Ceh plaćen na ćupriji 1Foto: STARSPORT

Posle remija sa Čukaričkim (0:0), prvog dana oktobra, Partizan je vezao šest pobeda u prvenstvu pre minulog vikenda, ali igrom nije oduševio čak ni u onim rezultatski najubedljivijim, naprotiv, obično bi bacao u vetar jedno poluvreme ili vadio kestenje u zadnji čas, pa je bilo pitanje trenutka kada će platiti bodovni ceh vidljivim slabostima, „kratkoj“ klupi, povremenim povredama i suspenzijama bitnih pojedinaca.

Silna euforija posle 13 godina čekanog plasmana u prolećnu fazu Lige Evrope i sudar sa mladim, a neiskompleksiranim Spartakom bio je idealan trenutak za to. Trećeplasirani tim Superlige iskoristio je sve mane i pražnjenje fudbalskog šampiona Srbije, a nedeljnih 1:1 u Humskoj potvrdili su „prokletstvo“ domaćeg terena, jer su osim podele „plena“ na stadionu Crvene zvezde (0:0) crno-beli i druga dva ovosezonska kiksa napravili pred svojim navijačima – protiv Voždovca (1:3) i Napretka (1:1), pa posle 18 kola kasne šest koraka za Crvenom zvezdom, za šta ne mogu (samo) da krive povremeno čudne trijumfe komšija.

– Ekipa je bila umorna i nije mogla da da pruži više. Ne mogu ništa da joj zamerim. Poveli smo, ali nismo imali koncentraciju da i sačuvamo vođstvo – tako u kratkom glasi osvrt trenera Miroslava Đukića, kome u timu nisu bila tri standardna defanzivca Vulićević, N. R. Miletić (povrede) i N. G. Miletić i napadač Ožegović (klupa), ali ni čvrstine i smislenog fudbala u prvih 45 minuta, kada su „golubovi“ imali tri ozbiljne šanse.

Šansu da se pokažu dobili su neki drugi igrači, ali uglavnom nisu bili na nivou zadatka. Pre svih Sejduba Suma, izvikani i preplaćeni ofanzivni vezista, čiji je pompezni transfer koštao rekordnih 1.650.000 evra.

– Nisam siguran koliko on može da se uklopi i da bude ono što sam ja želeo i zbog čega je toliko plaćen, a to je prvi igrač Partizana. On to nije, ali tu ne pričam o njegovim kvalitetima, jer ga gledamo svaki dan. Nisam siguran da to može na osnovu njegovog karaktera i toga kako se, za sada, uklopio sa ekipom, sa načinom igre… Videćemo šta je najbolje za klub, tako ćemo i reagovati – smatra sportski direktor Ivica Iliev, koji ga je kovao u zvezde i godinu dana „vadio“ iz Slovana, pa je tada morao da zna da je „strancima potrebno minimum šest meseci da se uklope“ i da je Gvinejac navikao da bude „prva violina“, što je dan posle poslednjeg proklizavanja Parnog valjka naveo kao neke od razloga za Suminu prosečnost.

Radosav Petrović ne bi bio mačka u džaku, iako je već dugo u drugom planu u Sportingu, pa čovek zadužen za kadriranje u sportskom sektoru crno-belih najavljuje zimski „napad“ na bivšeg zadnjeg veznog reprezentacije Srbije.

– U mojoj viziji on ima posebno mesto, jer sam igrao s njim u Ligi šampiona. On je vanserijski igrač i neko ko bi Partizanu doneo to nešto što nam sada fali. Ja sam pokušavao do poslednjeg dana prelaznog roka letos da ga dovedem, imao je neverovatnu želju, bili smo blizu, ali ostali daleko. Dok sam na ovoj poziciji neću odustati iz prostog razloga što je malo takvih igrača – ne krije čovek koji je u noći podviga protiv Jang Bojsa kritičare njegovog rada, učinka trenera Đukića i ekipe, odnosno politike klupskih čelnika nazvao miševima, a posle meča sa Spartakom ostao bez poruke za sve one drugačije percepcije stvari.

Tavamba, Stojković i Everton (ne) odlaze

Partizan će pokušati da se pojača u zimskom prelaznom roku, prvenstveno u vidu pozajmica svojih bivših prvotimaca, ali je vrlo verovatno da će ostati bez najmanje jednog od nosilaca igre. Fudbalskom tržištu je najzanimljiviji strelac devet pogodaka u prvenstvu i petostruki strelac u Evropi Leandre Tavamba, koji završava prvu od tri godine ugovora, tokom koje se jednako dobro snalazio u ulozi organizatora akcija i centarfora. Motorino ekipe Luiz Everton, bez čijeg oduzimanja lopti branilac titule nema čvrstinu na sredini terena i najzaslužniji za ulazak u LE – na golu fantastični Vladimir Stojković , takođe. Pri čemu je poslednji među njima sam najavio ponovni rastanak sa klubom iz Humske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari