Čeka se naslednik Kolarova 1Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Eventualni plasman Srbije na Evropsko prvenstvo biće „labudova pesma“ za najmanje dva igrača „orlova“, dok bi posle Svetskog prvenstva u Kataru 2022. moglo da dođe do kompletne smene generacije u nacionalnom timu.

Odlazak sadašnje generacije praktično je započeo kada je Nemanja Matić (32) u septembru saopštio selektoru Ljubiši Tumbakoviću da više ne računa na njega i da je red da svoje mesto ustupi mlađim generacijama.

Među „orlove“ se više neće vraćati ni Branislav Ivanović (36) koji doduše nije svojevoljno odlučio da završi reprezentativnu karijeru, ali sada zbog poznih godina svakako nema nameru da se ponovo lati igranja za nacionalni tim.

Vrhu Fudbalskog saveza Srbije povlačenje je najavio i kapiten Aleksandar Kolarov (34) koji je odlučio da se po završetku tekućeg ciklusa posveti samo klupskim obavezama.

Istini za volju, mora se naglasiti da su selektor i vrh Saveza sigurno već bili svesni da na levog beka neće moći još dugo da računaju, a da bi i u slučaju da igra do Katara 2022, veliko pitanje bilo da li bi mogao da fizički odgovori na sve obaveze prvog tima „orlova“.

Svoje povlačenje je još od Mundijala u Rusiji 2018. godine tražio i Antonio Rukavina (36), ali se u nedostatku boljih rešenja po desnom boku ipak redovno odazivao na sve pozive.

Tumbaković je sa Darkom Lazovićem (29) uspeo da nekako nadomesti njegov izostanak, ali ni od desnog veziste Verone ne treba očekivati da će posle narednog Svetskog prvenstva moći još dugo da bude jedan od nosilaca igre srpskog tima.

U četvrtu deceniju života zagazio je i Stefan Mitrović (30) koji je u Oslu prošle nedelje uštopovao deceniju mlađeg Erlinga Halanda.

Među one koji će preći 30-tu godinu života tokom kvalifikacija za Mundijal su i Luka Milivojević (29), Adem Ljajić (29), Filip Mladenović (29), i svima njima već sada treba tražiti alternative. Najveću glavobolju sigurno će zadati odlazak Dušana Tadića (31) koji će takođe teško duži period posle Katara moći da nosi igru nacionalnog tima.

Najveću glavobolju navijačima verovatno zadaje to što se prethodnih godina nije stekao utisak da Savez ima jasan plan kako da premosti jaz smene generacije. Kolarovu se još uvek alternativa ni ne naslućuje.

Osim selektora Ljubiše Tumbakovića teret smene generacije najviše će podneti sportski direktor FSS Vladimir Matijašević.

Prvi zadatak po dolasku u Savez pre godinu dana bio mu je da izgladi probleme sa igračima koji su zbog prethodnog selektora odlučili da bojkotuju nacionalni tim.

Sada, pošto je uspešno preskočio tu prepreku, mora da se posveti uvođenju što više mladih igrača u „A“ selekciju, kako bi se blagovremeno napravio filter koji će pokazati ko može da podnese pritisak najvećih utakmica.

Mihajlo Ristić (24) je u Oslu pokazao da bi mogao da bude solidna alternativa Filipu Kostiću po levoj strani, Sergej Milinković-Savić (25) je konačno počeo da prikazuje igru zbog koje je insistirano da bude među „orlovima“, a Saša Lukić (24) se takođe izborio za status igrača koji će standardno dobiti poziv.

Zadatak Tumbakovića biće olakšan činjenicom da ovogodišnja Liga nacija nema ozbiljan značaj.

Za razliku od prethodne koja je mogla da bude rezervno takmičenje za odlazak na EURO ukoliko se uprska u kvalifikacijama, što „orlovi“ ove godine upravo koriste na mečevima protiv Norveške i Škotske, ovosezonska nema značajan takmičarski značaj osim ipsadanja u niži ili prolaska u viši rang.

Upravo se zbog toga srpski strateg i opredelio da na septembarskim mečevima protiv Rusije i Turske isproba novu formaciju 3-4-2-1, sa tri štopera, a bez klasičnih bekova.

Nedostatak plana za povlačenje Kolarova i Rukavine upravo ga je i naterao da promeni formaciju i prilagodi tako taktiku igračima koje će imati na raspolaganju u ovom i sledećem ciklusu.

Kolarov se na poziciji levog štopera pokazao kao odlično rešenje, mada ga je na istu poziciju već stavljao i Pep Gvardiola, dok je ovaj igrao u Mančester sitiju.

Zbog svega navedenog u Ligi nacija ove sezone ne treba ni očekivati neke spektakularne rezultate jer će ona selektoru prvobitno poslužiti za eventualno uigravanje i isprobavanje za mečeve Evropskog prvenstva, ili u slučaju neuspeha protiv Škotske u novembru za formiranje tima za kvalifikacije za Katar.

Prvaci sveta (pre)kasno stižu

Vladimir Matijašević je nedavno nagovestio da mu je cilj da u „A“ selekciju uvede što više igrača koji su pre pet godina kao omladinci (igrači do 20 godina) postali prvaci sveta.

Mnogi fudbalski stručnjaci smatraju da se sa time zakasnilo i da je u proteklih pet godina trebalo mnogo više igrača iz te generacije uvesti u prvi tim.

U svakom slučaju nema dileme da će generacija koja je sa Veljkom Paunovićem kao selektor savladala i Brazil u finalu konačno dobiti pravu priliku da pokaže šta zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari