uvodne „eksplozije“ potpuno nestali, kao i Kalinić. Ali je Zvezda nalazila načina da u potpunosti drži korak.

I u drugom poluvremenu se igralo u naletima, ali nijedna od ekipa nije uspela da se znatnije odlepi. I tako je bilo do pre sam finiš kad je Cedevita Olimpija za tili čas prosula plus devet, a kasnije i pomenutih plus tri pred sirenu. Meč je obeležioi veliki disbalans u broju izvedenih slobodnih bacanja (42-15 za domaće) iako su crveno-beli napravili samo četiri faula više. Što je bilo posledica i selekcije faula, ali i načina igre Zvezde koja je uglavnom završavala napade sa distance.

Šutnuli su crveno-beli čak 42 trojke (pogodili 14), duplo više od rivala (21-5), a što je još simptomatičnije, za dva poena pokušali su 40 puta. I teško da je razlog za to posebno čvrsta igra Ljubljančana u reketu, više je to bila „stvar izbora“, verovatno ne trenera Radonjića. Indeks korisnosti je kao statistička kategorija itekako varljiv, ali činjenica da je odnos bio 104:57 za pobednike, vrlo simptomatično pokazuje slabosti gostiju na više planova.

Kod pobednika najbolji je bio Edo Murić sa 21 poenom (6-8 iz igre), 12 je dao Jaka Blažič, a po 11 Ferel i Dragić. U Crvenoj zvezdi Dobrić je dao 15 i u jednom periodu drugog poluvremena sam držao rezultat, Volters i Holins dali su po 14, Mitrović 11, a Kalinić devet poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari