Čeferin "ilegalno" u Staroj Pazovi 1foto: FSS/Nebojsa Parausic

Prvi čovek evropskog fudbala je za ovdašnju javnost u Srbiji bio „ilegalno“ i „privatno“, bez da nam je poznato da li je tako i u odnosu na UEFA. Bez ijedne izjave i uobičajene konferencije za medije, bez prethodne najave

Još 14. maja 2011. godine otvoren je Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije, sa pet fudbalskih terena sa prirodnom travom i jednim sa veštačkom podlogom,  stadionom kapaciteta 3.000 mesta, multifunkcionalnom dvoranom, prostorom za fitnes i teretanom, medicinskim ambulantama, lux hotelom… čiju su gradnju finansirali FSS, država, Međunarodna i Evropska fudbalska federacija, a aktuelni predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin, već je imao priliku da se lično uveri u kvalitet prostora, korišćenog i od drugih sportskih Saveza, stranih klubova i selekcija.

Ipak, u FSS su odlučili da poslednju posetu Slovenca njihovom delu Stare Pazove podignu na viši nivo, odnosno na sva usta se pohvale Čeferinovim komplimentima zaostavštini garniture predvođene Tomislavom Karadžićem. Inače, nigde ne najavljenu, niti propraćenu uobičajenim protokolarnim i medijima namenjenim sadržajima.

Čeferin je za srpsku javnost u Srbiji bio „ilegalno“ i „privatno“, bez da nam je poznato da li je tako i u odnosu na UEFA.

Mada u podužem medijskom materijalu nije bilo nijednog citata vodećeg čoveka krovne organizacije, od zamenika  predsednika i generalnog sekretara FSS, Nenada Bjekovića i Jovana Šurbatovića, odnosno selektora A reprezentacije Dragana Stojkovića saznali smo da je Čeferin oduševljen sadržajem raspoređenim na 12 hektara i da bi to mogao biti jedan od argumenata za dobijanje organizacije velikih UEFA skupova u skorijoj budućnosti.

Ne i šta su bili tačni razlozi, a šta konkretan povod za Čeferinov izlet iz Niona u Beograd.

Takođe bez navođenja da li se radilo o ranije dogovorenom ili iznenadnom susretu vrhuške našeg Saveza i pravnika iz bivše jugoslovenske republike, čiji je izbor na sadašnju funkciju, kao i kasniji reizbor, zdušno podržan na Terazijama 35. I više od toga, javna je tajna da je naš Savez bio i ostao jak centar za lobističlku podršku balkanskih članova velike UEFA porodice „podobnim“ predsedničkim kandidaturama.

U tom kontekstu, zvuči vrlo logično nedavna procena hroničara zbivanja u srpskom fudbalu, ranije internacionalca u kopačkama, Radeta Bogdanovića da Čeferin svesno žmuri na brojne anomalije na ovom komadu fudbalskog Balkana, jer ne želi da ugrozi deo glasova u svojoj novoj predsedničkoj trci, sledeće godine.

Kao što ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da UEFA indirektno podrži neka od nacionalnih rukovodstava u njihovoj borbi za vlast na domaćem terenu. Ma koliko se o imenu i prezimenu „pravog“ naslednika Slaviše Kokeze, čija je vladalačka era  završena iznuđenom ostavkom prošlog marta, odlučivalo na najvišem državničkom vrhu (u duhu tradionalnog mešanja sporta i politike) nije zgoreg staviti do znanja da je UEFA na vašoj strani.

Makar tako što će njen prvi čovek „banuti“ u Staru Pazovu i islikati se sa ekipom namerenom da zadrži sadašnje poslove u Savezu sa ubedljivo najvećim budžetom i prihodima u našem sportu.

Izborna utakmica je uveliko u toku, trgovina interesima je u punom jeku, jer će očas posla 31. oktobar do kada FSS mora dobiti novi saziv Skupštine i sastav Izvršnog odbora, ali i upravljačke ekipe na svim nižim nivoima, pa se zato sve prati, sabira, oduzima i vrednuje.

Da imaju pristup Aleksandru Čeferinu i njegovom saradniku od ogromnog poverenja, nekadašnjem generalnom sekretaru FSS Zoranu Lakoviću, i potencijalni oponenti Bjekoviću bi sigurno rado bili domaćini predsedniku UEFA, koja skupa sa FIFA nadzire dešavanja na teritoriji pod njihovom vrhovnom komandom.

I po potrebi interveniše, pa je tako pitanje kada bi se desili izbori u FSS da ih ovaj tandem nije ultimativno požurio. Istina, to je uradio i prošle godine, ali je na kraju pristao na odlaganje zbog izbornog partijskog obračuna u Srbiji, fokusirajući se u međuvremenu na promenu spornog dela Statuta FSS i prihvatanje najvišeg akta od strane svih u lancu zaduženih za njegovu primenu.

Dakle, svako ima svoju računicu, a kako niko ništa ne može sam da izgura nužna je razmena podrške, makar u mekšim i manje formalnim varijantama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari