Čelična volja odvela odbojkašice Srbije u finale: Korak do povratka na krov Evrope 1Foto: Fonet/AP

U vrhunskom odbojkaškom nadigravanju, u kojem se jezičak na mreži naginjao čas na jednu. čas na drugu stranu, obbojkašice Srbije su savladale u Briselu Holandiju s 3:1 (25:21, 15:22, 25:22, 25:21) u polufinalu 33. evropskog prvenstva.

Za finale u nedelju u 19,30 časova igraju s Turskom.

Srbija, dvostruki uzastopni prvak do prošlog šampionata u Beogradu, u prvom setu je uspostavila prevlast u igri, vrebajući da prve izgledne prilike pretoči u značajnu prednost.

Prvo se odmaklo na 12:9, pa na 18:14. Holandski selektor Nemac Koslovski je posegao za dva tajm-auta ne bi li se protivnik izbacio iz dobrog ritma.

To mu je, nakratko, urodilo plodom. Holanđanke su se s tri uzastopna poena primakle na 21:19, ali ne i više od tog pregnuća. Srbija je povela s 1:0.

Čelična volja odvela odbojkašice Srbije u finale: Korak do povratka na krov Evrope 2
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Ne sme se u ovako važnim okršajima ni nakraj pameti držati da je ubedljivom igrom u jednom setu završen posao za ceo meč, jer i drugi suparnik ima svoje adute i goruće želje. Holanđanke, koje ne samo da su izgubile u svoja poslednja tri velika polufinala nego im je zatim izmakla i bronzana medalja, nisu osrednji tim koji se lako pokoleba već, naprotiv, pretendent na najviše vrhove.

Bi šta bi. Krenule su u drugi set punim jedrima. Za tili čas njihovo vođstvo je bilo golemo – 10:2.

Jesu se naše prenule da dovedu odnos snaga do ravnoteže, ali ne i da preuzmu primat. Velika zaliha njihovih suparnica nije se topila. Bilo je jasno da je taj set izgubljen, ali i da igra mora ostati na visokom nivou kao priprema za dalje.

 

Tek u trećem setu rasplamsala se borba u podnožju trona. Holanđanke su prve stekle vođstvo od dva poena. Naše su im neprestano bile za petama, Ognjenović je sjajno razigravala napadače, ali se nikako nije desio taj priželjkivani blok za izjednačenje. Čekajući ga, naše su popustile na prijemu servisa pa su proitvnice odmakle na 16:12.

Tek je zatim holandska igračica izblokirana, ali ni tada nije bilo dockan. Našima se podiglo samopouzdanje. S još dva-tri vešta poteza Srbija je povela s 18:17, a asom Stevanovićeve i s 19:17. Bili su to prelomni momenti trećeg seta, a protiv očvrsle volje srpskih odbojkašica Holanđanke nisu mogle više ništa da učine.

Dalje, kao i u drugom setu, Srbija je opet dozvolila da joj Holandija osetno odmakne pa je opet morala da se da u poteru, trošeći snagu do krajnjih granica. Uspele su naše da uhvate priključak, čak i da izjednače na 11:11.

Protivnice su još jednom stekle tri poena prednosti (14:11), pa je zatim bilo i 16:16 i 19:19. A onda je holandska igračica iz smeča poslala loptu u aut – 20:19 za Srbiju. Onda druga u mrežu – 21:19.

To je bio tek krešendo. Srbija je krenula da igra samo na gromove iz ruku Boškovićve. Ona je i grešila i kršila je protivničke ruke – 23:21.

A onda je Ognjenovićeva sjajnim blokom dovela Srbiju do meč-lopte. Iz kontre je ponovo zablistala Tijana Bošković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari